Meta
Realitatea Vâlceană

“Mărirea și decăderea unui vânzător de vorbe”

În atenția domnului Gheorghe Smeoreanu,

• Vâlcea nu este a dvs, nici doar a lor, ci a tuturor locuitorilor acestui județ care și-așa trecem printr-o perioadă destul de grea pe care sperăm s-o depășim cu bine!

De câteva zile noi, vâlcenii, asistăm fără să vrem la un scandal monstruos (unul din multele dvs opere) ce se derulează la foc mic însă, nu asta e problema cea mare, ci vă rog respectuos să nu vă mai proclamați PRESA VÂLCEANĂ în nemulțumirile sau neînțelegerile dumneavoastră cu anumiți oameni din politică sau mediul de afaceri.
“Criterii politice”, al cărei director general semnați că sunteți, este doar o publicație mai mult online și foarte rar tipărită (depinde de interese), nu reprezintă părerea generală a jurnaliștilor tineri sau cu experiență, așa că nu ne mai amestecați pe noi, când vă convine, în problemele dumneavoastră.
Se știe faptul că în județul Vâlcea e multă presă, fiecare ziar are politica și principiile lui editoriale și este (sau așa ar trebui să fie) responsabil pentru ceea ce publică, să-și asume și să-și păstreze verticalitatea “până în pânzele albe”!

Dacă dumneavoastră ați acceptat să scrieți pe bani puțini sau mulți, să lăudați sau să criticați pe unii sau alții, în funcție de contractele semnate și negocierile avute, mai puțin contează acum. Ceea ce vreau să accentuez este că nu sunteți nici purtătorul nostru de cuvânt, nici lider de sindicat, ci doar membru-fondator al Curierului de Vâlcea care astăzi aniversează 31 ani! La Mulți Ani! Este un merit că sunteți un jurnalist cu state vechi, dar asta nu vă dă dreptul să ne băgați pe toți în aceeași oală când vă luați la harță cu politicienii, să fim părtași la frustrările sau împlinirile dvs! Dumneavoastră i-ați taxat, dar banii nu i-ați împărțit cu noi. Până la urmă și presa este o piață concurențială!
Cititorii nu știu ce să mai înțeleagă: ieri, în opinia excelenței voastre, cineva era frumos, deștept și toate calitățile posibile, iar azi, același om a devenit brusc total opus, de nu-l mai spală nici Oltul, în prestigioasa dumneavoastră publicație. Să fie oare motivul că nu mai cotizează?! Orice demers are și revers. Aici nu sunteți de vină, ci și cei care v-au tolerat acest comportament instabil, ba chiar v-au și sponsorizat de-a lungul anilor! Nu e mereu valabil că, dacă faci bine, găsești bine, iar ăsta e cel mai bun exemplu!!! Noi suntem optimiști și tot sperăm într-o revenire a lucrurilor pe un făgaș normal.

Din păcate, pe la diverse evenimente, am asistat de nenumărate ori când ne-ați insultat nefondat de multe ori pe noi, jurnaliștii tineri, dar și pe cei care nu erau în asentimentul dumneavoastră, însă CHIAR a sosit momentul să încetați! Nu ne trebuie “botezul dvs” să fim ziariști, nu trebuie să avem aprobarea să ne publicăm opiniile, noi nu muncim pe moșia dvs.! Și unii dintre noi mergem prin frig, ne străduim, chiar pe salarii minime, din care cu greu ne acoperim cheltuielile și ducem o viață decentă. Numai cititorii și oamenii din administrația județului sunt cei care decid dacă merităm sau nu și,implicit, pe criterii serioase! Nici tinerețea nu e atu, nici bătrânețea virtute, important este să prezentăm realitatea!

Pe majoritatea dintre noi (micii dvs colegi de breaslă) ne și distrați când vă autointitulați director general al revistei “Criterii Naționale” VL-AG! Din informațiile noastre nu aveți nici punct de lucru (nu plătiți chirie pentru sediul unei redacții, utilități etc), scrieți pe unde puteți și, noroc cu fata aceea tinerică, bună la toate (am înțeles că vă este și actuală soție), care scrie facturile “pe genunchi” acasă la dvs la Albota, în județul Argeș și, că tot am adus vorba, tot cu ea ne-am întâlnit de multe ori pe la diferite instituții când le aducea la achitare, iar dvs o așteptați în mașină. E o confuzie? Să fii director general al unui trust de presă nu presupune să ai mai mulți oameni în subordine?! Credeam că e cu totul altceva decât ce prestați dvs! Să știți că și noi, în micile noastre redacții, îndeplinim un cumul de funcții, chiar dăm și cu mătura pentru că niciodată nu ne-am bătut joc de alții neplătindu-i sau alte chestii care nu ne-ar face cinste.
Trebuie să vă mărturisesc că , anu’ trecut, ne-ați și speriat, dar ne-am și îngrijorat, atunci când ați avut năstrușnica idee de a-i trimite scrisorele “Dragă Petrică” defunctului Petre Tănăsoaica de la Viața Vâlcii (Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească) cu ce se mai întâmplă în Vâlcea după moartea sa! Oricum, n-au durat mult, ne-am bucurat si am răsuflat ușurați că ați revenit teafăr pe meleagurile noastre!

Nu contestă nimeni faptul că sunteți un ziarist cu o vastă cultură, plimbat, o adevărată enciclopedie, uns cu toate alifiile cum s-ar zice la venerabila dvs vârstă (65+) dar, repet, nu vă mai erijați în Dumnezeul presei vâlcene pentru că adevărul este că sunteți doar administratorul unei publicații!
Dacă chiar se adeverește tot ce scrieți cu patimă în ultimele zile, deși mare ne-ar fi mirarea, știți că puteți să fiți acuzat de tăinuire?! Sau de șantaj?! Zicem și noi, altcineva e în măsură să decidă. Datoria noastră ca ziariști este să semnalăm anumite derapaje, dar să avem întâi probe, iar organele abilitate să ia act și să acționeze în consecință.

Poate dumnevoastră nu mă știți dar vă asigur că, în cei 13 ani ai mei de presă, ne-am intersectat de foarte multe ori, uneori când nici măcar dvs nu vă așteptați sau chiar nu v-ați fi dorit.
M-ați mai distrat și acum câțiva ani când ați făcut o emisiune la VTV a cărei temă a fost editorialul “De ce se prăbușește Vâlcea” din mica dar inimoasa REALITATE VÂLCEANĂ când, culmea, l-ați avut invitat pe fostul deputat Dumitru Lovin. Nu vi părea normal, cu ziarul în fata ochilor, semnatarul materialului să fie în platou? (VTV are arhivă, la nevoie avem și noi).
Asta a fost așa pentru descrețirea frunții, nostalgia vremurilor trecute și un pic umor negru însă, să fie clar pentru toată lumea, inclusiv pentru politicieni: Nu doar dvs sunteți PRESA, suntem destule publicații care chiar nu ne băgăm și nici nu ne interesează războaiele dvs! Și, dacă tot considerați că Vâlcea e “o căldare în care e greu să arăți cu cine a rămas gravidă o iepuroaică”, de ce nu rămâneți axat doar pe Argeș?! Vâlcea poate să trăiască și fără dvs sau oricine altcineva care o batjocorește!

Și, o ultimă chestie, nu v-ați pus întrebarea sau mai bine ați găsi răspunsul, la câte articole calomnioase ați scris în ultimele două zile, din cei 5000 de prieteni de pe Facebook (foarte mulți din administrația și presa locală, poate chiar și DNA, DIICOT) câți au reacționat la “dezvăluirile incendiare” însăilate obsesiv în publicația dvs? A se înțelege foarte clar că nu iau apărarea nimănui din cei pe care încercați să puneți presiune, însă nimeni nu e obligat să încheie contracte cu nimeni, nimeni nu e obligat să ne plătească mesele în oraș, țigările sau alte plăceri iar, dacă credeți că excelența dvs o merită, și în acest caz vă înșelați! Din contră, dacă vreți să țineți cont de părerea mea, ar fi cazul să vă mai și odihniți, să vă relaxați un pic acum ca tânăr pensionar și, chiar dac-o aveți mică, să vă bucurați de ea cât mai fructuos, să vă pese mai puțin de rotunjirea venitului lunar. Ascultați muzica dvs preferată (necunoscută de fraieri) și “valsați” prin viață cât mai frumos.

Vâlcea nu e a dvs și nici a lor, cum greșit tot încercați (pe episoade) să manipulați populația! Vâlcea este a noastră, a locuitorilor acestui județ, în niciun caz a unui grup de oameni (politicieni, ziariști, afaceriști sau ce mai considerați dvs). Politica nu se face cu sfinți, nici presa cu îngeri, însă nu trebuie să depășim anumite limite! Este strict problema dvs cum alegeți să vă trăiți viața, vă rog, nu ne mai amestecați și pe noi, altfel suntem nevoiți să acceptăm provocarea și să vă dedicăm și noi o carte “Mărirea și decăderea unui vânzător de vorbe”.
Anemona TĂNASE

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.