Meta
Realitatea Vâlceană

14 februarie, legenda Sfântului Valentin

Valentine’s Day, Ziua Îndrăgostiţilor sau Ziua Sfântului Valentin este sărbătorită de ani buni şi în România, pe 14 februarie deşi este un eveniment importat din culturile vestice, în special cele catolice. Totul a pornit de la legenda Sfântului Valentin, preotul care ocroteşte îndrăgostiţii.
Valentine’s Day. Ziua Sfântului Valentin a început ca o celebrare liturgică a mai multor sfinţi denumiţi Valentin. Există mai multe poveşti despre diferiţi martiri denumiţi Valentin. Cel mai vechi Valentin ar fi fost un teolog de origine egipteană. Un al doilea Valentin a fost tot un preot, devenit episcop de Terni. El a fost martirizat în 180 d.Hr., în perioada persecuţiilor împăratului Aurelian. Un alt preot creştin, pe nume Valentin, a trăit în timpul împăratului roman Claudius al II-lea. A fost întemniţat şi a murit ca martir. Diverse legende, apărute în Evul Mediu în Anglia şi Franţa, îl aduc în prim plan pe acest preot şi îi dau titulatura de “sfântul patron al îndrăgostiţilor”.

Valentin ar fi ajutat creştinii şi tinerii să se căsătorească pe ascuns, motiv pentru care a fost condamnat la moarte şi spânzurat pe 14 februarie 270. Împăratul Claudiu credea că bărbaţii nu vor să se înroleze în armată din cauza soţiilor, aşa că a interzis căsătoriile. Altă legendă spune că Valentin, aflat în închisoare, s-a îndrăgostit de fiica paznicului temniţei, care îl vizita. Înainte de a muri, acesta i-a trimis iubitei sale o scrisoare semnată “De la al tău Valentin”, expresie folosită şi în ziua de azi.
Astăzi, Ziua Îndrăgostiţilor este sărbătorită în toată lumea, chiar şi în ţările est asiatice, datorită eforturilor de marketing – chinezii şi sud-coreeni cheltuind cei mai mulţi bani pe cadourile de Sfântul Valentin.
În România, avem o altă sărbătoare tradiţională a dragostei – Dragobetele, celebrată pe 24 februarie. Este denumită după un personaj din folclorul român, care ar fi fost fiul Babei Dochia. În tradiţia românească, Dragobetele marca începutul primăverii. Data de 24 februarie nu era întâmplător aleasă, marcând începutul anului agricol. Este momentul în care întreaga natură renaşte, păsările îşi caută cuiburi şi, după unele credinţe populare, ursul iese din bârlog. Odată cu natura, reînvia şi iubirea, iar Dragobetele marca ziua în care întreaga suflare sărbătorea înnoirea firii şi se pregătea pentru venirea primăverii.

Divinitate mitologică asemănătoare lui Eros (zeul iubirii, în mitologia greacă) şi Cupidon (sau Amor, zeul roman al dragostei), Dragobete, cunoscut şi sub numele de Dragomir, este considerat, în credinţa populară românească, fiul Babei Dochia. Năvalnic şi nestatornic, Dragobetele se diferenţiază de blajinitatea Sfântului Valentin din tradiţia catolică şi este închipuit ca fiind un flăcău voinic, chipeş şi iubăreţ, care sălăşluieşte mai mult prin păduri.
Urările îndrăgostiţilor transmise prin viu grai erau foarte populare în anii Evului Mediu, însă ”valentinele” scrise de mână au apărut după anul 1400. Cea mai veche scrisoare de acest gen, care există şi astăzi, este un poem scris în 1415, către soţia sa, de Charles, duce de Orleans închis în turnul Londrei, capturat în urma Bătăliei de la Agincourt. Felicitarea face parte dintr-o colecţie de manuscrise ce află la Biblioteca britanică din Londra, se menţionează pe site-ul www.history.com. Câţiva ani mai târziu, se pare că regele Henric al V-lea a angajat un poet, pe numele John Lydgate să compună o felicitare a îndrăgostiţilor pentru Catherine de Valois.
Nu se cunoaşte cum a evoluat obiceiul în timp, dar tradiţia modernă a apărut în special în Statele Unite, când americanii au început trimiterea de ”valentine” scrise de mână pe la începutul anului 1700. În 1840, britanica Esther A. Howland a început comercializarea primelor felicitări realizate în masă, una dintre acestea aflându-se expusă la British Museum. Felicitările create de Howland erau nişte mici opere de artă, acestea fiind realizate din dantelă adevărată, panglici şi imagini colorate.

De-a lungul timpului, tehnologia şi cadourile simple sau extravagante au înlocuit treptat ”valentinele” scrise de mână. Unii îndrăgostiţi aleg modul clasic – acela de a trimite o felicitare, fie ea şi electronică sau un cadou ce conţine bomboane de ciocolată, fructe sau bijuterii, iar alţii aleg să-şi petreacă această zi invitându-şi partenerul la un restaurant select sau aleg ceva cu totul inedit, cum ar fi o plimbare cu balonul sau o excursie în doi într-un loc special. Alţi tineri hotărăsc să-şi unească destinele în această zi.

Ziua Îndrăgostiţilor se sărbătoreşte în întreaga lume sub diferite nume, dar şi în alte zile, fapt ce ţine, cu alte cuvinte, de unicitatea fiecărei ţări. În America Latină, Sfântul Valentin este cunoscut sub numele de Ziua Iubirii şi a Prieteniei. În Brazilia este celebrată pe 12 iunie, cu o zi înainte de Sfântul Anton, patronul căsătoriei. În zona asiatică, Ziua Îndrăgostiţilor a devenit extrem de populară creând noi tradiţii în China, Japonia, Republica Coreea, Singapore, unde cel mai popular cadou este ciocolata.

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.