Meta
Realitatea Vâlceană

29 iunie, Hramul Bisericii Sfinților Apostoli Petru și Pavel din Râmnicu Vâlcea

„Virtuțile Sfinților Apostoli Petru și Pavel sunt expresia legăturii cu Dumnezeu şi atestă faptul că au dorit comuniunea cu Dumnezeu”, a accentuat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în cuvântul de învățătură împărtășit preoților și credincioșilor care au participat la hramul Paraclisului Arhiepiscopal „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din municipiul Râmnicu-Vâlcea.

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a subliniat, totodată, că „Sfinţii Apostoli Petru și Pavel se bucură de împărtăşirea cu Hristos Domnul ca nişte prieteni şi „casnici” ai Săi (Efeseni II, 19). Prin credința mărturisitoare și activitatea misionară jertfelnică, Sfinţii Apostoli Petru și Pavel au devenit „făpturi noi în Hristos” (II Corinteni V,7), „trăitori în Duhul” (Galateni V,25), fapt pentru care „stau înaintea Tronului și înaintea Mielului” (Apocalipsa VII,9) și se îmbracă în slava lui Dumnezeu (II Corinteni III, 18).

Mărturisitori ai Învierii lui Hristos au grăit, purtaţi fiind de Duhul Sfânt (I Petru I, 21). Au împlinit poruncile Evangheliei și s-au arătat a fi mărturisitori ai Adevărului, au împărtăşit lumina cunoaşterii lui Dumnezeu, adică aceea a Revelaţiei divine, concomitent cu lumina credinţei şi lumina faptelor bune, în toate comunităților în care L-au propovăduit pe Mântuitorul Hristos și au devenit astfel putători de lumină, alungând întunericul necunoştinţei, odată cu întunericul păcatelor.

În viața și activitatea misionară a Sfinţilor Apostoli Petru și Pavel, în care sunt înfătişate nenumăratele lor osteneli în propovăduirea Evangheliei lui Hristos, harul dumnezeiesc a strălucit cu îmbelşugare: la Sinodul Apostolic, Sfinții Apostoli au mărturisit deopotrivă: „Părutu-S-a Duhului Sfânt şi nouă…” (Faptele Apostolilor XV, 28), ca unii ce-L simţeau pe Duhul Sfânt cu ei şi odihnit deasupra lor, iar în Cezareea, unde propovăduia Sfântul Petru, Duhul a căzut peste toţi cei care ascultau cuvântul (Faptele Apostolilor X, 44). Odihnind peste oameni, Duhul îi face sfinţi, îi face părtaşi dumnezeieştii firi (II Petru I, 4)”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.

Așa cum v-am mai informat, din 2019, iată că deja sunt trei ani, Arhiepiscopia Râmnicului a declarat că, de praznicul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este sărbătorită și Ziua Ziariștilor Vâlceni. Cu această ocazie au fost pomeniți cei care nu mai sunt iar, celor care suntem în viață, măcar azi, ni s-a urat și ne-am urat doar de bine!

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.