Meta
Realitatea Vâlceană

8 noiembrie, Sfințirea bisericii Parohiei “Sf. Gherasim de la Iordan”, din Ostroveni. MESAJUL ÎPS Varsanufie


Miercuri, 8 noiembrie, de “Sf. Mihail și Gavriil”, pentru enoriașii Bisericii de lângă Căminul de Bătrâni din cartierul Ostroveni s-a dovedit a fi o zi specială, plină de spiritualitate, odată cu sfințirea lăcașului de cult, eveniment organizat ca la carte de preoții Vlad Petrescu și Gabriel Robescu, la care au participat ÎPS Varsanufie alături de sobor, primarul Mircia Gutău, administratorul public al municipiului, Eusebiu Vețeleanu, vicepreședinții Consiliului Județean Andra Bică și Florian Marin, insp sef al IPJ Vâlcea, Ion Matei, dar și ctitori ai acestei biserici care, într-un fel sau altul, au contribuit la construire.

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie: „Arhanghelii sunt purtători ai harului și binevestitori ai lucrării lui Dumnezeu”

„Dialogul înălțător din psalmul XXIII: „Ridicați, căpetenii, porțile voastre și vă ridicați porțile cele veșnice și va intra Împăratul slavei” este strigătul plin de bucurie al cetelor cerești care descrie urcușul spre veșnicie, asemenea patriarhului Iacob care, adormind într-un loc, a visat o scară ce unea cerul cu pământul, îngerii suindu-se și coborând pe ea, iar după ce s-a trezit, a exclamat: „Aceasta nu e alta fără numai casa lui Dumnezeu, aceasta e poarta cerului!”. Cu adevărat, după înveșmântarea în har, biserica este poarta cerului”, a arătat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, miercuri, 8 noiembrie, la sfințirea bisericii de la Parohia „Sfântul Gherasim de la Iordan” din municipiul Râmnicu-Vâlcea.

Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat pe preoții și credincioșii prezenți la sărbătoare: „Să ne bucurăm și noi ca niște iubitori de Hristos, fiindcă și cerul și pământul se bucură la prăznuirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Una dintre stihirile vecerniei Înălțării Domnului, spune că Duhul Sfânt porunceşte tuturor îngerilor Săi: Ridicaţi, căpetenii, porţile voastre! Toate neamurile bateţi din palme, că S-a suit Hristos unde era mai înainte. Îngerii se minunează văzând un om mai presus decât ei. Tatăl primeşte pe Acela pe Care îl are în sânuri de-a pururea”. Sfântul Iustin vede aici un dialog între căpeteniile îngerilor şi Duhul Sfânt, iar Sfântul Grigorie de Nazianz alătură îngerilor ştiutori, care răspund, şi pe creştinul chemat să se înalţe, prin virtuți, la cele cerești.
Să deschidem și noi porțile sufletului spre a intra pe porțile veșniciei! Sfântul Atanasie cel Mare spune că ne-a înnoit nouă Domnul Iisus Hristos cale proaspătă şi vie, neintrând în sfinte făcute de mâini, ci în cerul însuşi, spre a Se arăta feţei lui Dumnezeu pentru noi. Această cale ne-a fost revelată tocmai de către Sfinții Arhangheli. În acest sens, Sfântul Dionisie Areopagitul învață că ființele cerești sunt revelatoarele prime și în multe feluri ale ascunzimii dumnezeiești. De aceea s-au și învrednicit mai mult decât toate de numele de îngeri, deoarece iluminarea Dumnezeirii ajunge întâi la ele și prin ele ni se transmit nouă revelările cele mai presus de noi. Astfel „legea, cum zice cuvântul dumnezeiesc, prin îngeri ni s-a dat” (Galateni III, 19); pe Vestiții noștri Părinți dinainte de lege și de după lege îngerii i-au ridicat la Dumnezeu, sau i-au învățat ce să facă și i-au adus la calea dreaptă de la rătăcire și de la viața lipsită de curăție; ei au descoperit rânduieli sfinte, sau viziuni ascunse de taine cerești, sau anumite preziceri” (Fapte VII, 53; Matei III, 12; Fapte XI, 12; Dan. VI, 10; Is. X)”. De aceea, cuvenit lucru este să-i cinstim pe aceia care stau în fața Tronului Lui Dumnezeu (Cf. Apocalipsa VIII, 2). Arhangheli sunt împlinitori ai voii lui Dumnezeu, sunt purtători ai harului și lucrării lui Dumnezeu.

Sfântul Arhanghel Mihail este pomenit în cărțile Vechiului Testament ca fiind prezent mai ales acolo unde Dumnezeu pedepsește nedreptatea și apără pe cei nevinovați, iar Sfântul Arhanghel Gavriil este binevestitorul bucuriei mântuirii neamului omenesc”, a mai spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, conform arhiram.ro.


Așa cum știți, din 2018, parohul bisericii cu hramul “Sf Gherasim de la Iordan” este preotul Vladimir Petrescu, iar Gabriel Robescu, cel care a construit biserica de la temelie, este preot coslujitor al acestei parohii.
Slujba de sfințire a bisericii este un moment de sărbătoare pentru întreaga comunitate pentru că, doar atunci, orice creștin (bărbat sau femeie, copil) are posibilitatea de a intra în Sfântul Altar și de a se închina la Sfânta Masă.

2 Comments for “8 noiembrie, Sfințirea bisericii Parohiei “Sf. Gherasim de la Iordan”, din Ostroveni. MESAJUL ÎPS Varsanufie”

  1. I was recommended this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my difficulty You’re wonderful! Thanks!

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.