ACTIVITĂȚI PREVENTIVE ale IPJ Vâlcea DEDICATE ELEVILOR: Ce trebuie să facă un copil care este agresat?
În perioada 14-15 septembrie a.c., polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea, prin Serviciul Ordine Publică, Biroul Siguranță Școlară, Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității și Poliția de Proximitate din Râmnicu Vâlcea și Bălcești, împreună cu jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi au desfășurat activități preventiv – educative pentru prevenirea violenței, a bulingului/ciberbullyingului, dar si pentru prevenirea traficului și consumului de substanțe interzise.
Polițiștii au mers în vizită la elevii claselor a IX-a și a X-a de la Liceul Tehnologic Petrache Poeneru din orașul Bălcești și Liceul Tehnologic General Magheru din municipiul Râmnicu Vâlcea, unde copiii au primit sfaturi și recomandări pentru ca aceștia să-și petreacă timpul liber în siguranță, feriți de eventualele pericole din mediul online și nu numai.
Obiectivul vizat prin desfășurarea activităților cu caracter preventiv în unitățile de învățământ este prevenirea implicării elevilor în săvârșirea de infracțiuni comise cu violență în mediul școlar și conștientizarea regimului juridic al răspunderii penale aplicabile minorului.
Bullying-ul este considerat o formă de violență fizică și psihologică, o conduită intenționată care vizează producerea unor prejudicii (rănire, distrugere, daune) unor persoane, cu diferite cauze, care determină noi forme de violență.
Ce trebuie să facă un copil care este agresat ?
- Să ignore comportamentul de agresare (doar în faza inițială);
- Să reacționeze într-o manieră fermă și să adopte un comportament asertiv, fără a reacționa fizic sau verbal prin injurii;
- Să se distanțeze de situația și locul respectiv;
- Să se asigure de protecție (solicitarea ajutorului).
Totodată s-a urmărit informarea și conștientizarea elevilor cu privire la efectele nocive ale consumului de substanțe psihoactive și le-au fost transmise recomandări și sfaturi preventive referitoare la necesitatea respectării programului școlar și a conduitei în societate.
Polițiștii le-au recomandat elevilor să adopte o atitudine pozitivă, non-conflictuală, explicându-le, într-un limbaj adecvat segmentului lor de vârstă, că este important să Ia atitudine și să spună STOP Violenței!
Activitățile de prevenire și informare cu privire la riscurile asociate delicvenței juvenile, siguranței minorilor, bullying-ului și consumului de droguri, vor fi continuate în perioada următoare.
Rattling nice style and design and great content, nothing else we want : D.