Meta
Realitatea Vâlceană

Activitate intensă şi controale ale Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, în perioada Sărbătorilor de Iarnă

Domeniul – Control Oficial Santatea Animalelor

Direcţia Sanitara Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor Valcea, a continuat actiunea de vaccinare a cainilor si pisicilor cu stapan din judetul Valcea. Aceasta este efectuata de catre medicii veterinari de libera practica de pe teritoriul judetului. Actiunea se face numai pe animalele microcipate (identificate) conform legislatiei in vigoare. Detinatorii de animale au obligatia de a le vaccina antirabic, fiind pasibili de amenzi contraventionale daca refuza vaccinarea si identificarea cainilor. Pana in prezent s-au vaccinat antirabic un numar total de 43700 caini si pisici.

Domeniul – Control Oficial Siguranta Alimentelor
1. Toxiinfectii alimentare la om.
Pentru prevenirea toxiinfectiilor alimentare prin consumul de produse alimentare, cetatenii sunt informati sa procure aceste alimente doar din locuri autorizate/inregistrate sanitar veterinar. In acest sens D.S.V.S.A. Valcea a stabilit un program de control care vizeaza targurile de animale, pietele agroalimentare, unitatile de productie, depozitare si comercializare produse de origine animala si nonanimala. Pentru actiunile care vizeaza controlul targurilor s-a solicitat si sprijinul I.P.J.
2. Examen trichina
Pentru a preveni infestarea la om cu Trichinella spp prin consumul carnii provenita de la porcii crescuti in gospodariile populatiei si sacrificati pentru consumul propriu, cetatenii sunt informati si pe aceasta cale sa nu consume carne de porc sau vanat salbatic neexaminata.
Examenul de trichina se realizeaza la cererea proprietarului pentru porcii crescuti si sacrificati la nivelul gospodariilor in vederea consumului propriu, precum si in cazul vanatului salbatic destinat consumului propriu. Taxa pentru examenul de trichina este de 9 lei la sediile apartinand D.S.V.S.A. Valcea
Pentru porcii sacrificati in gospodariile proprii, cetatenii se vor adresa in vederea examinarii trichineloscopice a carnii, medicilor veterinari de la nivelul Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Aiguranta Alimentelor, Circumscriptiilor Sanitare Veterinare Zonale, Circumscriptiilor Sanitatre Veterinare de Asistenta de la nivelul localitatilor din judet cat si la sediul D.S.V.S.A Valcea. Carnea provenita din vanat se va examina doar la L.S.V.S.A. Valcea apartinand D.S.V.S.A Valcea. Examenul de trichina se efectueaza doar din :
Pilieri diafragmatici sau portiune de diafragma care sa contina musculatura de la porcii sacrificati in gospodariile populatiei;
Un set de probe care sa contina obigatoriu pilieri diafragmatici, diafragma cu portiune din musculatura, maseteri, musculatura de la baza limbii, muschi radiali (de la piciorul din fata) provenite de la vanatul salbatic (mistret);
3. Sprijinirea programului de mediatizare si promovare a consumului de carne de oaie in Romania, initiat de Ministerul Agriculturii si Dezvolatarii Rurale
Programul denumit ,,Alege oaia” se va desfasura in perioada 01.11.2017-31.01.2018 si are ca obiectiv promovarea consumului de carne de oaie, acesta realizandu-se de specialistii apartinand DSVSA Valcea impreuna cu reprezentanti ai Directia Agricola Judeteana Valcea.

În perioada 01.11.2017 – 17.11.2017 consilierii din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Valcea au desfăşurat activităţi de control în: unitati de abatorizare ongulate, unitati de procesare carne depozitare a produselor alimentare, unităţi de comercializare a produselor alimentare de origine animală, unităţi de alimentaţie publică, unitati scolare, piete agoalimentare etc.
Au fost efectuate 165 controale, fiind aplicate 21 sancţiuni contravenţionale, dintre care 12 avertismente şi 9 amenzi în valoare de 5800 lei .
Au fost prelevate 60 probe din produse alimentare pentru efectuarea analizelor de laborator, raportat la prevederile Programului de supraveghere pe anul 2017 pentru criterii fizico – chimice si microbiologice si pentru determinarea reziduurilor, contaminanti si substantelor interzise.
Au fost luate masurile de supraveghere in vederea prevenirii contaminarii produselor alimentare cu E.coli VTEC pe tot fluxul tehnologic, respectiv de la producere la valorificare.
Menţionăm principalele neconformităţi înregistrate:
 Nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile de depozitare a produselor alimentare;
 Desfasurarea de activitati in spatii neanregistrate sanitar veterinar.
 Transportul alimentelor cu mijloace de transport neanregistrate sanitar veterinar
 Nerespectarea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi ustensilelor de lucru;
 Lipsa documentelor care să ateste provenienţa, calitatea şi salubritatea produselor alimentare;
 Ambalare şi etichetare necorespunzătoare a produselor alimentare;
 Manipularea produselor alimentare, cu încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;

Director executiv al DSVSA Valcea, dr. Mihai Gabriel MICLEA

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.