Meta
Realitatea Vâlceană

Alarmă! Vineri, ISU testează sirenele!

Vineri, 21 aprilie 2017, conform calendarului stabilit, la Vâlcea încep testele sirenelor care anunţă situaţiile de urgenţă. Locuitorii județului nostru vor auzi semnalul de alarmare, compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, începând cu ora 10.00. În acest fel, autoritatile sustin ca vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către autorități, cât și modul de funcționare a mijloacelor de alarmare a populației existente la nivelul orașelor.

Acesta este cel mai amplu exercițiu de testare a sirenelor, iar scopul său este acela ca populaţia să învețe ce înseamnă fiecare sunet al sirenei, în cazul unor situaţii de mare risc pentru a știi cum să reacționeze.

Conform Departamentului pentru Situații de Urgență, sirenele anunţă incidente chimice, atacuri aeriene sau inundații puternice. Sunetul sirenei poate fi auzit de la o distanţă de aproximativ 500 de metri. Acestea au o putere de 100-120 de decibeli și dezvoltă un sunet asemănător cu decolarea unui avion de pe pista unui aeroport.

1 Comment for “Alarmă! Vineri, ISU testează sirenele!”

 1. serghei60

  Cert este că începând cu 15.04.2004 (unificarea pompierilor cu structurile militare de protecţie civilă în urma intereselor politico-militare) nu s-a desfăşurat un asemenea exerciţiu. De fapt, această unificare a însemnat distrugerea sistematică a structurilor militare de protecţie civilă. Nu s-a desfăşurat nici după 01.01.2001 când datorită ping pong-ului ministerial, protecţia civilă a trecut, din nou, la interne. Până la 15.04.2004, lunar, în fiecare zi de marţi din lună se desfăşurau, la nivel naţional exerciţii de înştiinţare în caz de dezastre şi/sau conflict armat. După această dată nu s-au mai desfăşurat, prioritar pentru nou structură fiind lupta contra focului.
  Dar, a rămas desfăşurarea pe parcursul unui an calendaristic de exerciţii de alarmare publică (de protecţie civilă) la localităţile din judeţe, pe timpul cărora se verifică funcţionarea mijloacelor de alarmare.
  În toate ţările din Europa de vest, cel puţin, întreţinerea şi funcţionarea sistemelor de alarmare a populaţiei este responsabilitatea sistemelor naţionale şi teritoriale de telecomunicaţii şi este gratuită. La noi costurile sunt mari atât la nivel local, cât şi la nivel naţional..
  Nu înţeleg ce se vrea cu acest exerciţiu.
  Indiferent de concluziile DSU şi IGSU, un lucru este cert. Alarmarea şi adăpostirea populaţiei civile nu trebuie lăsate la indiferenţa şi nepăsarea autorităţilor publice centrale şi locale, civile şi militare. Trebuie să devină o problemă de securitate naţională şi dezbătută cu responsabilitate, în primul rând, în Consiliul Suprem de Apărare al Ţării.

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.