Meta
Realitatea Vâlceană

Angajatorilor le e teamă de controale: Inspectorii ITM au depistat doar o persoană „la negru”, însă neconformități cu nemiluita!

În săptămâna 21.07-25.07.2014 inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Vâlcea au desfășurat acțiuni de controlul în scopul aplicării prevederilor legale, generale și speciale, în domeniile relațiilor de muncă, securității și sănătății în muncă și supravegherii pieței.

Amenzi cu nemiluita pentru nerespectarea legii

Au fost organizate acțiuni pentru furnizarea de informații angajatorilor și salariaților cu privire la mijloacele de aplicare a prevederilor legale în domeniile de competență.

Astfel în domeniul relațiilor de muncă  au fost efectuate 45 de controale, au fost identificate 112 neconformități față de legislația în vigoare fiind dispuse 112 măsuri de remediere. Pentru abaterile grave au fost aplicate 18 amenzi în valoare de 41500 lei.

A fost identificată o persoană care desfășura activitate fără să aibă întocmite forme legale de angajare.

În domeniul securității și sănătății în muncă acțiunile inspectoratului sunt orientate pentru prevenirea producerii accidentelor de muncă și pentru îmbunătățirea continuă a condițiilor de muncă.

Acțiunile au ca obiectiv monitorizarea respectării prevederilor legale privind prevenirea riscurilor profesionale la angajatori, precum și cu privire la măsurile de prevenire și protecție aplicate: activități de informare a actorilor prevenirii asupra modului cel mai eficient de aplicare a reglementărilor legale referitoare la securitatea și sănătatea în muncă; controale tematice având drept scop verificarea modului de aplicare a prevederilor legale privind securitatea și sănătatea în muncă”, a declarat Ion Tănăsoiu, șeful ITM Vâlcea.

În perioada menționată mai sus  inspectorii de muncă din cadrul Corpului de control securitate și sănătate în muncă au efectuat 20 de controale, fiind identificate 42 de neconformități pentru care au fost dispuse măsuri de remediere.

Dintre măsurile dispuse, ca urmare a neconformităților menționăm: legarea echipamentelor de muncă acționate electric la instalația de împământare; asigurarea semnalizării de securitate corespunzătoare; asigurarea controlului medical  la angajare și periodic; să se asigure de către angajatori funcționarea permanentă și corectă a sistemelor și dispozitivelor de protecție etc”, a mai adăugat inspectorul șef al ITM Vâlcea, Ion Tănăsoiu.

Pentru abaterile grave în domeniul securității și sănătății în muncă au fost aplicate două amenzi în valoare de 12.000 lei.

Ștefan DRAGOMIR

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.