Meta
Realitatea Vâlceană

APLICAȚIA eDAC, un NOU INSTRUMENT DE LUCRU RAPID, SIGUR ȘI EFICIENT folosit de POLIȚIȘTI

Începând cu data de 31 martie 2024, în contextul aderării României la spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, a fost operaționalizat la nivel național, un nou sistem de verificare a documentelor de identitate.

Prin utilizarea de dispozitive mobile de tip tabletă sau telefon mobil, se realizează o scanare a documentului prezentat de persoana verificată (carte de identitate, pașaport), aplicația e-DAC comparând în timp real datele prezentate cu cele existente atât în bazele de date ce aparțin autorităților române cât și cele ce țin de spațiul Schengen.

Aplicația este rapidă și eficientă, scurtând semnificativ timpul de verificare al persoanelor și oferă, în timp real, informații relevante, de interes operativ, pentru personalul Ministerului Afacerilor Interne.

În condițiile în care cel verificat figurează cu anumite interdicții, de exemplu, pot fi persoane care sunt urmărite judiciar sau persoane care sunt date dispărute, sunt urmate procedurile legale stabilite pentru fiecare situație în parte.

În lipsa unui document de identificare, informațiile se pot introduce și manual, rezultatul fiind afișat cu aceeași rapiditate.

Noua aplicație va fi folosită atât în activitățile curente, cât și în punctele de acces din instituții și la ghișeele destinate publicului.

Subliniem că datele personale care sunt afișate pe aceste dispozitive beneficiază de toată protecția oferită de aplicațiile utilizate de instituțiile abilitate.

Persoanelor legitimate le-au fost oferite explicații cu privire la noul mod de lucru al personalului Ministerului Afacerilor Interne.

Așadar, în cadrul activităților polițienești din noaptea de 30/31 martie 2024, elementul de noutate a fost acela că, pentru verificarea persoanelor, polițiștii vâlceni au utilizat aplicația eDAC, instalată pe terminalele mobile de tip și tabletă sau telefon.

În acest context, în noaptea de 30/31 martie a.c, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea au desfășurat o acțiune, pe raza întregului județ, pentru asigurarea unui climat optim de siguranță publică și rutieră.

*Exemple:*

*Astfel, la data de 30 martie a.c., polițiști din cadrul orașului Bălcești – Formațiunea Rutieră au depistat, un bărbat, din municipiul Craiova, care conducea un autoturism pe DN 65 C, în orașul Bălcești, pentru legitimarea acestuia.*

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că acesta nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

De asemenea, bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,89 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Totodată, acesta a fost testat cu aparatul din dotare, reieșind indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive.

Menționăm că acestea nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de mostre biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.

Acesta a fost transportat o unitate medicală, pentru recoltarea de mostre biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise și a alcoolului din sânge.

În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului și conducere a unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive.

*Ulterior, la data de 30 martie a.c., polițiștii Serviciului Rutier, în timp ce executau activități specifice de patrulare, pe Drumul Național 7, direcția Brezoi – Călimănești, au oprit pentru control un autoturism.*

Întrucât conducătorul auto, un bărbat, de 37 de ani, din localitatea Berislăvești, , emana halena alcoolică, polițiștii au procedat la testarea acestuia, cu aparatul etilotest, rezultând o valoare de 0,90 mg/l alcool pur in aerul expirat.

Acesta a fost condus la spital unde i-au fost prelevate mostre biologice de sânge, pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei.

Polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului.

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.