AUTORITĂȚILE ar trebui URGENT să instituie COPLATA pentru TOȚI cei care ABUZEAZĂ NEJUSTIFICAT de orice ACT MEDICAL, atât în UPU cât și în SECȚIILE SPITALULUI JUDEȚEAN!
În ultima perioadă, în mediul online se duce o campanie de denigrare a medicilor din sistemul sanitar vâlcean, ceea ce nu e drept. Da, suntem de acord că, atunci când e cazul, cu probe, nu pe vorbe, trebuie sesizat imediat orice derapaj autorităților competente și sancționat ca atare!
Sunt foarte mulți cei care ajung degeaba la UPU, când ar putea rezolva simplu și civilizat la doctorul de familie. Din păcate la noi s-a împământenit ideea de a merge la “urgențe” pentru orice, ceea ce este o idee total greșită.
Sunt cazuri grave care au nevoie de intervenții imediate și sunt încurcate de “clienții de serviciu” însă, dacă s-ar institui măsura de a-i pune să plătească pe toți cei care abuzează nejustificat de orice act medical, atât în UPU, dar și în celelalte secții, atunci cu siguranță nu ar mai fi aglomerație și nu s-ar pune atâta presiune nici pe personalul medical, iar cei care au cu adevărat nevoie ar fi tratați în liniște!
În urmă cu câteva zile a fost ultra-mediatizat cazul batrânului căzut și tratat cu indiferență în fața spitalului însă, realitatea a demonstrat că era cu totul și cu totul vorba despre altceva!
Un doctor de la UPU, ajuns la limita răbdării, a răbufnit pe o rețea de socializare
”Vâlcea – un oraș și un județ cu o grămadă de țărani cocliți și analfabeți, la care se umflă placajul pe ei cum că au drepturi, că nu sunt tratați corect în spitale, dar majoritatea din cei care fac scandal pe facebook (că de-aia s-a dat bâta-n mână la maimuțe) nu sunt în stare să țină un stilou în mână, dar să mai și scrie corect gramatical. Și nu doar corect gramatical, dar nu înțelegi o frază scrisă de ei, nici măcar nu sunt în stare să o ducă până la capăt. Ei plătesc medicii… Plătiți pe p***a mă-tii, bă!!! Toți neterminații… La câtă cerneală ați băut și cât câștigați voi, ar muri dreaq medicii de foame, idioților!!! Niște neica nimeni care nu știu decât să invoce «pe Rădulescu». Băi, dobitocilor, are și omul ăla probleme importante de rezolvat, nu să stea la cheremul tuturor idioților ca voi, analfabeți și nesimțiți, să vă oblojească vouă frustrările neputinței și a ratării vieții personale!!! Că veniți în UPU toată ziua ca niște milogi ordinari pentru probleme care nu au nicio legătură cu urgență medicală. Sictir! O să primiți de acum încolo când veniți în UPU strict ce meritați!!!”, a scris pe contul său de Facebook medicul Sorin Alexandru de la SJU Vâlcea.
A nu se înțelege că suntem de acord cu vocabularul d-lui doctor dar, probabil, chiar și un om educat, suprasolicitat și el și colegii dumnealui în atâtea intervenții nejustificate, și-a vărsat furia și oful în mediul online..
MESAJUL medicului șef UPU-SMURD pentru TOȚI VÂLCENII
“Vă scriu în speranța că veți ințelege situația critică a intregului personal al secției UPU-SMURD Vâlcea care a apărut ca urmare a lipsei acute de personal medical (medici și asistenți) personal auxiliar și a supraaglomerării secției cu pacienți non-urgențe!
În tot acest timp suntem atacați constant in mediul on-line de catre un grup de persoane nemulțumite de Spitalul Județean, jigniți, batjocoriți ori chiar agresați care găsesc orice motiv pentru a ne denigra.
Îl susțin in totalitate pe dr. Sorin Alexandru care are modul său de a-și exprima nemulțumirea, a cărei indignare este a întregului personal medical al secției care-și desfășoară activitatea în mod onest și civilizat!
“Ordinari, șpăgari, criminali” sunt apelativele cu care suntem catalogați pentru că pacienții așteaptă cu orele pe holuri și nu sunt băgați în seamă, uitând că în tot acest timp în cabinet există un singur medic și 2-3 asistenți pentru 25-30 de pacienți care se află instantaneu în secție și care trebuie consultați, investigați cu analize de sânge, explorări radiologice, EKG, tratați, internați ori externați cu rețetă.
În conformitate cu protocolul național de triaj pacienții cu cod verde și albastru POT ȘI TREBUIE să aștepte pentru că medicul nu doarme… ci are de consultat alți pacienți cu o prioritate mai mare…și care au dreptul de a fi consultați chiar dacă “urgența ta este cea mai mare”. Acești pacienți care reprezintă non-urgențe și care reprezintă consultații medicale, pot fi tratați foarte bine la medicul de familie, în ambulatorul de specialitate, la centrele de permanență. Dacă vin la UPU-SMURD vor fi inițial triați apoi trebuie să aștepte – ca peste tot in lume – căci există alți pacienți cu o prioritate mai mare.
Vă pot arăta multe exemple printre care: o durere de ani de zile de genunchi ori de deget, o neliniște, inapetență, scădere în greutate, ureche înfundată, interpretarea analizelor medicale de la diferite cabinete din oraș ori chiar grețurile apărute de la o sarcină de care pacienta nu știe etc.
În compartimentul de urgențe majore, pacienții cu suspiciune de accident vascular cerebral, infarct miocardic, pancreatită, insuficiență respiratorie acută, politraumatisme ori hemoragii sunt consultați și tratați imediat de către 1 medic și 1-2 asistenți pentru 8-10 pacienți în același timp. Aici diferența între viață și moarte se măsoară în minute…de priceperea, devotamentul și liniștea cadrelor medicale depinde evoluția ulterioară a pacienților critici!
Pentru noi, medici și asistenti medicali, familia o reprezintă turele de zi, nopțile de gărzi din weekend sau din zilele de sărbătoare, de orele de somn de acasă și de câteva săptamâni de concediu pe an! Ne-am ales această meserie din dragoste pentru oameni, de a fi alături de semenii noștri în momentele critice de peste 25 de ani… timp in care unii dintre noi ne-am șubrezit sănătatea, am trăit aceeași neputință în fața morții..de fiecare dată am luat-o de la capăt înțelegători, zâmbitori și calmi cu pacienții si mai ales cu aparținătorii. Nu ne dorim vreo recompensă pentru asta, faptul că un pacient critic va merge acasa vindecat … este cea mai mare mulțumire, dar in primul rând vrem să fim RESPECTAȚI!
Cine vede rolul medicilor, al dascălilor în societate în zilele de azi când, ura, neputința si neajunsurile au înlocuit orice urmă de omenie… înțeleg activitatea medicală în secție si faptul că pacienții cu afecțiuni grave mor peste tot in lume! Empatia cadrelor medicale ține de modul si mediul in care lucrează, de relatia medic-pacient și mai ales medic-aparținător…de modul in care medicii sunt respectați. Cum poti fi empatic cu o persoana care te înjură ?
În UPU-SMURD Vâlcea lucrează oameni responsabili si cu dăruire alături de colegii din intreg s pitalul , iar autoritățile locale fac eforturi pentru a crea un mediu cât mai bun pentru a trata toți pacienții.
Pot spune că există loc și pentru mai bine în ceea ce privește atitudinea unor medici, asistenți ori personal auxiliar, pentru că nu toți oamenii sunt la fel, dar există o echipă devotată în care trebuie să aveți încredere.
În speranța că am fost pe deplin înțeles de către cei care au nevoie de noi, vă asigur de respectul și dragostea mea, și nu vreau sa intru in polemici cu nimeni …
Vreau să ne vedem în oraș, la un ceai, o bere… dar nu la spital!”, este mesajul doctorului Nicolae Florin, medic șef UPU-SMURD Vâlcea.
“Pentru cine are ochi sa vadă, urechi să audă și capacitate să înțeleagă dincolo de injurii și răutate la adresa tuturor cadrelor medicale. Nu există declarație in spațiul public zilele astea in care sa nu fim TOȚI acuzați că vrem doar bani, că suntem slab pregătiți, că vrem doar să omorâm oameni și că suntem niște criminali care merităm linșați. Oare chiar nu am făcut niciun lucru bun pt niciunul dintre cei care aruncați cu atâta noroi? Chiar niciodată?….În alta ordine de idei, vă mulțumim nespus celor puțini care încă mai prețuiți actul nostru medical și ne sunteți solidari. Vă suntem mereu alături pentru că pentru asta ne-am ales meseria asta, nu să omorâm oameni. Îndemnăm doar la bunătate și ințelegere….e prea mult abuz. Si da, autoritățile ar trebui urgent să insituie coplata pentru toți cei care abuzează nejustificat de orice act medical atât in UPU cât si în secții. Este inadmisibil ca un alcoolic, salvat de zeci de ori și care nu pricepe nimic, să aibă mai multe drepturi decât un bătrânel amărât cu 1300 lei pensie care a muncit toată viața și nu a beneficiat de niciun serviciu medical niciodată pentru că….urgențele României sunt alcoolicii asistați social sau neasigurați. Felicitari, dl doctor, pt acest punct de vedere mai mult decât pertinent. Sperăm să fim susținuți și de catre Spital și autoritatile locale in acest sens”, este mesajul unui alt doctor din cadrul SJU VÂLCEA.
COMUNICAT DE PRESĂ
Toți pacienții vor fi tratați cu toată atenția, conform procedurilor medicale, chiar și cei care vin în stare avansată de ebrietate, cum s-a întâmplat și în data de 22.02.2025, la Secția de Primiri Urgențe din cadrul SJU Vâlcea, a fost adus cu ambulanța un pacient în vârstă de 75 de ani, aflat în stare avansată de ebrietate.
Pacientul a fost evaluat de către personalul nostru medical și, în urma examinării inițiale, i-a fost recomandată investigația CT, ca parte a protocolului standard de îngrijire.
În intervalul de așteptare pentru efectuarea investigației, pacientul a părăsit salonul, în mod agresiv și necontrolat, îndreptându-se spre ieșirea din unitatea medicală.
În timpul deplasării neautorizate spre poarta spitalului, acesta s-a dezechilibrat, a căzut și a suferit o lovitură la cap.
Personalul medical a intervenit prompt și a acordat îngrijirile necesare pe loc.
După stabilizare, pacientul a fost transportat și a efectuat investigația tomografică programată.
În urma finalizării procedurilor medicale și a unei reevaluări a stării generale de sănătate, pacientul a fost externat în siguranță, fiind însoțit și preluat de preotul paroh din Jiblea, care a asigurat îngrijirea și supravegherea acestuia după externare.
Conducerea spitalului subliniază importanța respectării indicațiilor personalului medical și a protocolului de siguranță internă, pentru prevenirea unor astfel de incidente și asigură comunitatea de implicarea și promptitudinea personalului medical.
Și, iată, încheiem c-o veste bună: Spitalului Județean de Urgență Vâlcea i s-au alăturat, de curând, pentru asigurarea gărzilor, cinci medici rezidenți:
Secția ATI – Dr. Răzvan Dincă
Secția Cardiologie – Dr. Elena Cojocaru
Secția Cardiologie- Dr. Raluca Stanișor
Medicină de Urgență- Dr. Filofteia Neamțu
UPU Stomatologie- Dr. Maria Dan
Le urăm bun venit la SJU Vâlcea și “gărzi ușoare”!
Anemona TĂNASE