Meta
Realitatea Vâlceană

Bilanțul activității Inspectoratului de Poliție Vâlcea, prezentat de șeful IPJ, Cosmin Iana

Miercuri, 19 decembrie, ora 11.00, la sediul IPJ Vâlcea a avut loc o ședință în cadrul căreia șeful Inspectoratului de Poliție Vâlcea, Cosmin Iana a prezentat bilanțul activității instituției.

PRINCIPALELE ACTIVITĂŢI ALE INSPECTORATULUI DE POLIŢIE JUDEŢEAN VÂLCEA ÎN PRIMELE 9 LUNI ALE ANULUI 2018

Activităţile desfăşurate de polițiștii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea în anul 2018 au vizat:
Creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală si siguranţa rutieră.
Prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere, destructurarea grupurilor/grupărilor infracţionale
Asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene.
Asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare şi informaţionale necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a I.P.J. Vâlcea.

PREVENIREA CRIMINALITĂŢII

Activităţile desfăşurate în primele 11 luni 2018 au fost structurate pe 3 programe de prevenire, respectiv Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului, Prevenirea delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor şi Prevenirea infracţiunilor cu violenţă. Biroul de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii a desfăşurat 258 de activităţi având 14.413 de beneficiari.

Activitatea de prevenire a criminalităţii a avut un rol pro-activ, astfel că în perioada analizată au fost organizate şi constatate de către polițiști următoarele:
- 37 de razii;
- 900 de acţiuni cu efective lărgite;
- 13.441 de controale directe;​
- 49.104 de contravenţii;
- 2.617 de activităţi cu unităţile de învăţământ;
- 2.953 de stări conflictuale aplanate;
- 7.536 de persoane primite în puncte de consiliere;
- 132 de minori nesupravegheaţi depistaţi.

EVOLUŢIA FENOMENULUI INFRACŢIONAL

Infracţionalitatea sesizată înregistrează scăderi cu 143 fapte, reprezentând 1,52%.

Din totalul infracţiunilor sesizate, 55,53% au fost comise în mediul urban şi 44,18% în mediul rural și 0,29% în străinătate.

În acelaşi timp, referitor la infracţionalitatea stradală sesizată, inspectoratul înregistrează scăderi importante, cu 46,08% infracţiuni raportat la perioada similară a anului 2017.

În primele 11 luni 2018, la nivelul judeţului Vâlcea, din totalul celor 9.278 fapte penale sesizate, cea mai mare pondere au avut-o următoarele genuri de fapte: furtul (25,88%), lovirea sau alte violenţe (19,94%), distrugerea (7,37%), infracţiunile la regimul rutier (6,38%), vătămarea corporală din culpă (6,32%), amenințarea (5,40%), înșelăciunea (4,96%), infracțiunile silvice ( 2,12%), abuzul în serviciu (2,11%), falsul în înscrisuri ( 2,08%), abandon familie (1,55%), însuşirea bunului găsit (1%), tulburare de posesie (1%).

Ponderea criminalităţii contra persoanei este dată în special de criminalitatea de mică violenţă, respectiv de ,,loviri sau alte violenţe ” şi de ,,ameninţări”, cele două categorii reprezentând 71,32%.

Criminalitatea contra patrimoniului

O pondere importantă din infracţiunile contra patrimoniului o deţin furturile, 61,45%.

Din datele statistice se observă scăderi la toate categoriile de furt, înregistrăm un minus de 120 de fapte de furt.

SIGURANŢA ÎN ŞCOLI

Pentru prevenirea şi monitorizarea atentă a infracţionalităţii în şcoli, au fost desfăşurate acţiuni, patrulări în zona unităţilor de învăţământ, precum şi şedinţe cu caracter informativ-preventiv la care au participat elevi, dar şi cadre didactice.

S-a pus în vedere conducerilor tuturor unităţilor de învăţământ necesitatea adoptării unor sisteme proprii de securitate, a respectării regulamentelor de ordine internă şi cooperarea permanentă cu polițiștii.

Majoritatea infracţiunilor sesizate privesc comiterea unor fapte de lovire, respectiv sustrageri de telefoane mobile, bani, din obiecte vestimentare sau genţile elevilor, lăsate nesupravegheate în clasă sau în alte locuri.

REGIMUL ARMELOR, EXPLOZIVILOR ŞI SUBSTANŢELOR PERICULOASE

În primele 11 luni 2018 s-a început urmărirea penală pentru 32 infracţiuni privind regimul armelor şi muniţiilor, 8 infracţiuni la Legea fondului cinegetic şi a protecţiei vânatului şi 8 infracţiuni la regimul materialelor explozive. În cadrul dosarelor penale întocmite au fost ridicate în vederea confiscării 124 arme de foc şi 715 cartuşe.

De asemenea au fost anulate 151 permise de armă.

INVESTIGAREA CRIMINALITATII ECONOMICE

La nivel judeţean în primele 11 luni 2018 s-au înregistrat 990 infracţiuni de natură economică.

La nivel judeţean, în primele 11 luni 2018 au fost soluţionate 514 dosare penale privind infracţiuni de natură economică din care 23 cu trimitere în judecată.

​INFRACŢIONALITATEA ÎN DOMENIUL SILVICULTURII ŞI AL PISCICULTURII

Au fost continuate acţiunile comune cu Direcţia Silvică şi cu Garda Forestieră pe linia prevenirii şi combaterii delictelor silvice, fiind desfășurate 341 de acțiuni. De asemenea, polițiștii au confiscat 2243,90 m cubi de material lemnos. Pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol au fost organizate acțiuni comune, la nivelul judeţului Vâlcea, cu participarea I.P.J. Vâlcea, I.J.J. Vâlcea, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură – Filiala Regională Oltenia, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Vâlcea şi Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vâlcea.

În perioada analizată au fost înregistrate 39 de dosare penale care priveau infracţiuni în domeniul piscicol.

În urma celor 122 acţiuni organizate, s-a reuşit confiscarea mai multor bunuri folosite la comiterea infracţiunilor, respectiv:
- 1.403,31 kg de peşte
- 13 bucăţi de plasă de pescuit monofilament
- 71 de plase fir textil
- 2 năvoade;
- 4 ambarcaţiuni;

URMĂRIRE, EXTRĂDARE ŞI SUPRAVEGHERE JUDICIARĂ
În perioada de referinţă, la nivelul IPJ Vâlcea au fost executate 114 mandate, după cum urmează:
- 92 de mandate de executare a pedepsei închisorii;
- 12 mandate de arestare preventivă;
- 35 de mandate europene de arestare;
- 3 sentinţe de internare;
- 1 mandat de urmărire internaţională.

Au fost identificate 113 dintre persoanele dispărute.


SIGURANŢA TRAFICULUI RUTIER

Siguranţa rutieră constituie o altă prioritate a poliţiei vâlcene. Conform situaţiilor statistice, pe linie rutieră au fost aplicate 39.771 sancţiuni contravenţionale.
Cauzele principale de producere a accidentelor rutiere cu victime au fost:
➢ Viteza neadaptată la condiţiile de drum,
➢ Abateri bicicliști,
➢ Nerespectare distanţă între vehicule,
➢ Neacordare prioritate vehicule,
➢ Traversare neregulamentară pietoni,
➢ Alte preocupări de natură a distrage atenţia
➢ Neacordare prioritate pietoni.

OBIECTIVE
Obiectivele pe care Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vâlcea le va urmări până la sfârşitul anului 2018, sunt următoarele:
➢ Creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor prin protejarea persoanei, a patrimoniului şi prin asigurarea climatului de ordine publică în spaţiul stradal;
➢ Combaterea evaziunii fiscale, a corupţiei şi a fraudelor din domeniul achiziţiilor publice;
➢ Combaterea delictelor silvice prin adaptarea de măsuri de prevenire şi combatere, împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu (I.J.J. Vâlcea, Garda Forestieră, Direcţia Silvică, Garda de Mediu);
➢ Combaterea tuturor cauzelor generatoare de accidente rutiere.

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea vor acţiona pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente negative, care pot afecta siguranţa cetăţenilor.

Tot miercuri, 19 decembrie 2018, fiind în pragul Sărbătorilor de Iarnă, un grup de copii de la Școala Nr 10 din Ostroveni au oferit un moment de bucurie tuturor celor prezenți, cântând colinde iar, la final, au fost răsplătiți de Moș Crăciun.

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.