Meta
Realitatea Vâlceană

Campania electorală nu rezolvă problemele Vâlcii

Preocupată de campania electorală şi de jocurile politice din jurul ei, opinia publică nu mai este atentă la adevăratele probleme ale judeţului Vâlcea. Contează doar ce spune cutare candidat sau lider politic, unde s-a mai dus caravana lui Grigore Crăciunescu sau echipa lui Mircia Gutău sau cum se descurcă Romeo Rădulescu fără sprijinul lui Gigi Matei. Toate reflectoarele sunt puse pe vorbe şi mai puţin pe fapte.
Pe cine mai interesează în această perioadă că în nordul judeţului se taie pădurile la ras, departe de ochii autorităţilor? În pădurile întunecoase ale Voinesei, milioane de metri cubi de lemn iau drumul străinătăţii, pentru a se transforma în mobilă de mii de euro, vândută mai apoi românilor în magazinele de lux. În pădure funcţionează doar legea bunului plac, şpaga, mica înţelegere. Banii cumpără tăcerea celor care ar trebui să sancţioneze una dintre cele mai grave fapte penale. Drujbele taie zi şi noapte, fără ca cineva să se sesizeze. Mergeţi la Obârşia Lotrului, la Voineasa, de-a lungul Lotrului şi veţi vedea cum munţii au început să chelească, de parcă ar fi fost loviţi de calviţie.
Acolo unde nu se mai taie copaci pentru că aceştia au dispărut de multă vreme, pământul o ia la vale. Vâlcea este pe locurile fruntaşe la acest capitol, mii de hectare de teren sunt afectate de alunecările de teren care lasă periodic câteva zeci de familii fără case. Nenumărate localităţi vâlcene sunt afectate grav iar măsurile care ar putea încetini sau stopa acest fenomen încă se lasă aşteptate. În realitate, pe nimeni nu interesează să rezolve problema. Anual, primarii raportează către Consiliul Judeţean că alunecările de teren reprezintă o ameninţare iminentă iar mai departe, la guvern ajung nişte tabele aproape fără semnificaţie. Pe hârtie, situaţia pare mai blândă decât în teren. Funcţionarii din ministere nu trăiesc pe pielea lor drama oamenilor care-şi pierd munca de-o viaţă pentru că s-a prăbuşit dealul peste ei.
În continuare, utilităţile rămân un vis frumos pentru multe comunităţi din Vâlcea. Sunt sate care nici acum, în 2016, nu au asfalt, apă, canalizare, curent electric, gaze sau internet. Sunt locuri în judeţul Vâlcea în care apa se cară încă de la cişmea iar WC-ul din fundul curţii reprezintă o realitate de zi cu zi. Sunt funduri de lume în care copiii sunt nevoiţi să parcurgă zilnic kilometri întregi, prin noroi şi hârtoape, pentru a ajunge la şcoală. Sunt zeci de drumuri neluminate, pe care îţi este şi frică să păşeşti. Aceasta este viaţa cotidiană a mii de vâlceni, pentru care progresul despre care vorbesc autorităţile rămâne doar o noţiune abstractă.
Sunt încă multe unităţi de învăţământ, în special în mediul rural, care arată ca acum 40-50 de ani. Aşa-zisele săli de clasă stau neîncălzite, băncile de-abia se mai ţin în podeaua putrezită iar tavanul mai are un pic şi le cade în cap elevilor şi puţinilor profesori care se mai încumetă să predea în acest locuri uitate de Dumnezeu.
Sunt zeci de sate care nu au dispensare medicale, sunt locuri în care dacă se întâmplă un accident, durează ore întregi până când cineva îţi poate acorda primul ajutor. Sunt gospodării la care nu se poate ajunge nici cu tancul, darămite cu ambulanţa. Sunt mii de bătrâni uitaţi de familii şi de timp, care de-abia supravieţuiesc în case de pământ aproape dărâmate.
Sunt zeci de localităţi în care nu ai unde te angaja, nici măcar pe salariul minim pe economie. Sunt comunităţi în care nu s-a auzit niciodată de investiţii private, unde cârciumarii sunt consideraţi, ca odinioară, bogaţii satului. Sunt locuri în care aproape nu există viaţă, iar pe nimeni nu interesează.
Suntem prea ocupaţi să-i băgăm în seamă pe politicieni, să le luăm interviuri despre ce vor ei să facă în viitorul mandat. Ne interesează prea mult cearta din pesedişti şi penelişti, dintre Costi Rădulescu şi Cristian Buican, ca să ne mai dăm seama că adevăratele probleme sunt în altă parte. Iar peste câteva săptămâni ne vom trezi din nou că trăim într-un judeţ care trage să moară într-o indiferenţă generală.
Anemona Tănase

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.