Meta
Realitatea Vâlceană

CAMPANIA ,,MOTOCICLIŞTII EXISTĂ ÎN TRAFIC”

• ,,Motocicliştii există în trafic”- campanie de prevenire a accidentelor rutiere în care sunt implicaţi motociclişti, desfăşurată în perioada martie – octombrie a.c.

La data de 12 martie a.c., la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea, a avut loc conferinţa de lansare a campaniei ,,Motocicliştii există în trafic”.

Campania, iniţiată de Ministerul Afacerilor Interne, prin Poliţia Română, în parteneriat cu Asociaţia Free Riders, se derulează în perioada 12 martie-31 octombrie a.c., în municipiul Bucureşti şi în judeţele Argeş, Bacău, Constanţa, Sibiu şi Vâlcea.

Activitatea urmăreşte informarea şoferilor şi a motocicliştilor pentru prevenirea evenimentelor rutiere în care sunt implicaţi motociclişti, precum şi creşterea gradului de responsabilitate în trafic a motocicliştilor.

Pe parcursul celor opt luni, poliţiştii vor desfăşura acţiuni în trafic pentru conştientizarea şoferilor că pe stradă circulă şi motociclişti, cărora trebuie să le acorde mai multă atenţie, dar şi pentru informarea motocicliştilor pentru adoptarea unei conduite rutiere preventive.

Activitatea  a fost susţinută de şeful Serviciului Rutier subcomisar de poliţie Ioniţa Florian, poliţişti din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, reprezentant al Centrului de prevenire a accidentelor rutiere, reprezentanţi ai asociaţiei Free Riders, împătimiţi ai autovehiculelor pe două roţi din judeţul Vâlcea.

Totodată, pentru promovarea mesajului campaniei de informare a fost realizat un clip video (poate fi găsit pe pagina oficială de Facebook a Poliţiei Române: Facebook.com/Politia Romana – www.politiaromana.ro), precum şi mai multe materiale informative care vor fi folosite în trafic, respectiv bannere şi smart flyere care se lipesc pe oglinda stângă a autoturismelor, astfel încât să atenţioneze conducătorii auto că în trafic există şi motociclişti.

RECOMANDĂRI PENTRU MOTOCICLIŞTI

Păstraţi contactul vizual – nu presupuneţi că vă văd ceilalţi. Încercaţi întotdeauna să aveţi contact vizual cu şoferii care ar putea fi pe cale să vă intersecteze traiectoria.

Anticipaţi intenţiile partenerilor de drum – chiar şi atunci când şoferii, bicicliştii şi pietonii văd că vă apropiaţi, ei apreciază greşit, de multe ori, distanţa ori viteza. Nu vă bazaţi numai pe buna lor reacţie.

Feriţi-vă de vehicule la viraje şi intersecţii – cel mai frecvent tip de accident de motocicletă este generat de şoferii care nu se asigură la executarea virajelor la stânga sau la schimbarea benzii de deplasare.

Asiguraţi-vă în oglinzi atunci când viraţi – şoferii care vin din urmă s-ar putea să nu încetinească pentru dumneavoastră.

Fiţi pregătit pentru condiţii periculoase de drum – carosabil umed, scurgeri de lichide, nisip, pietriş, cale de rulare tramvai, gropi şi alte pericole rutiere de suprafaţă care vă pot afecta  grav aderenţa generând accidente.

Abordaţi curbele cu viteză moderată, fără a le “tăia” – multe accidente se întâmplă din cauza pătrunderii pe sensul opus.

Utilizaţi o cască de protecţie omologată – care îndeplineşte standardele actuale de siguranţă. Evitaţi să cumpăraţi o cască folosită, este posibil să fi suferit un accident, iar reparaţia poate ascunde vicii structurale.

Purtaţi îmbrăcăminte de protecţie pentru motociclişti – numai aceasta poate asigura o bună protecţie în timpul unui accident şi vă protejează de intemperii. Preferaţi

echipamentul modular ,,în straturi” astfel încât să-l puteţi adapta la condiţiile meteo în schimbare.

Protejaţi-vă ochii – curentul de aer, insectele zburătoare şi praful vă diminuează vizibilitatea şi vă pot răni ochii sau faţa. Cea mai bună protecţie este o cască integrală cu masca de protecţie inclusă.

Fiţi vizibil – purtaţi haine strălucitoare, reflectorizante. Adăugaţi material reflectorizant în plus sau purtaţi o vestă reflectorizantă. Păstraţi-vă întotdeauna farul aprins şi rulaţi în poziţia de unde şoferii vă pot observa cu uşurinţă în oglinda retrovizoare (la 2/3 din lăţimea benzii). Evitaţi unghiurile moarte ale celorlalte vehicule.

Poliţia Română vă doreşte drum bun!

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.