Meta
Realitatea Vâlceană

Ce câştigă Mircia Gutău din rezilierea contractului cu Mitliv

Primarul Mircia Gutău este pregătit să-şi arate din nou muşchii în faţa unei firme private care execută o lucrare de interes public în Râmnicu Vâlcea. Anunţând că va rezilia contractul cu craiovenii de la Mitliv, care execută lucrările de amenajare a zonei centrale, Gutău reeditează un gest similar făcut în urmă cu 10 ani. Atunci, a avut curajul să-şi asume rezilierea contractului cu firma italiană Monticava, din cauza felului în care aceasta lucra la groapa ecologică a oraşului.
De remarcat este faptul că Mircia Gutău a avut răbdare cu Mitliv, acordându-le trei luni de zile pentru a demonstra că pot finaliza contractul. Nu-l poate acuza nimeni că a luat hora înainte, că ar avea ceva cu craiovenii, că are vreun interes material, că vrea să dea contractul unei firme prietene. S-ar putea spune că nu are vreun interes personal în această problemă.
Cu toate acestea, cine îl cunoaşte pe Mircia Gutău înţelege că şi de această dată are de câştigat. Este vorba despre imagine. Aşa bolovănos cum pare, Gutău a ştiut mereu să-şi promoveze imaginea, să pozeze într-un macho administrativ-politic care reuşeşte să conducă totul cu mână de fier, care ia taurul de coarne. Cine nu înţelege cum a reuşit un fost sportiv de performanţă să ajungă cel mai popular râmnicean al ultimilor 25 de ani ar trebui să studieze puţin traseul public al lui Mircia Gutău. Încă de pe vremea când era doar viceprimarul lui Traian Sabău, el a reuşit să se impună ca un om de forţă, care nu se dă în lături să-şi asume responsabilităţi, să se bage în faţă şi să-şi croiască propriul drum. Mircia Gutău are alergie la locul doi şi de aceea şi-a dorit întotdeauna cu disperare să fie primul. Nu s-a mulţumit să câştige, ci a făcut-o în forţă, adjudecându-şi mandatele de primar cu majorităţi covârşitoare. Această dorinţă de a reuşi cu orice preţ l-a propulsat în fruntea administraţiei publice locale, chiar şi după ce a făcut puşcărie pentru corupţie.
Aşadar, despre imagine este vorba. Mitliv nu este decât încă o etapă în lungul joc de imagine pe care Gutău îl joacă, de cele mai multe ori instinctiv. Probabil niciun consilier de imagine, oricât de bine plătit ar fi fost, nu ar fi reuşit să creioneze o strategie mai eficientă decât cea izvorâtă din instinctul de performer cu orice preţ pe care Mircia Gutău îl are în sânge. Provenit dintr-o zonă săracă a României, crescut greu într-o familie numeroasă, Gutău a înţeles devreme că pentru a avea, trebuie să-şi ia singur. Nu a aşteptat niciodată să fie invitat la masă, a avut grijă să-şi cumpere propria masă.
Dacă o va face cum trebuie, rezilierea cu Mitliv îi va aduce, fără doar şi poate, noi puncte de imagine care la un moment dat se vor traduce prin voturi, prin avantaj electoral. Nu va avea nimeni cum să-l judece pentru că renunţă la o firmă ce se chinuie să termine un proiect nu foarte complex. Mii de vâlceni vor aplauda gestul său şi vor spune, aşa cum au mai făcut-o şi în alte cazuri, că Mircia Gutău este un primar curajos, cu sânge în instalaţie, cum lui însuşi îi place să spună. Până la urmă, asta şi-a dorit mereu, să fie primarul cu cojones. Nu ştiu dacă va rămâne în istoria Râmnicului drept cel mai bun edil al său, însă cu siguranţă va fi unul dintre cei mai curajoşi.
Anemona Tănase

2 Comments for “Ce câştigă Mircia Gutău din rezilierea contractului cu Mitliv”

  1. un oltean incapatanat

    Poate doreste sa plateasca consiliul local daune cum a platit si catre SC MONTICAVA cu groapa de gunoi.

  2. alegator

    Gutau isi arata inca o data IMENSA sa aroganta si dispret fata de oricini nu accepta jocurile sale. In campania de alegeri a spus ca santierul din centrul orasului se va termina la sfarsitul acestui an, acum a prelungit termenul… cu sfarsitul anului viitor. Intentia lui este sa aduca o firma proetena de la care sa mai ia cetva zeci de mii de dolari. Gutau nu face NIMIC pe degeaba. BANUL, asta e singura lui religie!….

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.