Meta
Realitatea Vâlceană

Ceramica de Horezu, diferențiere între original şi “chinezării”

Ceramica de Horezu este unică în lume, motiv pentru care a fost inclusă în patrimoniul UNESCO! Problema este că nu toată ceramica pe care o puteţi cumpăra din Horezu este originală. Dacă nu aveţi noroc, puteţi cumpăra nişte “chinezării” de toată frumuseţea.

Pe tarabele din Horezu găsim puţină ceramică tradiţională. Iar în lipsa unor informaţii care să îi ajute pe turişti să diferențieze autenticul de fals, oamenii pot fi uşor păcăliţi.
Simbolul dominant în pictura vaselor de ceramică din Horezu este cocoșul, alături de figuri precum steaua, șarpele, copacul, peștele, soarele, spicul de grâu, pomul vieții și coada de păun, majoritatea simboluri creștine. Ceramica de Horezu este smălțuită și arsă de două ori.
Pentru a fi siguri ca obiectul de ceramic pe care il cumpărăm trebuie să urmărim câteva elemente. Spatele său nu e lăcuit și veți găsi semnătura meșterului ceramist.
Îndemânarea şi talentul de a combina formele şi culorile definesc personalitatea şi unicitatea acestui tip de ceramică. Culorile sunt vii şi variază de la maro închis, roşu, verde şi albastru până la celebrul ivoriu de Horezu (alb-gălbui, culoarea fildeșului).

Nu vă feriţi nici de micile imperfecţiuni şi nu căutaţi produse cu modele identice. Fiecare desen, fiecare element este făcut manual şi nu poate fi reprodus în acelaşi fel de mai multe ori, ca în cazul obiectelor fabricate industrial.

În plus, obiectele ceramice din Horezu nu pot să suporte temperaturi mari. Ele se folosesc în scop decorativ sau pe post de veselă, nu pentru prepararea hranei. Puţini sunt însă cei care cunosc aceste lucruri, ceea ce face loc pe piaţă falsurilor.

Singurele meteode prin care falsurile pot dispărea de pe tarabe sunt verificările periodice de la Ministerului Culturii. Ceramica de Horezu a fost inclusă în patrimoniul UNESCO în anul 2012.

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.