Meta
Realitatea Vâlceană

Cine are interesul să anihileze presa vâlceană?

Marea întrebare a anului 2015, care a stat şi continuă să stea pe buzele tuturor ziariştilor vâlceni, este dacă se mai doreşte sau nu presă în judeţ. Desigur nu se pune problema dacă deputatul Cristian Buican vrea să mai rămână în picioare vreun ziar sau vreo televiziune, este de la sine înţeles că niciun politician nu poate pune la pământ întreaga presă a unui judeţ. Oricât ar fi Buican de puternic şi chiar dacă şi-ar pune în cap să scoată presa din rădăcini, este imposibil să reuşească. Întotdeauna cineva rămâne în picioare. Personal, chiar nu cred că domnul Buican e aşa înverşunat şi că, din cauza unora sau altora (pe bună dreptate!), ar milita pentru distrugerea tuturor! Nu, problema se pune ce fel de presă se doreşte la Vâlcea. Se vrea o presă diversificată sau două-trei publicaţii care să cânte aşa cum le joacă politicienii?
Există şi o parte bună în faptul că Vâlcea are multe mijloace de informare. Chiar dacă un anumit abuz, o anumită faptă, o încălcare a legii sau un derapaj grav scapă celei mai mari părţi a presei, întotdeauna se găseşte un ziarist nealiniat care să scoată acel lucru la iveală. Dacă pe piaţă nu ar fi decât trei ziare, să spunem, libertatea presei ar avea de suferit mai mult decât acum, când suntem pe piaţă mai bine de 20!
Între două rele aleg o presă diversă, din care cetăţeanul poate decide ce-i place să citească sau să privească. În acest fel se evită cartelarea canalelor de comunicare, în scopul de a priva cititorul de anumite informaţii importante. Este adevărat, presa din Vâlcea nu este cea mai puternică din lume. Însă poate că cea mai importantă calitate a ei stă chiar în ceea ce i se reproşează mereu. Tocmai pentru că suntem mulţi, unul dintre noi va transmite ceea ce alţii, la un anumit moment, nu au interesul să transmită. Fiecare are interesele lui financiare, fiecare are prieteniile sale cu diverşi oameni de afaceri sau din sfera politicului. Cu toţii ne lăsăm mânaţi uneori de simpatii sau antipatii atunci când scriem câte un articol laudativ sau, din contră, unul critic. Fiecare dintre noi am evitat câteodată să scriem tot ceea ce ştiam despre o anumită faptă comisă de vreun primar sau parlamentar pentru că aveam anumite interese, pe care nu mai are rost acum să le detaliez. Nu cred că există vreun ziarist, şi nu doar din Vâlcea, care să nu-şi fi spus măcar o dată că poate nu ar fi bine să scrie un articol într-un anume fel sau chiar să nu-l scrie deloc. Atunci când se întâmplă aşa ceva există un alt ziarist care spune adevărul. Despre asta este vorba, că niciodată nu poţi închide gura tuturor! Chiar şi atunci când 99% dintre ziarişti îşi ţin gurile închise dintr-un motiv sau altul, acel al 100-lea jurnalist se va ocupa de subiectul evitat de ceilalţi. Asta este presa şi aşa ar trebui să rămână.

Cât despre contractele cu CET Govora derulate anul trecut, ce să mai spunem? Există un raport al ANAF pe care niciunul dintre colegii mei aflaţi în „culpă” nu-l recunoaşte drept unul obiectiv. Sunt în acel raport o grămadă de lucruri care nu concordă cu realitatea şi, în mare parte, explicaţiile date în scris de fostul şi actualul director al CET Govora, lămuresc problema. Ce să mai, s-o spunem pe şleau, degeaba te ajută un om de 99 de ori, dacă a 100 oară te refuză elegant, din motive obiective, e clar nu ţi-a dat nimic niciodată şi îl “bombardezi” din toate unghiurile! Păcat că am uitat să fim OAMENI! Aşa s-a întamplat şi cu domnul Roibu de la Oltchim, aşa şi cu domnul Bălan de la CET… Dar despre acest subiect, într-un articol viitor pentru că sunt foarte multe de spus.

Deocamdată putem doar să vă spunem că lucrurile nu vor rămâne aşa, că noi nu capitulăm, doar pentru că cineva are interesul să elimine presa vâlceană. Care sunt acele persoane, vom vedea la timpul potrivit. Orice demers are şi revers, iar orice acţiune are şi reacţiune!

Anemona Tănase

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.