Meta
Realitatea Vâlceană

CONTROALE ale ITM pentru RESPECTAREA SSM în INDUSTRIA EXTRACTIVĂ

Campanie de control privind respectarea măsurilor necesare pentru asigurarea securității și protecţia lucrătorilor care își desfășoară activitatea la locurile de muncă din industria extractivă de suprafață cod CAEN 05, 07, 08

Prevenirea riscurilor și promovarea unor condiții mai sigure și mai sănătoase la locul de muncă sunt esențiale nu numai pentru a îmbunătăți calitatea locurilor de muncă și a condițiilor de lucru, ci și pentru promovarea competitivității.

Principalele riscuri în domeniul securității și sănătății în muncă care se întâlnesc în industria extractivă de suprafa mță sunt următoarele:
- riscuri de explozie a amestecurilor de gaze care se formează în timpul activității de exploatare minieră în subteran;
- riscuri legate de echipamentele de muncă (echipamente de muncă nedotate cu protecții care să prevină pătrunderea personalului în raza lor de acțiune);
- incendii provocate de blocarea funcționării benzilor transportoare si a altor utilaje de transport al substanțelor minerale utile, cât și subdimensionarea cablurilor de alimentare cu energie electrică a acestor utilaje;
- riscuri legate de nerespectarea monografiei de lucru la locurile de muncă din cariere etc.
Din cauza riscurilor specifice acestei activități, este necesară atât o instruire adecvată, precum și o monitorizare permanentă, astfel încât caracterul preventiv al activității de inspecție să permită o îmbunătățire a securității și sănătății la locul de muncă.

Din analiza datelor referitoare la dinamica accidentelor de muncă la nivel național, înregistrate în perioada 2017 – 2022, în activitățile din industria extractivă s-a constatat următoarea evolu lție:
- în anul 2017: 52 accidente de muncă, din care 4 accidente mortale și 48 cu incapacitate temporară de muncă;
- în anul 2018: 18 accidente de muncă, din care 4 accidente mortale și 14 cu incapacitate temporară de muncă;
- în anul 2019: 22 accidente de muncă cu incapacitate temporară de muncă;
- în anul 2020: 16 accidente de muncă, din care 5 accidente mortale și 11 cu incapacitate temporară de muncă;
- în anul 2021: 24 accidente de muncă, din care 1 accident mortal și 23 cu incapacitate temporară de muncă;
- în anul 2022: 17 accidente de muncă, din care 1 accident mortal și 16 cu incapacitate temporară de muncă.
Din aceste considerente, în perioada 28.08.2023 – 31.10.2023, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vâlcea a demarat o campanie de control vizând modul de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă pentru asigurarea securității și protecţia lucrătorilor care își desfășoară activitatea în industria extractivă.
În urma acestei campanii, au fost efectuate controale la 10 unități economice, fiind constatate 30 neconformități pentru care au fost dispuse măsuri de intrare în legalitate, au fost oprite din funcționare 4 echipamente de muncă și au fost aplicate 30 sancțiuni contravenționale, din care 29 avertismente și o amendă în valoare de 5000 lei.

Informațiile ne-au fost furnizare de Viorel Din, inspectorul șef al ITM Vâlcea.

1 Comment for “CONTROALE ale ITM pentru RESPECTAREA SSM în INDUSTRIA EXTRACTIVĂ”

  1. Your style is very unique compared to other folks I have read stuff from. Many thanks for posting when you’ve got the opportunity, Guess I’ll just book mark this blog.

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.