Meta
Realitatea Vâlceană

Cum să ne ferim de pericolele iernii

Accidentele ortopedice precum entorsele, degerăturile, dar şi infarctul, hipotermia şi degerăturile sunt câteva dintre problemele care ne pot crea neplăceri în sezonul rece. Până la consultul de specialitate, se pot aplica acasă unele măsuri care pot preveni complicaţiile. Cunoaşterea unor măsuri de bază este importantă pentru a gestiona o urgenţă medicală care poate surveni în anotimpul rece.

Foarte des întâlnite acum sunt accidentele ortopedice cauzate de aluncările pe gheaţă, periculoase mai ales pentru vârstnici.

Entorsele, luxaţiile şi fracturile, accidente de sezon

Mai ales dacă practicăm sporturi de iarnă, dar şi din cauza alunecărilor pe gheaţă, iarna apar mai des traumatisme precum entorsele, luxaţiile şi fracturile. Consultul la medicul ortoped este mai mult decât necesar în aceste situaţii, însă până atunci, se pot lua acasă unele măsuri.

Gheaţa predispune la entorse şi luxaţii

Mişcările bruşte, căzăturile, călcatul strâmb şi alunecările pe gheaţă pot avea ca urmare producerea entorselor. Acestea sunt leziuni traumatice ale unei articulaţii şi pot avea ca urmare întinderea sau ruperea ligamentelor. Entorsa poate fi de gradul I (întinderea ligamentelor), manifestată prin durere şi umflături, acealeaşi simptome apărând şi în entorsele de gradul II, la acestea adăugându-se şi senzaţia că articulaţia „fuge”.

Cele mai grave sunt entorsele de gradul III, care reprezintă ruptura totală a ligamentului.
La rândul lor, luxaţiile pot surveni în urma căderilor pe gheaţă şi a răsucirilor, şi sunt însoţite de deplasarea oaselor în articulaţie şi uneori şi de rupturi de ligamente. În entorsele şi luxaţiile grave este nevoie de intervenţie chirurgicală.

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.