Meta
Realitatea Vâlceană

De la Post la Sărbători. Cum facem faţă exceselor alimentare?

Urmează, aşadar, o perioadă de trecere bruscă de la o stare la alta, de la un dezechilibru la  altul, complet diferit. Aceste dezechilibre sunt însă resimţite din plin de organism, iar de aici şi până la stări de disconfort şi chiar vizite neprevăzute la spital nu este decât un pas. Tocmai pentru a ne proteja de neplăceri, nutriţioniştii amintesc că este important să mâncăm echilibrat, mai ales în aceste ultime zile de post şi apoi în zilele aferente Sărbătorilor de Iarnă.

Este bine ca persoanele sănătoase care postesc să consume zilnic cereale integrale, legume şi fructe, precum şi alimente vegetale cu conţinut crescut de proteine: soia, fasole uscată, mazare, linte, năut, ciuperci, nuci, migdale, arahide. De asemenea, trebuie profitat de zilele cu „dezlegare la peşte” pentru a aduce organismului proteine de calitate superioară, elemente minerale, vitamine şi grăsimi esenţiale Omega 3.

Postul reprezintă un bun prilej de a reduce consumul de grăsimi saturate (existente în alimentele de origine animală) şi de a beneficia de bogaţia de nutrienţi şi fibre alimentare, oferită de cerealele integrale, legume şi fructe, precum şi de leguminoase şi seminţe. Acompaniate de grăsimi vegetale bogate în acizi graşi esenţiali, Omega 3 şi Omega 6 care se găsesc în uleiruile vegetale, în margarinele de nouă generaţie şi în fructele oleaginoase, alimentele din post, alături de o hidratare corespunzătoare, pot oferi energia şi nutrienţii necesari bunei desfăşurări a funcţiilor organismului în această perioadă. Este recomandat ca persoanele cu boli digestive sau boli cronice, să urmeze postul doar după ce au consultat medicul specialist.

Pe de altă parte, în timp de sărbători, tendinţa generată de cutumele sociale este să  mâncăm mai mult, avand pe masă delicioasele preparate tradiţionale. Fireşte că este greu sa evităm mâncărurile gustoase, chiar dacă ştim că sunt bogate în grăsimi rele şi au multe calorii. Ce putem face este să mâncăm moderat din preparatele traditionale şi să nu uitam ca baza trebuie să o constituie cerealele integrale, legumele, fructele şi lactatele cu conţinut redus de grăsime. De asemenea, hidratarea este esenţială iar mişcarea, nu trebuie uitată, chiar dacă vremea nu este tocmai prietenoasă.
Decembrie este, aşadar, luna schimbărilor şi a exceselor alimentare, este luna în care punem la mare încercare organismul. Să nu uităm însă cât este de importantă pentru sănătatea noastră o alimentaţie pe cât posibil echilibrată şi o viată activă, chiar şi în perioada Sărbătorilor, pentru a ne putea bucura pe deplin de ele.

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.