Meta
Realitatea Vâlceană

Deputatul Cristian Buican a depus Legea care interzice cumulul pensiei cu salariul de la bugetul statului

Miercuri, 14 noiembrie 2018, preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, a depus la Parlament, cu numărul de înregistrare 929/14.11.2018, un proiect de lege privind reglementarea regimulului cumulului pensiei cu veniturile salariale de la stat. Prezentul proiect de lege propune interzicerea cumului pensiei şi a veniturilor salariale, sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activităţi pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială.

Preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, consideră că o astfel de lege este una necesară în societatea românească, în condiţiile în care, în ultimii ani, tot mai mulţi pensionari „speciali” se angajează tot la stat, cumulând venituri de ordinul zecilor de mii de lei. Această practică păguboasă produce frustrare în rândul pensionarilor sistemului public de pensii şi nemulţumire în rândul populaţiei active. Adoptarea acestui proiect de lege poate reprezenta şi o soluţie pentru deficitul de forţă de muncă calificată din mediul privat. În condiţiile în care în ultimii ani de zile tot mai multe companii private se lovesc de problema lipsei de forţă de muncă calificată, interzicerea cumului pensiei cu salariul de la stat ar reorienta pensionarii interesaţi de continuarea activităţii profesionale spre mediul privat.

„Această lege este una corectă şi necesară. Dacă există pensionari care doresc să mai lucreze după decizia de pensionare, se pot orienta către mediul privat, unde există un deficit enorm de forţă de muncă calificată. Dar dacă vrei neapărat să te angajezi la stat, atunci trebuie să alegi între pensie şi salariu. Nu e normal ca după ce te-ai pensionat la 45 de ani cu peste 10.000 lei/lună, să te angajezi tot la stat, dacă este posibil pe funcţii de conducere, cu salarii asemănătoare pensiei. De exemplu, la Parlament, nu există concurs pentru funcţii de conducere la care să nu se înscrie cel puţin 1-2 pensionari «speciali». Eu consider că acest lucru este o nesimţire fără margini şi trebuie stopat acest fenomen, care se răspândeşte peste tot, destul de rapid. Sunt câteva astfel de fenomene, ce atacă societatea românească ca un cancer. Acest proiect legislativ este primul dintr-un şir de astfel de iniţiative pe care le voi avea în perioada următoare pentru repararea acestor fenomene ce afectează negativ societatea românească. Următorul proiect va fi despre interzicerea tuturor pensiilor speciale, pentru că şi în acest domeniu s-a ajuns prea departe”, a declarat preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.

3 Comments for “Deputatul Cristian Buican a depus Legea care interzice cumulul pensiei cu salariul de la bugetul statului”

  1. Nita

    F de bun simt. Dar nu cred ca va reusi. Bafta. Unii nu se mai decupleaza de la banul piblic.

  2. Nita

    De la militari, cu pensie de serv, s au moipsit toti. Dar rigorile militarilor nu vor sa si le insuseasca. Daca s ar introduce serv mili

  3. Nita

    De la militari, cu pensie de serv, s au moipsit toti. Dar rigorile militarilor nu vor sa si le insuseasca. Daca s ar introduce serv militar obligatoriu ar gandi altfel.

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.