Meta
Realitatea Vâlceană

Deputatul Cristian Buican: PNL propune soluţii de susţinere a patrimoniului cultural al judeţului Vâlcea

În timp ce Consiliile Judeţene din judeţele vecine semnează contracte de finanţare europeană pentru reabilitarea unor cule emblematice (http://www.jurnalulolteniei.ro/2017/08/04/cula-din-brabova-a-primit-finantare-europeana/ ), CJ Vâlcea uită de cea mai veche culă din România (https://www.indiscret.ro/2019/01/23/valcea-s-a-pus-lacatul-pe-cea-mai-veche-cula-muzeu-din-romania/?fbclid=IwAR1RteJ3IjbZtucTsf0m7BJ6ixd_CuRk8EV40BXkMZoNcbhpR2-9Qd1OQ4o ).
Deputatul Cristian Buican consideră că nu există niciun fel de scuze care să justifice o asemenea gafă care lasă judeţul Vâlcea fără un obiectiv de patrimoniu de excepţie şi somează conducerea CJ Vâlcea să găsească de îndată fondurile necesare achiziţionării Culei Greceanu.
Preşedintele liberalilor vâlceni, parlamentarul Cristian Buican, propune public ca specialiştii din cultura vâlceană să facă o evaluare a situaţiei clădirilor de patrimoniu din judeţ şi să stabilească o prioritizare a acţiunilor şi a investiţiilor din acest domeniu. În acest sens, specialiştii din domeniul cultural, membrii ai filialei Vâlcea a PNL, îşi manifestă disponibilitatea de a ajuta Consiliul Judeţean în vederea realizării unei astfel de strategii astfel încât să putem reabilita toate obiectivele de patrimoniu şi să transformăm Vâlcea într-o destinaţie culturală.

„Când am aflat că la Măldăreşti, Cula Greceanu are lacătul pe poartă, am crezut că este o glumă. Apoi, am citit în presă că acest lucru este posibil pentru că Rădulescu şi ai lui PSD-işti au uitat să plătească chiria convenită cu proprietarii. Parcă suntem într-un film de cascadorii râsului: cea mai veche cula din România este închisă pentru că, în an Centenar, Constantin Rădulescu nu a avut 60.000 de lei pentru a păstra deschis publicului un monument de patrimoniu, un simbol turistic. Această sumă este ridicol de mică raportat la Bugetul CJ. Ca să înţeleagă toată lumea, această sumă reprezintă jumătate din salariu pe care Constantin Rădulescu l-a încasat anul trecut. După cum se poate observa, l-a încasat cam degeaba. Sper să se trezească odată din această letargie păguboasă şi să aloce fonduri pentru achiziţionarea culei, altfel, o vom pierde de tot. Au ministru în Guvern, suma nu este una foarte mare raportată la bugetul CJ Vâlcea, soluţii există, însă trebuie să se şi dorească. De exemplu, CJ Vâlcea ar trebui să apeleze la toţi specialiştii din domeniul cultural din judeţ şi să realizeze o strategie şi acţiuni concrete de salvare a patrimoniului judeţului. Specialiştii din PNL sunt dornici să ajute CJ Vâlcea într-un astfel de demers. Trebuie doar să se vrea”, a declarat preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.

Începând cu 1 ianuarie 2019, cea mai veche culă (n.r. – în Oltenia, în trecut, casă fortificată a unui boier) din România, Cula Greceanu din judeţul Vâlcea, a fost închisă. În timp ce proprietarii susţin că nu s-a plătit chiria, iar autorităţile nu fac nimic pentru a o cumpăra, şeful administraţiei judeţene declară că este vorba despre o clădire în litigiu şi că se vor găsi bani pentru a redeschide cula circuitului turistic şi muzeal.

Moştenitorii care administrează Cula Greceanu – cea mai veche culă din România – au decis să închidă clădirea după ce chiriaşul, Muzeul Judeţean de Istorie Vâlcea, nu a mai plătit chiria, de 5.000 de lei pe lună. În presa locală au apărut informaţii că aceasta nu ar fi fost plătită în 2018, dar contactat telefonic, directorul Muzeului Judeţean Vâlcea, Claudiu Tulugea ne-a spus că nu doreşte să facă nici o declaraţie publică până nu vorbeşte cu reprezentaţii culei, despre continuarea unui parteneriat pe 2019 şi că nu s-ar pune problema unei datorii către aceştia, chiria pe 2018 fiind plătită.
Administratorii Culei Greceanu ameninţă de câţiva ani că intenţionează să scoată clădirea şi anexele la vânzare, dar că autorităţile, deşi la nivel declarativ susţin că sunt interesate de clădire, nu au făcut nimic concret în acest sens. Se cer 300.000 de euro, o valoare despre care cei din urmă susţin că ar fi supraestimată.

Se lucrează „la identificarea normelor legale pentru a închiria această culă, deşi este în litigiu”
„De aproape doi ani, ne manifestăm interesul în a cumpăra această culă. Din păcate, între moştenitori există un litigiu, sunt într-un proces. Şi după cum ştiţi, Codul Civil şi toate legile româneşti specifică foarte clar că nimeni nu poate cumpăra un imobil aflat în litigiu. Cu toate acestea, Oficiul Juridic din cadrul Consiliului Judeţean şi angajaţii din instituţia noastră, din departamentele de specialitate, lucrează în prezent, din dispoziţia mea, la identificarea normelor legale pentru a putea închiria această culă, chiar dacă este în litigiu”, a declarat pentru Adevărul preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea, Constantin Rădulescu, instituţie în subordinea căreia funcţionează Muzeul Judeţean de Istorie Vâlcea.

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.