Meta
Realitatea Vâlceană

Deputatul Lovin: Modernizarea drumurilor judeţene, prin PNDL, trebuie încheiată în 2020

De curând, deputatul Dumitru Lovin i-a transmis vicepremierului Paul Stănescu îngrijorările vâlcenilor cu privire la implementarea în timp util şi fără efecte negative a proiectelor PNDL de modernizare a drumurilor judeţene. În răspunsul pe care l-a dat, ministrul Dezvoltării Regionale a făcut cunoscut că, pentru obiectivele aprobate în 2017, contractele de finanţare au o durată de maxim 4 ani.
Astfel, pentru finanţările aprobate anul trecut, contractele sunt valabile până la data de 31 decembrie 2020. „Există însă posibilitatea să fie prelungite până la maxim 2 ani, în funcţie de prevederile bugetare aprobate anual cu această destinaţie”, a adăugat Paul Stănescu, lănsând să se înţeleagă două lucruri: 1) unităţile administrativ teritoriale conduse de oameni competenţi vor încheia proiectele înainte de 2020 şi nu vor avea nevoie de prelungiri şi 2) după durata normală a contractelor, există şi riscul ca alocările să fie mai mici sau să nu mai existe deloc. Deci iată încă un motiv pentru care timpul nu trebuie pierdut. Vicepremierul a sugerat, totodată, că preşedinţii consiliilor judeţene sunt direct responsabili de implementarea proiectelor de modernizare a drumurilor, cu finanţare prin PNDL, ei fiind cei care coordonează inclusiv achiziţiile privind proiectarea şi execuţia lucrărilor, conform art. 11 alin. (1) din OUG 28/2013, cu modificările şi completările ulterioare. Nu în ultimul rând, reprezentantul Guvernului a spus că preşedinţii de judeţe trebuie să dea publicităţii informaţii cu privire la stadiul proiectelor.
Din câte ştim, până în prezent, nu s-a început modernizarea niciunui drum judeţean dintre cele care se regăsesc în lista proiectelor aprobate în 2017. De aici şi temerile cum că lucrările se vor întinde mult după anul 2020.
„N-aş vrea să fiu înţeles greşit. Nu este o critică îndreptată împotriva unei persoane, ci un semnal de alarmă. Am abordat acest subiect pentru că proiectele despre care discutăm sunt extrem de importante pentru judeţul nostru. Vâlcea n-a mai avut până acum o asemenea oportunitate – peste 45 de milioane de euro pentru drumurile judeţene, o oportunitate care, bineînţeles, nu trebuie pierdută! Nu puţini sunt de părere că riscurile blocării sau lungirii mult prea mult a investiţiilor ar fi fost mai mici dacă Ministerul Dezvoltării n-ar fi concentrat fonduri atât de mari către consiliile judeţene şi ar fi direcţionat bani mai mulţi către primării. Şi eu cred că probabilitatea ca banii să rămână necheltuiţi ar fi fost mică”, a adăugat deputatul Dumitru Lovin.

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.