Meta
Realitatea Vâlceană

Dincolo de politică, politicienii trebuie să rămână oameni. Ion Cîlea merită să fie cetăţean de onoare al judeţului

Declararea regretatului Ion Cîlea drept cetăţean de onoare al judeţului Vâlcea este, dincolo de toate, o reparaţie morală pe care noul preşedinte al Consiliului Judeţean vrea să i-o facă predecesorului său. Constantin Rădulescu face un lucru normal, pe care ar fi trebuit să-l înfăptuiască liberalii. Cristian Buican şi consilierii judeţeni ai PNL, care au condus judeţul un an şi jumătate, au refuzat însă un act de normalitate, care ar fi demonstrat că, dincolo de politică, politicienii rămân oameni. Din păcate însă, liberalii au rămas doar politicieni.
Aici trebuie căutate resorturile care au dus la pierderea alegerilor în judeţul Vâlcea de către PNL. În astfel de atitudini găsim rădăcinile eşecului. Cristian Buican, prin înfumurarea sa care a dus, în final, la izolarea sa şi a partidului pe care-l păstoreşte, a refuzat să facă un gest de toleranţă. Până la urmă, nu era vorba despre o concesie politică făcută PSD, ci unui om care, una peste alta, a reprezentat cu cinste acest judeţ. Pe Buican nu-l costa nimic să propună declararea lui Cîlea cetăţean de onoare. Ar fi fost aplaudat la scenă deschisă pentru gestul său, chiar şi cei mai aprigi duşmani ai săi nu ar mai fi avut nimic de cârcotit. Nimeni nu ar fi îndrăznit să pună sub semnul întrebării o astfel de propunere. Venită din partea PNL, ar fi adus un pic de normalitate într-un judeţ cutremurat de politicianism şi de orgolii.
Buican şi PNL au ratat şansa de a demonstra că şi clasa politică vâlceană face mai mult decât o ceapă degerată. Oricâte conflicte ai avea cu un adversar politic, poţi trece peste toate asperităţile doctrinare şi să-i recunoşti acestuia meritele. Blocat însă în propria fudulie, narcisist până la ridicol, arogant până în pânzele albe, Buican a rămas un politician de provincie, mic şi demn de milă. Din nefericire, şi-a târât şi partidul într-un joc stupid, din care, în memoria colectivă, nu rămân decât răfuielile de doi bani. A-ţi respecta adversarul este un principiu vital al marilor conducători, indiferent de domeniul în care activează. Cristian Buican nu este, cu certitudine, decât un şefuţ de organizaţie politică, a cărui lipsă de viziune s-a văzut cel mai bine la alegerile din 5 iunie 2016.
Încheind acest subiect, Ion Cîlea chiar merită să fie declarat cetăţean de onoare. Până la urmă, este mai puţin important cine susţine această iniţiativă. E cumva firesc ca propunerea să fie făcută de PSD şi de preşedintele organizaţiei judeţene a acestui partid. Ar fi fost însă şi mai frumos ca opoziţia să înţeleagă că în asemenea chestiuni trebuie să primeze bunul simţ şi nu revanşa politică. Însă, dacă nu ai cu cine…sau mai exact, unde nu e, nici Dumnezeu nu cere!
Anemona Tănase

1 Comment for “Dincolo de politică, politicienii trebuie să rămână oameni. Ion Cîlea merită să fie cetăţean de onoare al judeţului”

  1. PRESEDINTI “DE ONOARE”, MEMBRI “DE ONOARE”, CETATENI “DE ONOARE”, DEMISIE “DE ONOARE”, ETC. …
    ASADAR, SI LA ACEST CAPITOL – ONOARE – ESTE O MARE INFLATIE …
    PAI, DACA, LA NOI, TOTUL E “DE ONOARE”, ONOAREA , CA TARE, DEVINE UN LOC COMUN, DECI, ISI PIERDE PRICE SEMNIFICATIE .

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.