Meta
Realitatea Vâlceană

Duminica Floriilor! Tradiții. La Mulți Ani tuturor sărbătoriților!

•Intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim, sărbătoare cunoscută popular sub numele de Florii, este una din cele mai importante din România.
• Peste 1, 5 milioane de români își sărbătoresc onomastica. Dintre cei sărbătoriţi, aproape 900.000 sunt femei ce poartă nume de flori!
•Tradiția spune că așa cum va fi vremea de Florii, tot așa va fi și în prima zi de Paște.

Cu o săptămână înainte de Paşti, în Biserica Ortodoxă se prăznuieşte sărbătoarea Intrării Mântuitorului în Ierusalim, sărbătoarea care se mai numeşte în popor şi Floriile, unul din cele zece praznice împărăteşti în cinstea Mântuitorului, pentru că ea cade la începutul primăverii, când apar şi primii muguri şi cele dintâi flori de salcie, cătină, corn şi altele! Creştinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos!
Duminica Floriilor este primită cu bucurie de toți credincioșii, dar cu înțelegerea faptului că săptămâna ce urmează, numită Săptămâna Mare, este una tristeții.

Tradiții de Florii:
De Florii se mănâncă peşte, aceasta fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri. Biserica ortodoxă dă dezlegare la pește, pentru că se spune că în această zi Iisus ar fi cerut să mănânce pește. În popor se spune că peștele consumat în această zi are puteri tămăduitoare și cine mănâncă se va lecui de orice boală.În ziua de Florii, oamenii duc la biserica ramuri de salcie, care sunt sfințite și puse apoi la icoane, la pomii fructiferi pentru a-i ajuta să rodească sau la ușa casei pentru a fi protejată tot anul. Conform credinței, ramurile ajută la tămăduirea bolilor, la belșug în gospodărie și sunt păstrate pe tot parcursul anului, până la următoarea sărbătoare de Florii.

Ce este interzis să faci în duminica de Florii:
Se spune că persoanele care își uită morții în ziua de Florii, adică nu le îngrijesc mormintele și nu aprind o lumânare lângă o ramură de salcie, nu vor avea parte de sprijin la bătrânețe.
În Muntenia se spune că nu e bine să te speli pe cap în această zi, pentru a nu deveni cărunt.
Nu e bine că fetele nemăritate să țină zestrea înăuntru. În această zi sunt scoase afară toate obiectele care au o însemnătate spirituală importantă pentru domnișoare.
Gospodăria nu se stropește cu parfum sau cu alte obiecte moderne, ci cu apa sfințită luată de Bobotează, pentru ca membrii familiei să fie sănătoși tot anul.
La Mulți Ani binecuvântați tuturor sărbătoriților!

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.