Meta
Realitatea Vâlceană

Eugen Neață: Initiativa pe care am propus-o, la solicitarea primarilor, votată in plenul Camerei Deputaților!

Miercuri, 24 aprilie 2019, a fost votat în plenul Camerei Deputaților (cameră decizională), Codul Penal. Acesta a fost adoptat cu 180 de voturi.

“Tot miercuri, înainte de Paște, a fost adoptată și inițiativa pe care am depus-o împreună cu ministrul de interne, doamna Carmen Dan. Această completare a legislației vine ca urmare a discuțiilor avute în campania electorală cu diferite persoane, dar și în urma solicitărilor venite din partea primarilor, care mi-au cerut să intervin legislativ cu privire la persoanele care nu își achită amenzile și care nu respectă hotărârile judecătorești prin care le-a fost aplicată sancțiunea prestarii unei activitati în folosul comunității. Totodată, aceste persoane sancționate contravențional, cunoscând că legea nu-i poate atinge, continuă să săvârșească contravenții creând un sentiment de insecuritate comunității și producând probleme importante unităților teritorial administrative la întocmirea proiectului de buget.
Până astăzi, nu exista cadru legal ca aceștia să fie obligați să respecte hotărârea judecătorească privind prestarea unei activități în folosul comunității sau să își achite amenda.
Astfel, în data de 8 mai 2018, am depus împreună cu ministrul de interne, o inițiativă legislativă semnată si de alți colegi deputați.
Inițiativa corecteză această problemă majoră ridicată de administrațiile publice locale. Completează art. 287 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal cu un nou alineat, alin.(1 indice 1) cu următorul cuprins:

“Nerespectarea hotărârii judecătorești prin care s-a aplicat sancțiunea prestării unei activități în folosul comunității săvârșită prin neprezentarea la primar pentru luarea în evidență și executarea sancțiunii, sustragerea de la executarea sancțiunii după începerea activității sau neîndeplinirea îndatoririlor ce revin la locul de muncă se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani”.

Așa cum am precizat de foarte multe ori, natura hotărârii instanței justifică identificarea unor soluții concrete de asigurare a punerii sale în executare. Un astfel de mecanism oferit de legislația în vigoare este reprezentat de art. 287 din Codul penal, care sancționează fapta de nerspectare a hotărârilor judecătorești.
De aceea, pentru restabilirea ordinii, am propus completarea acestui articol astfel încât aceasta să cuprindă o măsură de constrângere și reeducare, care să conducă la achitarea sancțiunilor inițiale, la îndreptarea contravenienților și la prevenirea săvârșirii contravențiilor.
Încălcarea unei hotărâri judecătorești, de a achita amenda sau de a efectua prestarea unei activități în folosul comunității, nu are în acest moment nicio repercursiune asupra celui sancționat. Acest lucru face ca, numai persoanele cu bunăvoință să achite sancțiunile contravenționale ori să presteze o activitate în folosul comunității.
Actele organelor judecătorești fiind acte de aplicare a legilor la cazuri concrete, au în principiu caracter individual și trebuie emise numai în condițiile legii.
Sigur că mulți se întreabă care este sancțiunea dacă nu vor să presteze o activitate în folosul comunității. Vor primi o altă amendă, care dacă nu o vor achita, va fi înlocuită la rândul ei tot cu prestarea unei activități în folosul comunității.
De aceea, cred că legea ar trebui să instituie sancțiuni mai aspre, pentru cei care ignoră cu desăvârșire prevederile legale, liniștiți fiind pentru că nu au venituri și bunuri care să fie executate silit pentru recuperarea sumelor datorate.
Supremaţia legii este valoare care stă la baza democraţiei şi în absenţa justiţiei care să asigure respectarea legii nu am putea fi stat modern. Supremația legii, însemnând superioritatea juridica a legii în sistemul de drept, fundamentează conformitatea tuturor actelor juridice cu legea.

Voi manifesta în continuare aceeași preocupare pentru protejarea cetățenilor, pentru cunoașterea problemelor acestora și corectarea lor.
Mulțumesc doamnei ministru Carmen Dan și colegilor mei pentru sprijinul acordat proiectului legislativ propus și pentru votul acordat astăzi!”, a declarat deputatul Eugen Neață.

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.