Meta
Realitatea Vâlceană

Eveniment inedit: “Istoria scrisului”, la Muzeul Nicolae Bălcescu

Cuvântul educație derivă din substantivul „educatio”, care înseamnă creștere, hrănire, cultivare. Cu toții creștem, ne hrănim și ne cultivăm permanent, pe tot parcursul vieții.
Cu prilejul ,,Zilei Mondiale a Educației’’, elevii clasei a II-a A de la Școala Gimnazială,,Take Ionescu’’din Rm Vâlcea au participat la acțiunea ,,Nicolae Balcescu și epoca sa’’și au scris cu pana, tocul sau trestia în cadrul atelierului ,,Istoria scrisului’’.
Atelierul a debutat cu prezentarea tipurilor de mesaje transmise din cele mai vechi timpuri si pâna in zilele noastre. Muzeograful Valentin Hănulescu, de la Muzeul Memorial Nicolae Balcescu, ne-a condus prin diferite perioade istorice ajutandu-ne să deslușim de la sistemele primitive de scriere, noduri de sfoara, răboj, pictografii, scriere hieroglifică egipteană, scriere cuneiformă, scriere ideografică până la alfabetul chirilic și cel latin. De asemenea, am povestit despre instrumentele utilizate pentru conceperea mesajelor ( plante, cărbune, instrumente ascuțite, daltă, trestie, pană, toc ) și despre suporturile grafice ( stâncă, piatră, metale, lemn, papirus, pergament, hârtie).

A urmat partea practică, fiecare străduindu-ne să scriem cât mai caligrafic. Făcând o comparație, scrisul cu pana sau tocul versus scrisul cu stiloul, am realizat cât de norocoși suntem noi față de înaintașii noștri și am inteles de ce erau scribii, pe timpuri…Nu oricine putea caligrafia cu ușurință cu vechile instrumente de scris! Am mulțumit simbolic inventatorului vâlcean Petrache Poenaru pentru ,,condeiul portăreț fără sfârșit, alimentandu-se însuși cu cerneală’’.
În ultima parte a programului, copiii au desenat ce i-a impresionat cel mai mult, apoi fiecare și-a prezentat lucrarea explicând alegerea facută.
A fost un atelier interactiv, pe placul tuturor! Multumim pentru tot, incepând de la primirea inedită, la poarta conacului, continuând cu vizita și povestirile frumoase, decorul superb (tablourile și obiectele încarcate de istorie, soba a cărei căldură ne învăluia în mod plăcut într-o zi de toamnă bacoviană), tema interesantă și bucuria reciprocă de a ne întalni periodic în acest loc special, perfect pentru a petrece o zi atât de importantă cum este Ziua Mondială a Educației și terminând cu gustoasele gogoși făcute în bucătăria dumneavoastră!
De fiecare data revenim cu mult drag, facem lucruri deosebite la ateliere, ne simtim foarte bine si ramanem cu multe amintiri frumoase!
Alina MULLER, învățător la Școala Take Ionescu

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.