Meta
Realitatea Vâlceană

FII PRUDENT! POŢI SĂ PREVII TÂLHĂRIA INFORMÂNDU-TE!

Persoanele predispuse să devină victime ale infracţiunii de tâlhărie sunt copiii, femeile şi bătrânii  întrucât în ochii infractorilor aceştia sunt mai neatenţi, mai uşor de intimidat şi nu opun rezistenţă. Cu toate acestea, trebuie avut in vedere ca noi toţi putem fi consideraţi la un moment dat, o posibilă ţinta pentru cei care comit infracţiuni in general şi tâlhării in special.

Pornind de la expresia „ Un om informat, un om protejat!”, şi luând în considerare cele expuse mai sus, pentru a preveni infracţiunea de tâlhărie, Inspectoratului de Politie Judeţean Vâlcea, vă recomandă următoarele:

- Nu vă afişaţi ostentativ cu obiecte de valoare (lănţişoare, brăţări etc.).

- aveţi grijă la ce se întâmplă în jurul dumneavoastră atunci când sunteţi pe stradă. Nu fiţi distras de citirea presei, accesarea internetului/telefonului. Neatenţia voastră poate atrage interesul infractorilor.

- pe stradă, păstraţi geanta/borseta cât mai aproape de corp, şi protejată cu braţul.

- dacă mergeţi pe trotuar în apropierea carosabilului, ţineţi-vă geanta/borseta, pe partea opusă străzii, pentru a evita smulgerea ei de către infractorii biciclişti sau motociclişti.

- fiţi prudent faţă de persoanele care vă abordează sub diverse pretexte sau care vor să vă atragă atenţia. Păstraţi o distanţă care să vă ofere siguranţă, în caz că acestea vor încerca să vă smulgă bijuteriile ori telefonul.

- când vi se pare că cineva vă urmăreşte, verificaţi acest lucru traversând strada. Dacă alege acelaşi traseu, îndreptaţi-vă spre o zonă aglomerată ori intraţi într-un magazin. Cereţi sprijinul poliţiei!

- evitaţi să mergeţi la ore târzii prin parcuri, locuri izolate sau întunecoase. Încercaţi pe cât posibil să fiţi însoţiţi de mai multe persoane sau cel puţin de o persoană care să vă poată proteja, şi alegeţi străzile iluminate.

- dacă sunteţi agresat, nu aveţi reţineri în a ţipa şi chiar a riposta fizic, o astfel de reacţie îl poate determina pe infractor să vă lase în pace şi să părăsească în grabă locul.

- dacă se întâmplă să deveniţi victimă, reţineţi cât mai multe aspecte legate de înfăţişarea agresorului ( trăsături fizice, îmbrăcăminte,semne particulare etc.)

- împărtăşiţi aceste sfaturi cu membri familiei, cu prietenii, vecinii şi colegii dumneavoastră.

- PĂRINŢI, nu daţi copiilor obiecte de valoare când merg la şcoală sau la plimbare şi nu se află sub supravegherea dumneavoastră, RISCAŢI să-i transformaţi în victime!!!

Sună la numărul unic de urgenţă 112 dacă eşti victima sau martorul unei infracţiuni!

Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.