Meta
Realitatea Vâlceană

Granzii şi piticii din grădina politicii vâlcene

 • În politica din Vâlcea se joacă un meci al greilor şi unul al piticilor. În prima categoria joacă PSD şi PNL, deci nu e prea mare înghesuială. În schimb, la pitici e concurenţă maximă, o duzină de partiduleţe chinuindu-se să iasă în faţă şi să ne convingă că sunt cele mai tari din parcare. PMP, PRU, PSRO, ALDE, partide apărute ca ciupercile după ploaie se dau peste cap să ocupe un loc cât mai în faţă, la marele circ. Colac peste pupăză, ne-am trezit şi cu PER pe cap. Până să-i dezgroape Gutău, nu mai văzusem ecologişti prin Vâlcea. Bine, nu-i băgăm aici pe adevăraţii ecologişti, ăia care adună gunoaiele de pe Olt în urma ţăranilor care consideră că picnicul e un fel de cocină, cum au ei acasă.
  Pesediştii şi liberalii şi-au împărţit deja judeţul şi vor câştiga la alegerile locale peste 80% din voturi. Pe ceea ce mai rămâne se vor bate piticii de grădină. Câţiva consilieri locali pe unde a înţărcat mutu’ iapa, vreo doi aleşi judeţeni şi, dacă au noroc, câte un primar amărât la Cucuieţii din Deal. Să vedeţi după aceea cum se vor mai bate cu pumnii în piept liderii-pitici!
  Parcă îl văd pe unul ca Florin Brăgău lăudând naţionalismul de baltă după ce va reuşi să câştige câţiva consilieri locali din rândul “tractoriştilor” de pe listele PRU. La fel, un alt preşedinte ciudat, Adrian Sandu, cu care ne trezim o dată la patru ani că-şi încearcă norocul în alegeri cu un partid diferit! Sandu ăsta îşi forţează norocul din patru în patru ani aşa cum alţii bagă din când în când câte un bilet la loto, doar-doar le pune şi lor Dumnezeu mâna în cap. De om ca lumea ce e, Sandu a reuşit să se facă plăcut pe unde a trecut. PNL,PPDD, PSD etc etc… Şi acum PSRO. Dacă ar afla Mircea Geoană ce preşedinte are la Vâlcea şi-ar lua gândul de la alegerile locale.
  Ce mai avem prin ogradă… PMP, cum să uităm de supărăciosul Marian Mirea, cel care va candida pentru funcţia de primar al Râmnicului. Am observat deja că are un simţ al umorului sublim, care lipseşte cu desăvârşire. Nu mai continuăm pe subiectul ăsta, că iar ne trezim cu un drept la replică kilometric, pe care nu-l citeşte nimeni. Dar câteva cuvinte tot putem spune despre talentul politic al lui Marian Mirea. Are atâta chemare pentru politică, încât ar primi trei de X la „Românii au talent”. Ar fi ca unul dintre oamenii ăia care vin acolo doar ca să aibă unde pleca de acasă.
  La ALDE e jale. pentru foştii conservatori, normal! De când a plecat Dan Niţu, s-a ales praful de speranţele liberalilor. Nişte oameni care intraseră în partid special pentru fostul senator PNL au rămas acum de căruţă şi se uită trişti unii la alţii. S-au ales în schimb cu Dumitru Lovin care a plecat într-o misiune imposibilă din PSD, şi anume aceea de a conduce împreună cu Liviu Boban organizaţia vâlceană a ALDE. N-avem chiar nimic cu domnul Lovin, dar să te numeşti tu pesedist devotat şi să pleci într-o bună zi la un partid de sorginte liberală (oare?), înseamnă că s-a întors lumea cu fundul în sus. Nu suntem atât de naivi să credem că pe venerabilul Lovin l-a apucat dragostea de liberalism peste noapte. Chiar aşa de rău să-l fi supărat fraţii Rădulescu?
 • Cam aşa stă treaba cu deprimanta politică locală, din punctul nostru de vedere, acolo unde bătălia e cu atât mai îndârjită cu cât miza este mai mică. Este exact ca o furtună într-un pahar cu apă, care nu-i interesează decât pe cei implicaţi direct şi pe ziarişti. În rest, oamenii normali nu sunt preocupaţi de cine unde a plecat, ce achiziţii de primari a mai făcut nu ştiu care partid sau cum îi cheamă pe candidaţii la consiliile locale şi la Consiliul Judeţean. Pentru noi însă spectacolul este unul interesant, chiar dacă meschin, până la urmă. Să vezi nişte oameni în toată firea dându-se peste cap să demonstreze că sunt altceva decât ceea ce ştie toată lumea că sunt, nu este de ici, de colo.
 • Anemona Tănase

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.