Meta
Realitatea Vâlceană

În ALDE Vâlcea, prezumţia de nevinovăţie nu funcţionează?

Lui Ion Nicolae, ales consilier judeţean pe lista ALDE Vâlcea, i s-a retras de curând sprijinul politic. Cu alte cuvinte, deşi a muncit în campania electorală, sacrificându-şi timpul şi energia, Nicolae s-a trezit scos din schemă, pierzând şansa de a demonstra în următorii patru ani dacă este sau nu un consilier judeţean valoros. Motivul a fost unul halucinant, desprins parcă din filmele cu comedii. Cică Nicolae prezenta risc maxim de trădare în favoarea PNL. Cu alte cuvinte, conducerea ALDE Vâlcea se temea că Nicolae va vota cu liberalii pentru constituirea unei majorităţi în Consiliul Judeţean. Dumitru Lovin şi ceilalţi lideri ai organizaţiei judeţene a ALDE au hotărât că în baza unor simple semnale transmise de presă, Ion Nicolae trebuie tras pe dreapta şi sacrificat ca mielul de Paşte. Asta, în pofida asigurărilor publice date de cel supranumit Dinţişor că nu va trăda cauza, adică alianţa cu PSD în Consiliul Judeţean.
Acum, având în rezumat păţania sa, ţie, dragă cititorule, ce-ţi mai vine să crezi? Că în politica vâlceană, dacă cineva nu te mai vrea, din varii motive, nu trebuie decât să inventeze un pretext ca să te dea afară. Este suficient să se trezească cineva vorbind, să lanseze pe piaţă o bârfă de doi lei, pentru ca tu să fii îndepărtat. Cam asta a păţit Ion Nicolae, personaj nu foarte agreat de presă, luat în derâdere de multă vreme, pe bună sau mai puţin bună dreptate. O avea el multe păcate, însă cei din conducerea ALDE nu ar fi trebuit să-l trateze în acest fel. Dacă nu aveau încredere în el, de ce l-au mai lăsat să candideze pe poziţia 3 pe lista pentru Consiliul Judeţean? Era mult mai corect să i se comunice că nu este bine văzut, şi gata. Însă a-l lăsa să se implice în campanie, iar apoi a-i da un şut în fund, nu este corect. Este un precedent periculos, care transformă partidele în tribunale discreţionare. Nu poţi să te bazezi doar pe bârfe şi zvonuri atunci când iei decizii atât de importante precum retragerea sprijinului politic în ocuparea unei funcţii publice câştigate de drept. Prea sună a aranjament balcanic.
Până la urmă, sacrificarea lui Ion Nicolae s-a bazat pe povestea drobului de sare. Cică existau suficiente indicii că omul ar fi urmat să trădeze. Ce indicii? Dar de dovezi nu este oare nevoie când pui la zid un om? În acest fel, orice membru de partid s-ar putea teme că, oricât ar munci, oricât s-ar strădui să ajungă într-o poziţie, dacă îl sapă cineva suficient de temeinic, rămâne cu degetul în gură. Ăsta este spirit de haită, care nu face bine nici democraţiei, nici spiritului de competiţie. Nu aşa se rezolvă problemele, până acum nu am mai auzit de aşa ceva în Vâlcea. Dar iată, s-a inventat o nouă metodă de a scăpa de oamenii incomozi. Cei din conducerea ALDE Vâlcea nu au stat pe gânduri şi au pus pe liber un om împotriva căruia, ne repetăm, nu existau dovezi clare că ar fi avut gânduri necurate.
Aceasta să fie oare „o altă politică”? Ne îndoim profund de acest lucru. ALDE Vâlcea nu se comportă deloc în spiritul schimbării de mentalitate. Sunt adoptate măsuri bolşevice, care nu ar avea ce căuta într-un partid care se vrea democratic. Sunt condamnaţi oameni fără dovezi, ca în tribunalele constituite ad-hoc. Acuzatul nu are nici măcar dreptul să se apere. Şi, până la urmă, împotriva cui să se apere? Împotriva unor zvonuri, a unor bârfe? Până la urmă, Ion Nicolae, până la apariţia unei dovezi, este nevinovat. Însă, în ALDE Vâlcea, prezumţia de nevinovăţie nu prea funcţionează. Acuzatul este judecat sumar şi gata, doar pentru că cineva a dorit acest lucru.
Anemona Tănase

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.