Meta
Realitatea Vâlceană

IN MEMORIAM academician Marius Sabin Peculea, cetățean de onoare al Râmnicului. PIOS OMAGIU

IN MEMORIAM

Cu deosebită tristețe, Consiliul Stiintific si conducerea Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice-ICSI Rm-Valcea a primit vestea decesului fondatorului si primului sau director – academicianul Marius Sabin Peculea.
Daca astăzi in Romania , 18 % din enegia electrică este produsă pe cale nucleara, acest fapt se datoreaza si este in buna masura legat de personaliatatea si activitatea domnului academician Marius Sabin Peculea.
Considerat si recunoscut pe plan national si international ca fiind “parintele apei grele “ romanesti si “creatorul scolii de criogenie” de la Ramnicu-Valcea (Romania), academicianul Marius Peculea, ramane o personalitate de referinta a orasului nostru si-a energeticii nucleare romanesti.
Nascut la 13 aprilie 1926, la Cluj, a urmat studiile liceale in acelasi oras, apoi la Sighisoara si Sibiu continuand cu Facultatea de Electromecanica a Scolii Politehnice din Timisoara, pe care a absolvit-o in anul 1949.
In 1966 obtine titlul de doctor, specialitatea Termodinamica cu teza de doctorat ” Studiul termodinamic al coloanelor de separare in flux continuu, cu trei fluide si temperaturi diferite de reactie” .,.
Intre anii 1970-1994, si-a dedicat intrega activitate proiectarii si constructiei la Ramnicu-Valcea a uzinei pilot de apa grea,( cunoscuta ca “Uzina G”) si a elaborarii tehnologiei romanesti de producer a apei grele fapt ce a contribuit semnificativ la construirea in Romania a primei centrale nuclearo-electrice , CNE Cernavoda.
Ulterior procedeul producerii apei grele romanesti, patentat la RM-Valcea a fost verificat si industrializat la Combinatul Chimic-Drobeta Turnu-Severin (fostul ROMAG-PROD) inscriind astfel Romania in clubul putinelor tari detinatoare ale unei asemenea tehnologii.
Valorificand experienta castigata dar mai ales potentialul uman, stiintific la a carui formare a contribuit din plin, dupa anii “90, academicianul Marius Peculea Peculea a pus – bazele Institutului National de Cercetare-Dezvoltare-Institutul de Criogenie si Separari Izotopice(ICSI -Rm.Valcea). Intre timp ICSI-Rm-Valcea a devenit o unitate de frunte a cercetarii romanesti, acreditata ulterior printre cele 18 institute nationale din tara, dobandind intreaga recunoastere nationala si internationala. Lansarea in 1994, la ICSI a constructiei pilotului criogenic de separare a deuteriului si tritiului a constituit “al doilea sau proiect de suflet “si o o noua provocare , fiind astazi in curs de implementare la CNE Cernavoda
Rezultatele activitatii sale de cercetare s-au concretizat in peste 30 de brevete de inventie, in publicarea a sase carti de specialitate si o multime de articole stiintifice sub semnatura proprie, facandu-si astfel cunoscuta in tara si in lume contributia sa stiintifica Cele sase medalii de aur , 4 de argint si doua de bronz obtinute la Saloanele internationale de inventica, pentru o parte din prioritatile stiintifice din domeniu, atesta si ele recunoastrea internationala a acestor rezultate.
Recunoasterea deplina a contributiei domnului Marius Peculea la dezvoltarea domeniului stiintific si la crearea celor doua scoli de “apa grea” si de ” “criogenie”, a constituit-o insa, acordarea in 1991 de catre Academia Romana a titlului de membru corespondent, urmata peste doi ani (1993) de obtinerea titlului de membru titular. Timp de 5 ani(1994-1999) a ocupat functia de secretar general al Academiei Romane, perioada in care printre multe altele a reusit sa consolideze rolul cercetarii “de dezvoltare” care sa preia cunostiintele stiintifice si sa le prelucreze pentru a fi valorificate in industrie si economie.
Activitate didactica, mentionata anterior a completat-o in mod fericit pe cea de cercetator (sau viceversa) domnia sa activand ca profesor la Institutul de Constructii Bucuresti(1968-1989) si nu in ultimul rand drept conducator de lucrari de doctorat in specialitatea Energetica Nucleara si Termodinamica
Cele sase titluri de doctor “Honoris Causa” acordate de Universitatile din Cluj(1995), Bucuresti (1996), Craiova(1996) Oradea(1998), Constanta(2000) si Timisoara(2002) precum si cel de membru al “Academia Scienttiarium at Atrium Europeea” de la Salzburg, alaturi de o multitudine de alte titluri stiintifice( Premiul Academiei Romane-“Dumitru Hurmuzescu”- 1981, ordinele Meritul Stiintific clasele II si III si Ordinul “ Pentru Merit in Grad de Mare Ofiter(2000) intregesc portretul si recunoasterea de care s-a bucurat domnul academician Marius Peculea.
Pentru meritele sale deosebite in popularizarea numelui si imaginii oraselor Rm-Valcea si Cluj Napoca , consiliile locale ale celor doua municipii i-au acordat domnului academician Marius |Peculea titlul de “CETATEAN de ONOARE”.
Pe linga contributia si meritele stiintifice enumerate in parte, mai sus, domnia sa a contribuit din plin nu numai la formarea unor generatii intregi de cercetatori fizicieni/chimisti /energeticieni etc.,ci si la formarea si modelarea unor caractere si valori umane.
De aceea, acum la despatire de domnia sa , colegii si colaboratorii sai ii aducem un pios omagiu, cinstire si pretuire eterna pentru intreaga sa contributie la formarea noastra profesionala si umana. Este de datoria noastra , de a-i continua si dezvolta activitatea si de a mentine scoala romaneasca de criogenie la nivelul cel mai inalt.
Ramaneti pentru noi un reper moral si un model profesional deosebit!
Președinte Consiliul Științific,
Dr. Chim. Gheorghe Ioniță

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.