Meta
Realitatea Vâlceană

ÎNGRIJORĂTOR! În perioada 2019-2021, în VÂLCEA au fost inventariate perimetre de ALUNECĂRI DE TEREN în 52 LOCALITĂȚI. Actualizarea HĂRȚILOR DE RISC

Prin ordinul prefectului județului Vâlcea, Sebastian Fârtat, marți, 9 noiembrie 2021, la sediul Instituției Prefectului, a avut loc o ședință de lucru a grupului de suport tehnic al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea pe alunecări de teren, în vederea inițierii demersurilor pentru întocmirea hărților de risc natural la nivelul localităților din județ.

Potrivit analizei prezentate de reprezentanții ANIF și ai Inspectoratului Județean în Constucții din județ, Eftimie Ghermac și Dorel Nicolae Crivăț, în perioada 2019-2021, în județ au fost inventariate perimetre de alunecări de teren în 52 de localități. Dintre acestea, nouă (Alunu, Bălcești, Berbești, Călimănești, Cernișoara, Dănicei, Milcoiu, Slătioara, Stoilești) au avut alunecări de teren în toți cei trei ani analizați, iar în alte 17 (Amărăști, Băile Olănești, Bărbătești, Berislăvești, Drăgoești, Golești, Horezu, Mădulari, Mateești, Mitrofani, Muereasca, Păușești Otăsău, Perișani, Pietrari, Stoenești, Șușani și Vaideeni) au fost înregistrate alunecări de teren în ultimii doi ani.

La propunerea reprezentantului Guvernului în Vâlcea, membrii grupului de suport tehnic pentru alunecările de teren au fost de acord ca într-o primă etapă să se solicite Consiliului Județean Vâlcea prinderea în bugetul județului de anul viitor a fondurilor necesare pentru realizarea sau actualizarea hărților de risc în aceste 26 de localități, urmând ca pe viitor să fie alocate fonduri și pentru celelalte localități din județ.

„Pot să vă spun că în ultimii trei ani Guvernul Românei a alocat aproximativ un miliard de lei pentru aceste alunecări de teren înregistrate în județ. Este un efort destul de mare al Guvernului pentru a remedia cât mai mult din aceste perimetre de alunecări de teren, dar oricât ar aloca Guvernul nu este de ajuns. De aceea cred că aceste hărți de risc trebuie făcute mai ales în zonele în care avem risc mare și foarte mare de alunecări de teren, pentru a preîntâmpina eventualele pagube pe care le pot înregistra cetățenii care vor să construiască în locațiile respective, cât și administrațiile publice locale atunci când au un proiect de modernizare de drum într-o zonă în care este cu potențial mare de risc alunecare de teren și să poată să prevadă de la început în proiect consolidarea acelor terenuri. Au existat cazuri, cel puțin în ultimii doi ani de când gestionez situațiile de urgență, pe lucrări noi pe PNDL sau pe alte surse de finanțare, când în timpul lucrărilor sau imediat după finalizarea lor, s-au activat anumite alunecări de teren din perimetrul respectiv și a trebuit să cerem fonduri suplimentare, neprevăzute în bugetul inițial. Este neplăcut și un efort financiar din partea tuturor. Tocmai de aceea, insist și sunt convins că vom reuși cu aceste hărți de risc să intrăm în legalitate și să avem o imagine cât mai clară a zonelor de risc”, a spus prefectul Sebastian Fârtat.

În Vâlcea nu au mai fost realizate hărți de risc din 2011, când au fost întocmite documentațiile pentru șapte dintre localitățile din județ afectate de alunecări de teren, respectiv Alunu, Golești, Muereasca, Runcu, Fârtățești, Păușești Otăsău și Băile Olănești.

Propunerea prefectului județului Vâlcea de a realiza cu prioritate hărțile din cele 26 de localități cu grad mare și foarte mare de risc la alunecări de teren a fost aprobată și de membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, prin Hotărârea nr. 78, care poate fi consultată pe site-ul ISU Vâlcea: www.isuvl.ro/03.%20Interventie/CJSU/HCJSU/HCJSU%202021/Hotararea%20CJSU%20nr.%2078%20-%20%2009.11.2021.pdf.

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.