Meta
Realitatea Vâlceană

Lipsa investiţiilor, principala cauză a creşterii şomajului în judeţul Vâlcea

Odată cu disponibilizările de la Oltchim, şi firmele care colaborau cu această societate au început să aibă probleme economice, iar aici ne referim la disponibilizările în masă care s-au făcut, sau chiar intrarea in faliment!

Prefectul Mircea Nadolu, prin Ordinul nr. 57/11.02.2014, a convocat şedinţa lunară a Comisiei de Dialog Social Vâlcea care a avut loc în data de 25.02.2014, ora 14.00, la sediul Instituţiei Prefectului judeţului Vâlcea. Ordinea de zi a cuprins: Evoluţia şomajului în judeţul Vâlcea în anul 2013 şi Diverse.

La primul punct de pe ordinea de zi, Dumitru Cornoiu, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vâlcea, a precizat că, în anul 2013, şomajul înregistrat a cunoscut o evoluţie descendentă de la 7,01% în luna ianuarie, până în luna iunie 2013 când s-a înregistrat o rată de 4,92%, după care a urmat o creştere bruscă în luna iulie, odată cu intrarea în şomaj a disponibilizaţilor de la S.C. Oltchim S.A, la data de 31.12.2013 rata şomajului fiind de 6,63%.

Comparativ, la finele anului 2012 rata şomajului era de 6,35% iar în decembrie 2013 se constată o creştere uşoară, aceasta fiind de 6,63%, o cauză fiind şi faptul că locurile de muncă vacante  declarate de angajatori în anul 2013, în conformitate cu prevederile Legii nr. 76/2002 cu modificările şi completările ulterioare, au fost într-o uşoară scădere faţă de anul 2012, astfel de la 10.060 scăzând la 7.581.

Este semnificativ şi faptul că numărul ieşirilor de locuri de muncă vacante a fost, în unele luni, mai mare decât al intrărilor, aceasta dovedind faptul că persoanele în căutarea unui loc de muncă au acceptat ocuparea mai uşor, iar numărul de locuri de muncă vacante existente în stoc ca neocupate s-a diminuat simţitor.

La finele anului 2013, numărul şomerilor indemnizaţi în judeţul Vâlcea era de 6407 persoane, iar numărul şomerilor neindemnizaţi de 5649 persoane.

S-au identificat următoarele cauze principale care au influenţat evoluţia forţei de muncă în judeţ:

• Lipsa investiţiilor la nivelul judeţului Vâlcea este principala cauză care a dus la menţinerea ratei şomajului la un nivel ridicat.

• S.C. Oltchim S.A., firma care aduce cel mai mare venit la bugetul de stat din judeţul Vâlcea, a disponibilizat 909 persoane în luna iunie 2013. Firmele care colaborau cu S.C. Oltchim S.A. au început să aibă probleme economice. Urmare acestui fapt, au urmat disponibilizări în lanţ, respectiv: S.C. Mentchim S.A. a ajuns de la 354 de angajaţi la faliment, S.C. Sibguard S.R.L. a intrat în faliment şi a disponibilizat 202 persoane care asigurau paza la S.C. Oltchim S.A., S.C. Protectchim S.A. de la 526 de angajaţi a ajuns la 256 de angajaţi şi lista poate continua. De asemenea, S.C. US Govora Ciech S.A. Râmnicu Vâlcea este la a treia disponibilizare colectivă în semestrul II 2013 şi de la 899 de salariaţi a ajuns la finele anului la 650.

• Angajatorii din judeţul Vâlcea doresc să angajeze, în principal, persoane cu experienţă. Din păcate, în ultimii ani avem un trend crescător de tineri înregistraţi ca şi persoane aflate în căutarea unui loc de muncă fără experienţă şi pe care angajatorii îi acceptă din ce în ce mai greu.

Bogdan CRISTESCU

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.