Meta
Realitatea Vâlceană

Mandatele aleşilor locali, prelungite până în noiembrie. Parlamentul va decide data alegerilor

Camera Deputaţilor a aprobat luni, 15 iunie a.c, prelungirea mandatelor aleşilor locali până pe 1 noiembrie 2020, urmând ca tot parlamentarii să stabilească data alegerilor, pentru toamnă. Proiectul a fost adoptat de Senat, în calitate de primă cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind for decizional.
S-au înregistrat 204 de voturi în favoarea proiectului, trei împotriva acestuia, iar 66 de deputaţi s-au abţinut.

Legea a fost aprobată de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, după ce Curtea Constituţională a decis la începutul lunii că prelungirea mandatelor de către Guvern este neconstituţională. Ulterior deciziei, PNL şi PSD au căzut de acord pentru iniţierea unei legi în acest sens, pentru a respecta hotărârea CCR. Mandatele primarilor, consilierilor locali şi judeţeni ar fi trebuit să expire în această primăvară, când trebuia organizate alegeri. Scrutinul a fost însă amânat.

Legea trebuie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Ulterior, va fi iniţiată şi o altă lege, care să stabilească data precisă a alegerilor locale. Premierul Ludovic Orban a avansat ca dată posibilă 27 septembrie – după concedii, dar înaintea unui eventual val doi al pandemiei.

Data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea votării.
De asemenea, se menționează că, la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, listele de susţinători vor putea fi semnate şi depuse şi electronic.

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.