Meta
Realitatea Vâlceană

Marți, 13 ianuarie, percheziții și la Vâlcea: Nume importante, suspectate de procurorii DIICOT de șantaj, înșelăciune, spălare de bani și evaziune fiscală!

• 13 persoane au fost conduse la audieri la sediul DIICOT din Râmnicu Vâlcea! Printre acestea se numără capul rețelei infracționale, Mihai Obreja, cunoscut drept  Miță Lăbuș. Tot printre cei vizați de ancheta DIICOT este adjunctul șefului Poliției Municipiului Râmnicu Vâlcea, Gabriel Popa, dar și fiul unui om de afaceri din Vâlcea, Cătălin Barbu (fiul patronului restauratului Casa Olteneascăde la  Km 7) Alături de aceștia au fost duși la audieri un polițist din Argeș și unul București!

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vâlcea împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, București și Craiova și a Serviciilor de Combatere a Criminalității Organizate Vâlcea și Olt au efectuat marti, 13 ianuarie 2015, 29 de percheziții domiciliare pe raza județului Vâlcea și a municipiului București, la domiciliile unor persoane fizice și juridice, în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unei grupări infracționale organizate, specializată în comiterea infracțiunilor de șantaj, înșelăciune, spălare de bani și evaziune fiscală.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2008 pe raza mun. Rm. Vâlcea a fost constituit un grup infracțional organizat format inițial din numiții O. M., S. P. V., P.C., B. A. și D. G.M., la care au aderat mai multe persoane și care a acționat în mod coordonat în vederea săvârșirii infracțiunilor menționate.

În concret, membrii grupării identificau persoane potente financiare din mediul de afaceri care erau atrase să deruleze activități comerciale cu societățile pe care membrii grupării  le controlau sau cărora le erau oferite sume de bani cu dobândă, pentru a sprijini realizarea obiectului de activitate al societăților părților vătămate.

În fapt intenția membrilor grupării era aceea de a crea o dependență a persoanelor vătămate față de ei. Ulterior, prin constrângere, victimele erau determinate să renunțe la obținerea contravalorii serviciilor prestate, respectiv să plătească dobânzi exorbitante la sumele pe care le împrumutau.

O modalitate de racolare consta în includerea victimelor în anturajul grupului, ocazie cu care acestea luau la cunoștință în mod direct de acțiunile de constrângere pe care membrii grupării le exercitau cu privire la alte persoane, victimelor fiindu-le totodată relatate  modalitățile agresive în care se acționa și în acest context fiindu-le indusă o stare de temere. De asemenea, în împrejurările arătate,victimelor le erau prezentate și relațiile pe care liderul O. M. le avea în mediul politic, al organelor judiciare și  al factorilor de decizie administrativă la nivel local, creând astfel acestuia o imagine de persoană „protejată”. Prejudiciul cauzat până în prezent de ridică la peste 800 000 euro. La sediul D.I.I.C.O.T – Biroul Teritorial Vâlcea vor fi aduse 13 persoane în vederea audierii.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informații și Direcția de Operațiuni Speciale.Acțiunea a fost realizată cu sprijinul Jandarmeriei Române.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecț
ii și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, se arată în comunicatul de presă al DIICOT.

Așadar, vă vom ține la curent cum vor decurge lucrurile în acest caz controversat! (B.C.)

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.