Meta
Realitatea Vâlceană

MĂSURI GENERALE PREVENTIVE ÎMPOTRIVA GRIPEI

1. Educația sanitară privind regulile de igienă personală, igiena mâinilor și a tusei.
2. Evitați contactul apropiat cu persoanele bolnave, indepărtați-vă de persoanele care tușesc sau strănută (minim 1,5 m).
3. Evitarea aglomerațiilor (mijloace de transport în comun, spectacole, reuniuni sportive, etc.) deoarece există un risc mare de transmitere a infecţiilor respiratorii de la persoane aparent sănătoase, deja infectate – care pot transmite agenţii cauzali ai infecţiei între momentul infectării şi apariţia primelor manifestări de boală.
4. Nu vizitați persoanele bolnave de gripă, dacă nu este absolut necesar. Dacă vizitați pentru a acorda îngrijiri unei persoane bolnave de gripă este recomandabil să purtați mască tot timpul cât sunteți împreună în aceeași cameră.
5. Daca sunteți bolnav, este necesar să vă izolați acasă (autoizolarea), nu mergeți la serviciu sau la școală și limitați contactul cu alte persoane. Anuntati telefonic în cel mai scurt timp posibil medicul de familie privind simptomele în vederea planificării eventuale la o consultaţie. Aplicati masuri de cupare a transmiterii aerogene (masca pentru gura si nas). În caz de agravare a acestor semne, în special în cursul nopţii sau în zilele nelucrătoare, poate fi apelat gratuit Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 sau persoanele afectate se pot prezenta la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital.
6. Spălați-vă sau dezinfectați-vă frecvent mâinile. Spălatul frecvent al mâinilor vă ajută să vă protejați de virus. Spălați-vă bine pe mâini cu apă și săpun – cu o durată de cel puțin 20 secunde, în special după ce tușiți sau strănutați. Dezinfectantele pentru mâini pe bază de alcool reduc cantitatea de virus gripal de pe mâinile contaminate, însă spălarea cu apă și săpun este mult mai eficientă.
7. Evitați să vă atingeți ochii, nasul sau gura direct cu mana, iar dacă ați efectuat acest gest este recomandat a vă spăla pe mâini.
8. Aerisirea frecventă a încăperilor. Încăperea în care se izolează bolnavul trebuie să fie bine aerisită zilnic, iar obiectele de folosinţă personală să fie curăţate (apă cu detergenţi, prin ştergere cu diferiţi dezinfectanţi etc.).
9. Vaccinarea antigripală.

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.