Meta
Realitatea Vâlceană

Matei demontează acuzaţiile lui Gutău şi explică situaţia anvelopării termice a blocurilor din Râmnic

Ca urmare a recentelor declaraţii ale d-lui Mircia Gutău, făcute într-o conferinţă de presă, conform cărora în Primăria municipiului este un ”haos şi o lipsă totală de implicare” în ceea ce priveşte anveloparea termică a blocurilor de locuinţe, că doar 9 astfel de imobile au fost până în prezent izolate termic pe fonduri europene şi că preşedinţii de asociaţii se plâng de  numărul mare al actelor solicitate, mă simt obligat să fac următoarele precizări.
În cadrul Programului Operaţional Regional, în cursul anului 2015 a fost +nalizată anveloparea termică a 19 blocuri din municipiu, iar alte 9 sunt în curs de execuţie. Proiectele de anvelopare termică a 17 blocuri sunt deja depuse pentru aprobare la Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia. Iar în bugetul local am prevăzut fondurile necesare pentru proiectarea anvelopării termice a încă 200 de blocuri de locuinţe.
Pentru comparaţie, în baza OUG nr. 18/2009, în perioada 2009 – 2011, în Râmnicu Vâlcea au fost reabilitatea termic 11 blocuri, iar în anul 2012 s-au anvelopat termic 9 blocuri.
Şi tot pentru comparaţie – dar şi pentru o cât mai corectă informare a cetăţenilor municipiului: costul mediu al execuţiei lucrărilor dintr-un bloc anvelopat termic în perioada 2009 – 2011 a fost de 25.900 lei (TVA inclus)/apartament, iar costul mediu al execuţiei lucrărilor dintr-un bloc anvelopat termic în anul 2015 a fost de 10.050 lei (TVA inclus)/apartament.
Mai doresc să precizez că am colaborat şi colaborăm foarte bine cu asociaţiile de proprietari interesate să +e incluse în aceste programe de investiţii, ce vor demara, prioritar, în acest an, şi le mulţumesc şi cu această ocazie pentru implicare.
Faptul că se solicită multe acte pentru dosarul aferent +ecărui bloc ce urmează a + anvelopat termic se datorează respectării întocmai a cadrului legal existent, a tuturor condiţiilor presupuse de alocarea şi decontarea ulterioară a fondurilor europene şi a unei depline transparenţe a acordării contractelor de proiectare şi execuţie a acestor lucrări. În felul acesta, toţi locatarii plătesc preţul corect pentru reabilitarea termică a apartamentelor lor şi nu valori de aproape trei ori mai mari, ca în trecut.
Regret că dl Mircia Gutău lansează astfel de acuzaţii, complet nefondate, cu atât mai mult cu cât eu nu l-am atacat şi nici nu am dat publicităţii şi alte valori comparative, care nu îi sunt deloc favorabile.
Gigi Ion Matei,  primar interimar

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.