Meta
Realitatea Vâlceană

Mioriţa în variantă vâlceană: Ciobanul Buican îi fură oiţele ciobănaşului Costi

Pentru că a uitat să închidă uşa la ţarcul partidului, Costi Rădulescu a început să rămână fără primari. Degringolada de la stâna pesedistă, cu un ciobănel tânăr şi rotofei în frunte, le-a dat primarilor impulsul necesar de a-şi lua lumea în cap. De partea cealaltă a muntelui, un alt ciobănel aşteaptă să-i vină oiţele pregătite de transhumanţă. Cristian Buican are antecedente în domeniu şi se pricepe să scoată brânză din piatră seacă şi untul din om. Băgăm de seamă că avem în plină desfăşurare o Mioriţă autentică, redusă la doi ciobani. Nu cred că mai este nevoie să precizăm care dintre cei doi este ungureanul. E ăl cu oi mai multe, mândre şi cornute.

Atracţia sezonului de iarnă pentru primarii PSD este, fără rezervă, PNL. Acolo sunt banii, acolo e mierea. Ştim cât de mult le place primarilor mierea, să-şi bage degetele în ea iar uneori, mâinile până la coate. Dacă le arăţi borcanul cu bani, ăştia sunt în stare să se înscrie şi în UDMR. Fac ceva pe ea de doctrină de partid, şi aşa nu i-a durut niciodată capul de social-democraţie. Nu sunt în stare să-ţi enumere nici măcar un principiu din ceea ce înseamnă ideologia politică. “Dacă le plăcea aşa mult şcoala aveau şi ei o meserie decentă, nu se mai făceau primari“, spunea cineva. La mama naibii, în fundul judeţului, dacă le zici ălora de doctrină, te iau la bătaie crezând că îi înjuri de mamă. La ţară, politica se face la birt, iar singura tărie de caracter e aia a rachiului care curge în pahare.
Degeaba se străduieşte bietul Costi Rădulescu să le explice primarilor că nu trebuie să fie trădători de neam şi partid. Ăia care vor să-l lase cu ochii în soare o vor face şi se vor duce acolo unde sunt aşteptaţi cu fonduri. Nu degeaba au urmat liberalii metoda folosită de pesedişti până acum un an, de a aloca fondurile Consiliului Judeţean pe criterii de culoare politică. Acum, Cristian Buican şi Gheorghe Păsat încep să culeagă roadele. A venit primarul de la Voiceşti, se mai pregătesc alţi 13. Hai, că nu vor veni 15, cum afirma liderul PNL, dar vreo 5-6 tot mai dezertează. Nu contează decât banul, restul e bălmăjeală ieftină. În locul lui Costi, i-aş lăsa să plece şi nu m-aş mai da cu fundul de pământ, făcându-i laşi şi trădători. Decât să te bazezi pe nişte oameni cu două feţe, care ţi-o trag în campania electorală de nu te vezi, pactizând cu duşmanul, mai bine ştii o treabă. Au plecat, ducă-se!
Marea grijă a preşedintelui PSD  nu ar trebui să fie deplângerea lipsei de caracter a primarilor dezertori, ci găsirea rapidă a unor înlocuitori capabili să se poată bate cu fugitivii de la egal la egal. Până la alegeri mai este destul de timp şi este imposibil ca în organizaţiile pesediste din teritoriu să nu identifici nişte oameni cunoscuţi, care sunt în stare să dea de băut în câteva rânduri populaţiei cu drept de vot şi consum. După ce îi matolesc bine pe cetăţeni, pesediştii pot inventa nişte poveşti nasoale despre primarii care au fugit la PNL. Spre exemplu îi pot minţi, că şi aşa nu observă nimeni, că ăştia nu le vor mai da ajutoare sociale din vara acestui an, pentru că Iohannis nu este de acord cu astfel de măsuri populiste. Atâta trebuie, să le zici muşteriilor că nu vor mai avea cu ce să plătească la sfârşit de lună băutura luată pe datorie de pe la cârciumile din sat. Cine a zis că politica e curată? Te adaptezi situaţiei.
Acum, vorbind serios, Costi Rădulescu, liderul social-democraţilor, se află într-o situaţie foarte urâtă. E ca şi cum ar fi intrat într-o toaletă publică şi a constatat că nu are pic de hârtie igienică la îndemână. A preluat conducerea PSD Vâlcea, s-a aşezat pe tron şi, după un timp, a remarcat că tocmai s-a terminat sulul de hârtie. Degeaba strigă să-i aducă şi lui cineva o Milde, tot ce are la dispoziţie sunt nişte brusturi. Pe deasupra, lumea orientată din partid se cară spre zări mai calde şi îi arată, ostentativ, degetul. În lipsă de altceva, e bun şi ăla. Vom vedea ce-o mai fi  până la desemnarea tuturor candidaţilor pentru cele 89 de localităţi ale judeţului nostru, mai e timp să se întâmple multe lucruri!
Anemona Tănase

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.