Meta
Realitatea Vâlceană

Nerespectarea GAEC se sancționează grav: Arderea miriștilor pe terenurile arabile este interzisă!

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează fermierii cu privire la obligația de a respecta Bunele condiții agricole și de mediu (GAEC 5 și GAEC 8) , conform cărora nu este permisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, și nici a vegetației uscate pe pajiștile permanente.

Referitor la GAEC 5: precizăm că nu este permisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, obiectivul acestei condiții fiind menținerea materiei organice în sol prin aplicarea măsurilor de gestionare minimă a miriștilor.

Agricultorii care utilizează teren arabil (inclusiv pajiști temporare) nu trebuie să ardă miriștile și/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiță ș.a.), inclusiv miriștile sau iarba rămasă după cosirea pajiștilor temporare.

Agricultorilor care nu respectă condiția GAEC 5 li se vor aplica reduceri la suma totală de plată, conform modului de aplicare a sancțiunilor pentru nerespectarea GAEC, indiferent de suprafața arsă.

Referitor la GAEC 8: precizăm că nu este permisă arderea vegetației uscate pe pajiștile permanente, obiectivul acestei condiții fiind menținerea unui nivel minim de întreținere a solului prin protejarea pajiștilor permanente.

Agricultorii care utilizează pajiști permanente nu trebuie să ardă vegetația, inclusiv iarba rămasă după cositul pajiștilor.

Agricultorilor care nu respectă această condiție li se vor aplica reduceri la suma totală de plată, conform modului de aplicare a reducerilor și excluderilor pentru nerespectarea GAEC, indiferent de suprafața arsă.

Precizăm că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a încheiat cu Garda Națională de Mediu (GNM) și cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) Protocolul de colaborare nr. 148/3655/77288 din 06.06.2014 privind acțiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil (GAEC 5) și la arderea pajiștilor permanente (GAEC 8). Se urmărește,  prin acțiuni comune, reducerea cazurilor de ardere a miriștilor și a vegetației, prin sancționarea celor care încalcă aceste dispoziții, de către toate cele trei instituții semnatare ale protocolului. Ca urmare a numărului mare de incendieri din anii precedenti, ca masură de prevenire și combatere a fenomenului, APIA a luat decizia ca nerespectarea GAEC 5 și GAEC 8 să fie încadrată la gravitate mare și să-i fie atribuită sancțiunea maximă în acest sens, prevazută de Regulamentul (CE) nr. 73/2009 de stabilire a unor norme comune pentru sistemele de ajutor direct pentru agricultori în cadrul politicii agricole comune și de instituire a anumitor sisteme de ajutor pentru agricultor”, a declarat Adrian Pintea, directorul executiv al APIA Vâlcea.

Carmen CĂLIN

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.