Meta
Realitatea Vâlceană

PLOILE ABUNDENTE au făcut RAVAGII în VÂLCEA. Cele mai AFECTATE LOCALITĂȚI, bilanțul PAGUBELOR

Ca urmare a avertizărilor meteorologice instituite la nivelul județului Vâlcea (COD PORTOCALIU de ninsori abundente, la altitudine de peste 1700 de metri și precipitații sub formă de ploaie însemnate cantitativ, în intervalul 04.01. ora 18.00 – 05.01-ora 08.00, COD PORTOCALIU HIDRO pe răul Olt, în aval și amonte, în intervalul 04.01 ora 18.00 – 05.01 ora 12.00 privind posibilitatea formării de torenti, viituri, și posibilitatea inundării anumitor zone, COD ROSU privind depășirea cotelor de PERICOL pe afluenții situați pe partea dreapta a râului Olt, la confluenta cu raul Lotru în amonte de lacul de acumulare Ionesti, până pe data de 05.01.2021 ora 12.00), s-au înregistrat următoarele situații de urgență, unde au intervenit sau intervin echipajele ISU, după cum urmează:

1. În localitatea Brezoi:
a. în zona podului care face legătura între DN 7A și strada Vasilatu râul Lotru a ieșit din matcă în partea stângă, nivelul apei având între 15 cm și 20 de cm. În zona respectiva mai există o cale de acces, astfel că nu se pune problema izolării populației din zonă. Membrii Comitetului Local pentru Situații de Urgență Brezoi în colaborare cu reprezentanții ABA Olt au dispus deplasarea unui excavator in amonte de pod pentru a închide bresa creată de viitură. Totodată, pe timpul nopții, angajații din cadrul ISU General Magheru al județului Vâlcea au acționat pentru evacuarea apei provenită din precipitații în localitatea Brezoi pentru evacuarea apei din două beciuri și două locuințe;
b. Strada Eroilor -zona centrală: facilitare ieșire din locuiță a două persoane dintr-o gospodărie;
c. Strada Eroilor: evacuare apă din două beciuri;
d. Strada Eroilor – zona școlii generale: evacuare apă din dintr-un beci, curte și cale de acces;
e. D.N.7 A, km 5, pct. Șindrila, îndepărtare aluviuni după partea carosabilă;
f. Strada Mihai Sadoveanu: asigurare măsuri psi la un branșament de alimentare cu energie electrică;
g. DN 7A, punct Gura Lotrului: sunt inundate aporoximativ 30-35 de gospodării, apa are o adâncime cuprinsă între 0,5-1 m. Din primele informații sunt 4 beciuri inundate.
h. Strada Eroilor – zona Bisericii Catolice: se intervine pentru evacuarea apei dintr-un beci și curte.

2. În localitatea Racovița:
a. DJ 703 M circulația rutieră este blocată în urma inundațiilor provocate de viitură de pe versanți. La fața locului s-a dispus trimiterea unei autospeciale din partea ISU cu motopompă de capacitate mărită, pentru a evacua apa acumulată.
b. Sat Țuțulești, un teren de aproximativ cca.6 ha este inundat unde se află 4 gospodării, două case fiind inundate. La fața locului se află un echipaj care acționează pentru evacuarea apei. S-a dispus trimiterea în sprijin a unei autospeciale din partea ISU cu motopompă de capacitate mărită, pentru a evacua apa acumulată;
3. În localitatea Frâncesti s-a intervenit pentru evacuarea apei dintr-un beci;
4. În localitatea Bunești s-a intervenit pentru evacuarea din două anexe;
5. În localitatea Vlădești: partea carosabilă a DN 64 este afectată de aluviuni. Traficul se desfășoară cu dificultate. Intervine SVSU Vlădești;

Ca urmare a ploilor însemnate cantitativ de azi-noapte, în localitatea vâlceană Brezoi, în zona podului care face legătura între DN 7A și strada Vasilatu, râul Lotru a ieșit din matcă, în partea stângă, nivelul apei având între 15 cm și 20 de cm. Populația nu a fost izolată, deoarece în zona respectivă mai există o cale de acces. Membrii Comitetului Local pentru Situații de Urgență Brezoi, în colaborare cu reprezentanții ABA Olt, au dispus deplasarea unui excavator, în amonte de pod, pentru a închide breșa creată de viitură.

Totodată, pe râul Lotru se efectuează deversări controlate din lacurile de acumulare Râureni și lacul de acumulare Govora, cu un debit de aproximativ 210 mc/s, pentru preluarea undei de viitură. Au fost activate sirenele electrice pentru avertizarea populației.

De asemenea, inundațiile provocate de viitura de pe versanți au blocat circulația rutieră către localitățile Perișani și Racovița. La fața locului s-a dispus trimiterea unei autospeciale din partea ISU cu motopompă de capacitate mărită, pentru a evacua apa acumulată. Până în acest moment nu sunt informări despre persoane aflate în pericol.

Pe timpul nopții, angajații ISU Vâlcea au acționat pentru evacuarea apei provenită din precipitații în localitățile: Brezoi – două beciuri și două locuințe; Racovita – cca.6 ha teren inundat, care afectează 4 gospodării, Frâncești – 1 beci, Bunești – două anexe.

Traficul pe DN 7 la km 200 +700m a fost blocat parțial, între orele 22.00-05.40, și blocat total, între orele 5.40-07.10, de căderi de pietre și grohotiș. S-a acționat pentru degajarea drumului cu ajutorul mai multor utilaje ale SDN.

Pe Magistrala 201, cale ferată ce face legatura între Valcea si Sibiu, a deraiat trenul 2069 de călători, care circula spre Sibiu. Niciuna dintre cele 9 persoane aflate în tren nu au avut nevoie de îngrijiri medicale.

În această dimineață, s-a emis avertizare hidrologica COD ROȘU privind depășirea cotelor de PERICOL pe afluenții situați pe partea dreaptă a râului Olt, la confluența cu râul Lotru, în amonte de lacul de acumulare Ionești, până astăzi, la ora 12.00. În prezent, se înregistrează depășirea Cotei de Pericol pe râul Lotru și se apropie de această cotă pe râul Olănești.

Vom reveni cu amănunte, în acest moment situația intervențiilor fiind în dinamică.

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.