Meta
Realitatea Vâlceană

Poliţia face verificări: Şoferi, aveţi maşinile echipate corespunzător pe timp de iarnă?

Venirea iernii determină orice persoană să îşi pregătească hainele groase pentru a face faţă anotimpului dar puţini sunt cei care îşi protejează şi maşina în această perioadă.

Astfel, iarna, din cauza temperaturii scăzute pot apărea probleme cu autovehiculul, motiv pentru care, pentru a evita aceste neplăceri Serviciul Poliţiei Rutiere Vâlcea vă recomandă:

Verificarea stării tehnice, cel mai profesionist se realizează la service-urile auto. Elementele care trebuie avute în vedere sunt: concentraţia lichidului de răcire;   etanşeitatea instalaţiei de răcire – să nu existe scurgeri de antigel; starea bateriei şi a încărcării alternatorului; sistemul de dezaburire: parbriz, geamuri laterale, lunetă, oglinzi; instalaţia de iluminare şi semnalizare; sistemul de curăţire a parbrizului – înlocuirea lichidului de spălare cu lichid special de iarnă;

Echiparea cu anvelope de iarnă

Dacă vreţi să întâmpinaţi iarna pregătiţi, înlocuiţi anvelopele de vară cu cele de iarnă, special concepute pentru condiţiile de drum din acest anotimp. Indiferent dacă este zăpadă sau nu, dacă temperatura exterioara coboară sub 5 grade Celsius este indicată echiparea autoturismului. Anvelopele de vara îşi fac treaba de la 5-7 grade Celsius în sus, sub aceasta temperatura devin foarte tari şi îşi pierd capacitatea aderentă. Anvelopele de iarnă au un profil (amprenta cauciucului) special care măreşte aderenţa pe zăpadă.

Dotarea autovehiculelor cu anvelope de iarnă, lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate nu depinde de o anumită perioadă de timp, ci de condiţiile meteo, şi anume drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Un conducător auto trebuie să achiziţioneze anvelope omologate, în concordanţă cu cele înscrise de către RAR în cartea de identitate a vehiculului şi care poartă marcajul M+S (sau M.S, sau M&S). Nu sunt recomandate anvelope de iarnă second-hand mai vechi de 4-5 ani sau la care înălţimea profilului lor este mai mică de 4 mm.

În cazul autovehiculelor de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi a autovehiculelor de transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, sancţiunea pentru nerespectarea prevederilor este de 9-20 puncte amendă(un punct amendă este 85 de lei) şi se face venit integral la bugetul de stat sau bugetele locale, după caz.

Accesorii de iarnă – este extrem de util să aveţi la dumneavoastră: racleta -  pentru curatarea geamurilor de gheata, zăpadă întărită; există şi sprayuri special create; perie sau mătură mică, lopată zăpadă, lanţuri antiderapante; cablu tractare.

Autovehiculele de peste 7,5 tone trebuie să fie în mod obligatoriu dotate cu lanţuri antiderapante, lădiţă cu nisip, lopată şi veste reflectorizante pe timp de noapte, în cazul în care conducătorii auto părăsesc  autovehiculul.

Pentru a călătorii în siguranţă şi a fii feriţi de evenimente neplăcute pe lângă respectarea acestor sfaturi, vă recomandăm să circulaţi pe drumurile publice respectând reglementările legale cu privire la viteză, mai ales pe timpul iernii.

În acest context, poliţiştii rutieri şi cei din cadrul structurilor de ordine publică acţionează între orele 06.00-22.00 pentru depistarea, identificarea şi tragerea la răspundere a celor care încalcă prevederile legale, în principal nerespectarea de către conducătorii auto a obligaţiei de a dota autovehiculele cu anvelope de iarnă, lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă ori polei. (Ş.D.)

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.