Meta
Realitatea Vâlceană

Prima şedinţă ordinară condusă de noul preşedinte interimar al Consiliului Judeţean, Gheorghe Păsat

Mai nou, şedinţele CJ s-au transformat în adevărate seminarii de drept, ambele tabere, PSD şi PNL, fiecare cu varianta lor! …

Marti, 30 decembrie 2014 a avut loc prima şedinţă ordinară a Consiliului Judeţean condusă de liberalul Gheorghe Păsat, actualul preşedinte interimar votat pe 19 decembrie, dupa şase şedinţe extraordinare, iar Romulus Bulacu a fost votat vicepresedinte…

Ordinea de zi a şedinţei avea 26 de proiecte, dar aproape jumătate din timpul alocat a fost ocupat de primele două puncte, celelalte au trecut fara prea multe discutii… Astfel ca toate proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi au fost aprobate în unanimitate sau doar cu majoritate.

Vicepresedintele cu atributii de presedinte al Consiliului Judetean, liberalul Gheorghe Păsat, a încercat să păstreze normalitatea, dar fără prea mult succes din cauza celor două tabere care au interpretat legea în funcţie de interesele de grup.

Social-democraţii au acuzat grupul PNL că şi-a numit interimarul prin încălcarea legii, în baza unui acord scris dat de prefectul Dumitru Cornoiu, care şi-a depăşit atribuţiile. Vicepreşedintele Dumitru Persu a ţinut să precizeze că numirea lui Gheorghe Păsat a fost făcută prin încălcarea legii, deci ar trebui să fie nulă. „Eram singurul care putea să ţină şedinţa, deoarece eram singurul vicepreşedinte în exerciţiu. După ce am părăsit sala, şedinţa s-a suspendat de drept, deci nu mai putea continua”, a explicat social-democratul.
Consilierul PSD, Teodor Trancă, a precizat la rândul său că a doua parte a ultimei şedinţe extraordinare a Consiliului Judeţean a fost condusă de o constituantă, nu de CJ.”
Liberalul Dumitru Tărăşenie a declarat că nu mai pricepe nimic din declaraţiile şi acţiunile social-democraţilor: ,,Ne-aţi criticat că nu suntem în stare să rezolvăm situaţia, aţi declarat că ne susţineţi în numirea unui preşedinte interimar şi acum contestaţi numirile făcute. Nu mai înţeleg nimic!”.
Dumitru Persu a mai completat: ,,Pentru că dumneavoastră aţi încălcat legea. Nu este un secret pentru nimeni, am făcut şase şedinţe extraordinare şi nu aţi fost în stare să găsiţi o formulă legală. PSD nu este sluga PNL, încălcând legea aţi acceptat ca un coleg al dumneavoastră să se autovoteze”. Subiectul a fost încheiat de consilierul PDL, Ştefan Prală care i-a atras atenţia vicepreşedintelui Dumitru Persu că ultima şedinţă extraordinară s-a desfăşurat perfect legal atât timp cât şedinţa nu a fost suspendată la cererea sa. ,,Au dreptate colegii de la PSD, domnul Persu a omis şi nu a suspendat şedinţa. Avea dreptul să o facă, dar nu a făcut-o şi a părăsit sala. Dacă dumneavoastră suspendaţi şedinţa înainte de a părăsi sala de şedinţe, atunci intram în ilegalitate, dar nu aţi făcut-o”, a fost opinia lui Prală. Cam asa au stat lucrurile… ce-o mai fi, vom vedea!

Gheorghe Vieru, in locul Alinei Lupu in tabăra consilierilor judeteni PNL. Deocamdată, scaunul Claudiei Militaru a rămas liber…

Social democraţii au acuzat din nou PNL că au faultat din nou procedura de numire a lui Gheorghe Vieru drept consilier judeţean în locul Alinei Lupu. Juristul Adrian Buşu a precizat că adresa trebuia făcută în numele PDL, nu al PNL, deoarece Partidul Democrat Liberal nu a fost radiat la Tribunalul Bucureşti, iar, conform legii, PNL figurează ca parte din USL. Democraţii au declarat că social democraţii s-au informat greşit, cu toate că PDL figura neradiat, iar înfiinţarea noului PNL are ca dată oficială 1 ianuarie 2017. În final, profesorul Gheorghe Vieru a fost numit consilier judeţean cu unanimitate de voturi, deci şi cu votul PSD.

Antonie Chelcea, director interimar al Memorialului Nicolae Bălcescu

Numirea directorului interimar al Memorialului Nicolae Bălcescu a suscitat un nou val de discuţii. Liberalii l-au propus pe profesorul de teologie Antonie Chelcea, pesediştii pe profesorul Nicolae Ion. Dumitru Persu a atras din nou atenţia că respectivul domn, deşi are un doctor în teologie, ar fi mai bun de protopop, nu de director de muzeu, deoarece nu are studii de muzeograf, iar legea este destul de clară în acest sens. Liberalii au trecut peste specificaţiile vicepreşedintelui social democrat, şi peste prevederile legii şi l-au numit în funcţie, prin vot secret. PNL având majoritatea în CJ, propunerea lor a trecut cu 16 voturi pentru, astfel ca Antonie Chelcea va fi noul director interimar.

A fost aprobată rectificarea Bugetului propriu al judeţului Vâlcea şi a listei obiectivelor de investiţii ale Consiliului Judeţean Vâlcea, pe anul 2014, a fost aprobată execuţia Bugetului propriu al judeţului Vâlcea, a Bugetelor instituţiilor publice finanţate parţial sau integral din venituri proprii şi a Bugetului împrumuturilor interne, la data de 30 iunie 2014, s-au actualizat tarifele pentru eliberarea licenţei de traseu în vederea efectuării transportului public de persoane prin curse regulate speciale, în judeţul Vâlcea, pentru anul 2015 şi a fost atribuită licenţa de traseu pentru efectuarea serviciului de transport public judeţean de persoane prin curse regulate, pe traseul 015 “Râmnicu Vâlcea (Oltchim) – Ioneşti – Scundu”, operatorului de transport rutier S.C. Transmontana S A.

Ca urmare a alegerii în funcţia de vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte al Consiliului Judeţean, Gheorghe Păsat şi-a dat demisia din Adunarea Generală a Acţionarilor la Societatea Comercială APAVIL S.A. Vâlcea, dar şi din calitatea de membru în Consiliu de Administraţie la Memorialul „Nicolae Bălcescu”.

Aceiaşi directori, dar interimari, la Muzeul Judeţean, Şcoala de Arte şi  Teatrul Anton Pann

Pentru că mandatele a trei directori inceteaza la 31 decembrie 2014, acestora li s-au prelungit mandatele, astfel ca in fruntea Muzeului Judeţean „Aurelian Sacerdoţeanu” Claudiu Tulugea a fost numit director interimar pe o perioadă de 120 de zile, la Şcoala Populară de Artă şi Meserii Râmnicu Vâlcea, Doina Gănescu a fost numită director interimar pentru cel mult 120 de zile şi la Teatrul Anton Pann, Adrian Roman va  continua să conducă instituţia ca director interimar 120 de zile. Va vom tine la curent! (A.T.)

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.