Meta
Realitatea Vâlceană

Realitatea Vâlceană vă recomandă cartea „Mândrie și prejudecată”, de Jane Austen

Jane Austen (n. 16 decembrie 1775, Steventon, Hampshire, Anglia, d. 18 iulie 1817, Winchester, Hampshire, Anglia) a fost o romancieră engleză realistă din perioada romantică pre-victoriană. Datorită viziunii sale complet-realiste a vieții interioare a femeilor, a măiestriei descrierii, a amestecului bine dozat de descrieri la persoana a treia, respectiv de comentarii ironice și burlești, Austen a devenit fără îndoială cea mai notabilă scriitoare a epocii sale, cu o influență deosebită asupra tuturor cititorilor săi, chiar dacă, în timpul vieții, nu a avut prea mult succes.

Născută ca cel de-al șaptelea copil din opt (a avut cinci frați și o soră mai în vîrstă, respectiv un frate mai tânăr) într-o familie mare și unită aflată la marginea de jos a nobilimii engleze, Jane și-a trăit toată viața în familia sa. La început educația și-a primit-o de la tatăl și de la frații ei, dar și prin intermediul cititului. Educația sa formală a luat sfârșit când a părăsit școala Mânăstirii din Reading după un an și jumatate, cu puțin înainte de a împlini unsprezece ani. Cam pe atunci a început să scrie ceea ce tatăl ei numea “Povestiri într-un stil cu totul nou”. Când avea optsprezece sau nouăsprezece ani a scris primul său roman, Elinor și Marianne. Apoi s-a îndragostit.

Copie fidelă a realităților contemporane, aspectele referitoare la specificul societății burgheze engleze de provincie de la sfârșitul secolului al XVIII-lea – începutul sec. al XIX-lea sunt transpuse cu ironie în cadrul operei „Mândrie și prejudecată”.

Centrul acestui roman este reprezentat de viața familiei Benett, care se include perfect în tiparul familiei de condiție socială medie, complicată de faptul că urmașii familiei sunt 5 fete. Astfel, acest amănunt deloc minor pentru cei doi părinți, plasează acțiunea romanului sub incidența unei dorințe acerbe a acestora de a-și mărita fetele. Acest lucru se dovedește deloc simplu, întrucât calitățile dominante ale sexului feminin reprezentate de inocență pentru Jane și inteligență pentru Elisabeth, trebuie să fie mai presus de mentalitatea societății acelor vremuri, în care și atunci, ca și astăzi, importanța recunoașterii și popularității în mediul social constă mai mult sau mai puțin în importanța puterii financiare.

Respectând tiparele consacrate ale scriitoarei Jane Austen, desfășurarea operei constă în înfățișarea unor povești de dragoste, și anume cea dintre Darcy și Elizabeth și dintre Jane și Bingley. „Romance-ul” se consumă pe fondul realităților sociale, ce sunt nefaste pentru protagoniști, întrucât diferențele de statut se reflectau în sfera relațiilor personale.

Operă reprezentativă pentru scriitoarea Jane Austen, Mândrie și prejudecată reușește să ne introducă în realitatea acelor timpuri, caracterizată de diferențele existente între clasele sociale și dorința famililor de condiție socială inferioară de a urca pe scara ierarhică a societății, în centrul cărora este descrisă condiția femeii.

Dominat de sentimente puternice, însuși titlul romanului face trimitere la cele două trăiri în jurul cărora polarizează opera, prejudecata unei fete de condiție socială medie, care, deși nu deține toate calitățile necesare, nu poate accede și mândria „domnului” Darcy, care conștientizează pe deplin rangul social deținut.

Deși esența cărții este asigurată de cele două povești de dragoste, nu putem ignora personajele secundare care sunt de asemenea foarte bine conturate, întregind astfel prin caracteristicile ironice atribuite de scriitoare, sentimentele pe care aceasta încearcă să le genereze în rândul cititoriilor, care pot determina comicul de situație uneori.

Lecturând cartea veți regăsi o mare parte din realitățile contemporane cu umorul și ironia specifică acestora, cartea fiind un bun mijloc de relaxare, dar și de documentare, întrucât surprinde cu fidelitate caracteristicile unei epoci îndepărtate, dar nu atât de îndepărtată pe cât am putea crede.

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.