Meta
Realitatea Vâlceană

Romeo Rădulescu este din nou „apartid”

Ştirea politică a acestor zile este demisia deputatului Romeo Rădulescu din Partidul Liberal Reformator. El s-a arătat deranjat că preşedintele acestei formaţiuni politice, Călin Popescu Tăriceanu sprijină corupţii. Fiind şi preşedinte al Senatului, Tăriceanu a contribuit la săvârşirea uneia dintre cele mai ruşinoase fapte comise de aleşii neamului în această legislatură – scutirea lui Dan Şova de arestul preventiv. Drept urmare, Romeo Rădulescu a ales să plece din PLR. Oricum, era membru al unui partid inexistent şi nu s-a mândrit niciodată că făcea parte dintr-un grup parlamentar obligat să susţină PSD.

Putem să luăm escapada de stânga a lui Rădulescu şi drept o rătăcire, după ce a fost forţat să plece din PDL în primăvara lui 2014. La ora respectivă nu avea prea multe variante. Ar mai fi fost PMP, însă nu se ştie din ce motive, negocierile cu Elena Udrea nu s-au finalizat. E chiar mai bine că s-a întâmplat aşa, gândindu-ne că în acest moment blonda lui Băsescu se află în arest pentru presupuse fapte de corupţie. Dacă s-ar fi dus la PMP, parlamentarul vâlcean ar fi fost în situaţia de a o apăra pe Elena Udrea iar această atitudine nu i-ar fi prins deloc bine la imagine. Deocamdată, Rădulescu este unul dintre puţinii politicieni despre care nu s-au aflat informaţii că ar fi fost părtaş la vreo faptă de corupţie. De fapt, întregul său discurs este unul pro DNA, el punându-i la zid pe toţi cei care s-au înfruptat din banul public.
Plecând de la motivul demisiei sale din PLR, constatăm că Romeo Rădulescu va avea de rezolvat o mare dilemă. Toate conflictele sale de până acum au plecat de la incomptabilitatea dintre el şi oameni pe care i-a acuzat că au comis fapte de corupţie sau au sprijinit astfel de infracţiuni. Reamintim aici războiul deschis cu Mircia Gutău şi conducerea PDL Vâlcea, aceasta din urmă fiind acuzată de deputat că l-a sprijinit pe fostul primar al Râmnicului. De câte ori are prilejul, Rădulescu ţine să precizeze că el este un om corect, care nu poate sta în acelaşi loc cu infractorii. În permanenţă, el pune în faţa opiniei publice o dublă imagine – una onestă, adică a sa şi o alta purtând eticheta furtului din banul public, aparţinând, după spusele sale, celor care i-au fost colegi până acum. Marea problemă a lui Rădulescu este departe de a se fi terminat. Din orice partid va face parte, riscă să-şi ostilizeze colegii şi conducerea. Peste tot există corupţi, toate partidele sunt afectate de acest flagel. Oricât ar căuta, deputatul vâlcean nu va reuşi să găsească o formaţiune politică pe placul său, în care totul se face ca la carte, cinstit, la vedere. Şi atunci, nu-i rămâne nicio opţiune, în afara celei de independent.
De când lumea şi pământul, politicienii au luat voturi de la electorat folosindu-se de mecanismele complexe care fac să funcţioneze partidele. Acestea sunt structuri masive, care beneficiază de resurse umane, logistice şi financiare. Au membri disciplinaţi, care formează nuclee ce asigură o bază electorală importantă. În schimb, independenţii sunt pe cont propriu. Istoria a arătat că singurii politicieni independenţi care au avut succes au fost cei cu mare notorietate, care provin din medii care le-au asigurat o expunere mare. Din păcate pentru el, Romeo Rădulescu nu se numără printre cei care se bucură de aceste avantaje. A fost pentru prea puţină vreme primar al municipiului iar cei doi ani nu i-au asigurat o rezervă de popularitate îndestulătoare, pe care să o poată folosi pentru a răzbate de unul singur în hăţişul politic românesc. Chiar dacă nu-i lipseşte în totalitate carisma, nu este chiar genul de politician cu priză mare la public. De foarte multe ori pare arogant, de parcă ar ţine lecţii şi s-ar situa deasupra interlocutorilor sau a celor care-l privesc. Dă impresia că face tapaj de corectitudine, în contrast cu corupţia care a pus stăpânire pe întreaga ţară. De multe ori, este intransigent şi chiar încăpăţânat, de parcă şi-ar ignora colegii sau partenerii de dialog. Toate astea pot fi doar impresii superficiale iar Romeo Rădulescu cel mai bun, corect şi potrivit personaj politic al României. Mai puţin contează însă, electoratul de la noi se bazează foarte mult pe ceea ce vede şi simte. Chiar dacă tind să-l creadă pe cuvânt pe Rădulescu, oamenii ar putea însă să nu-l voteze pentru că nu le este foarte simpatic. Asta este şi explicaţia pentru plasarea pe primul loc ca intenţie de vot a lui Mircia Gutău. Logic ar fi ca acesta să nu se bucure de atâta încredere din partea oamenilor, mai ales că a fost condamnat de două ori pentru corupţie. Iată însă că de fapt contează multe alte lucruri decât adevărul şi faptele concrete. Este vorba despre percepţia publicului, nu de puţine ori în dezacord cu realitatea… vâlceană. Din această cauză, Romeo Rădulescu are nevoie de un partid din care să nu mai plece. Singur, va pierde cu siguranţă lupta cu Gutău. (A.T.)

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.