Meta
Realitatea Vâlceană

Sfaturi utile pentru sănătatea ta!

1) Tumorile de sân ereditare pot fi prevenite

Femeile expuse riscului de a dezvolta cancer mamar pot preveni apariţia bolii printr-un test genetic BRCA. Acesta identifică mutaţiile genelor BRCA 1 şi BRCA 2, responsabile de apariţia cancerului de sân şi indică probabilitatea statistică de a dezvolta maladia în următorii ani. Genele BRCA1 şi BRCA2 fac parte din ADN-ul fiecărui individ, la naştere. Acestea sunt responsabile de repararea erorilor survenite în cursul replicării ADN-ului, prevenind dezvoltarea celulară anarhică, adică apariţia celulelor canceroase. “Mutaţiile acestor gene conduc la dereglarea sistemului de reparaţie a erorilor apărute în cursul replicării ADN-ului”, explică conf. dr. Ion Daniel, şeful Clinicii de Chirurgie III a Spitalului Universitar Bucureşti.
Cui i se adresează testul salvator
În România, una din opt femei riscă să dezvolte cancer de sân, iar la nivel global, la fiecare trei minute, o femeie este depistată cu această boală. Testul BRCA are indicaţii doar pentru femeile cu risc crescut de a dezvolta cancer de sân ereditar. În această categorie se încadrează rudele de gradul I ale persoanelor care au dezvoltat cancer de sân înaintea vârstei de 40 de ani, ale femeilor cu cancer de sân bilateral, precum şi ale celor care au avut cancer de sân asociat cu alte tumori ovariene maligne. Toate aceste situaţii ridică suspiciunea existenţei mutaţiei BRCA în cadrul familiei respective, ceea ce impune testarea genetică a rudelor de gradul I ale bolnavei.

2) A fost inventat sângele artificial!

O echipă de cercetători români a reuşit să creeze sânge artificial. Testele realizate pe reţeta de sânge făcută de specialiştii de la Universitatea Babeş-Bolyai sunt încurajatoare, iar invenţia românilor ar putea salva milioane de vieţi.
Sângele artificial conţine o substanţă extrasă din viermi marini, care poate transporta oxigenul. Substanţa a fost creată pentru a fi utilizată în special în cadrul urgenţelor, în cazul în care spitalele s-ar confrunta cu o criză de sânge.
Profesorul Radu Silaghi, cel care a creat substanţa artificială, este convins că, în câţiva ani, după obţinerea tuturor autorizaţiilor necesare, substanţa va putea fi folosită în spitale. Sângele artificial creat de specialiştii de la Babeş-Bolyai reprezintă un pas imens în evoluţia medicinii moderne.

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.