Meta
Realitatea Vâlceană

Siguranța sistemelor cibernetice este vulnerabilă în fața „spărgătorilor”

Vești tot mai îngrijorătoare ajung în spațiul public despre isprăvile periculoase ale unor hackeri de pe mapamond care s-au specializat în spargeri de servere și alte forme de atacuri informatice afectând grav integritatea datelor stocate în sistemele IT. Ultima informație de aceste gen a venit din Rusia unde un grup infracțional a reușit să pătrundă în câteva zeci de mii (din care 84 din România!) de sisteme electronice de supraveghere și să le „intoxice”.

Este foarte adevărat că omenirea trăiește într-o perioadă de maximă ascensiune a internetului, a utilizării sistemelor și rețelelor digitale, o perioadă în care instituțiile publice și factorii economici, la nivel global, se află sub dependența structurilor informatice care obligă pe toți utilizatorii să participe solidar la securitatea spațiului cibernetic, la prevenirea atacurilor în acest spațiu și la intervenții rapide de răspuns în fața unor astfel de evenimente periculoase.

Deși s-au făcut progrese importante pe frontul apărării împotriva infracțiunilor săvârșite pe plaja infrastructurii cibernetice mondiale, mai ales prin asigurarea unui mediu digital securizat, metodele de prevenire și combatere a amenințărilor la adresa rețelelor digitale sunt încă insuficiente.

Trebuie să recunoaștem că a devenit tot mai stringentă necesitatea creșterii capacității de reacție la incidentele cibernetice și la diminuarea impactului acestora asupra resurselor și serviciilor care fac parte din viața noastră cotidiană. În acest context, dar și pe fondul obligațiilor de a fi respectate drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, deținătorii de infrastructuri cibernetice trebuie să fie permanent alături și să sprijine autoritățile în luarea deciziilor și în implementarea măsurilor adecvate fiecărui gen de alertă cibernetică.

În sfera acestor obligații se află și instituțiile publice, inclusiv Consiliul Județean Vâlcea. Pentru siguranța echipamentelor din dotare și a stocurilor de informații și date, a intrat în pratica noastră datoria de a efectua periodic auditări în domeniul securității cibernetice și de a desemna persoane autorizate pentru prevenirea, identificarea și reacționarea promptă la orice incident apărut în infrastructura digitală din dotare.

Măsurile noastre speciale nu sunt întâmplătoare. A devenit de notorietate faptul că infractori invizibili din Vâlcea care, din păcate, s-au specializat în spargerea rețelelor, au dat foarte serios de lucru instituțiilor abilitate din România și SUA. În calitatea mea de reprezentant al autorității publice, nu m-am simțit deloc confortabil atunci când presa nord-americană a denumit capitala județului nostru cu toponimul Hackerville.

Spargerea rețelelor și infracționalitatea cibernetică nu sunt, din păcate, specifice doar județului Vâlcea. România a reușit în mod jenant să ocupe locul doi pe plan mondial în privința numărului de atacuri cibernetice, precum și locul șase la numărul de infractori cibernetici. Măcar să ne împăcăm cu ideea că tot locul șase, la nivel mondial, îl ocupă țara noastră în privința numărului de specialiști IT.

Sigur, autoritățile române nu au rămas insensibile în fața stărilor de vulnerabilitate și a atacurilor informatice. Guvernul a adoptat în anul 2013 o nouă strategie de securitate cibernetică și a inițiat o serie de măsuri pentru dezvoltarea unei politici naționale de apărare în acest domeniu. Însă, dacă vrem cu adevărat să punem stavilă pericolelor pe care le prezintă delictele și atacurile cibernetice, va trebui să ne implicăm mult mai ofensiv spre a face pe deplin operaționale actele normative și celelalte măsuri luate de Guvernul României.

Fostul vicepreședinte al Comisiei Europene, doamna Neelie Kroes a lansat la începutul anului un avertisment ca o obligație testamentară pentru securitatea cibernetică. Ea a spus clar: „A sosit momentul să se ia măsuri coordonate la nivel continental și mondial ca să nu ne coste mai mult dacă nu acționăm imediat”.

Dr.ing. Ion CÎLEA, președintele Consiliului Județean Vâlcea

1 Comment for “Siguranța sistemelor cibernetice este vulnerabilă în fața „spărgătorilor””

  1. Inca o data se dovedeste futpal ca pe bravii nostrii politicieni nu ii doare nicaieri de populatie, nu coopereaza pentru binele alesilor, ci se pun contra ca sa moara capra vecinului . De cand ma uit mai cu atentie asa la ce se intampla in viata politica, nu imi aduc aminte ca vreun politician/partid politic sa fi zis : fratilor, e nasoala situatia X, om fi noi pe pozitii opuse in politica, dar in acest caz trebuie sa gasim o solutie de compromis si sa scoatem legea Y in speranta ca situatia X se va rezolva

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.