Meta
Realitatea Vâlceană

Stimați vâlceni, atenție: Efectele alcoolului asupra organismului

La data 25 august a.c., polițiștii au desfășurat o acțiune privind reducerea evenimentelor rutiere, ocazie cu care a fost depistat B. Ion, de 50 ani, din orașul Horezu, județul Vâlcea, care a condus pe DN 65C – Măldărești un moped, iar la testarea cu aparatul alcooltest a rezultat o valoare de 1,26 mg/L alcool în aerul expirat.

Totodată, în urma verificărilor efectuate în bazele de date, s-a stabilit c ă bărbatul nu posedă permis de conducere. În cauză, s-a întocmit dosar penal în care urmează să se efectueze cercetări sub aspectul art. 335 și 336, alin. 1, Cod Penal.

Reamintim conducătorilor  auto care sunt efectele alcoolului  asupra organismului, conform studiilor:

• 1g/l alcool pur în sânge ( 120 ml bere, 50 ml vin, 15 ml spirtoase)-

încep deja să apară tulburări de comportament care pot produce probleme în capacitatea de a conduce autovehiculul ;

• 2 g/l alcool pur în sânge ( 240 ml bere , 100 ml vin , 30 ml spirtoase )

- se instalează dereglarea reflexelor și întârzierea timpului de frânare ;

• mai mult de 0,8g/l alcool pur în sânge ( 960 ml bere, 400 ml vin , 120 ml

spirtoase ) – scade capacitatea de reacție și de manevrare a autovehiculului , se dereglează răspunsul la stimuli optici și auditivi ;

Prin alcoolemie se înțelege cantitatea de alcool exprimată în grame aflată la un litru de sânge ( 0/00).

Legea pedepsește aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, după ce șoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentrația de alcool în sânge depășește limita legală. Astfel, se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge ori o concentrație ce depășește 0,40 mg/ litru alcool pur în aerul expirat, sau care se află sub influența unor substanțe stupefiante sau cu medicamente similare acestora.

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.