Meta
Realitatea Vâlceană

Stimați vâlceni, atenție la escroci: Metoda „accidentul” lovește din nou!

La începutul săptămânii polițiștii au fost sesizați telefonic de partea vătămată N. Viorica din  mun. Rm. Vâlcea, despre faptul că a fost înșelată telefonic de către persoane necunoscute, fiind convinsă să depună 9.000 de lei prin sistem de transfer bancar. Partea vătămată a depus suma de bani, după ce reprezentanții a trei unități bancare au sfătuit-o să nu depună suma de bani, fiind posibil vorba despre o înșelăciune. În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au reușit identificarea lui U. Andreea, de 18 ani, din comuna Stoilești, din județul Vâlcea, este persoana care a ridicat suma de bani depusă de partea vătămată.

Tânăra la solicitarea lui C. Constantin, de 26 de ani, reținut într-un penitenciar, prin metoda „accidentul” a indus în eroare partea vătămată, determinând-o să depună  suma de 9.000 lei în contul acestuia. Tânăra depunea ulterior suma de bani tânărului. Andreea U. a fost condusă la sediul poliție, iar în urma probatorului administrat în dosarul penal, s-a dispus reținerea pe bază de ordonanță pentru 24 ore. Față de Andreea U. s-a luat măsura preventivă de control judiciar, fiind pusă în libertate. Cercetările sunt continuate pentru stabilirea întregii activități infracționale.

De asemenea, în data de 28 octombrie a.c., un cetățean din Brezoi nu s-a lăsat înșelat de către un bărbat care s-a recomandat a fi profesor dr. din București și îi solicita 15.000 de  euro pentru salvarea fiicei sale, care fusese victima unui accident rutier. Bărbatul a sunat rudele, care i-au infirmat implicarea într-un accident rutier și imediat a sesizat polițiștii.

Sfaturi de la Poliție pentru a evita „plasa”

Primul sfat pentru a evita o astfel de înșelăciune este să verificați dacă ruda respectivă este într-adevăr rănită sau a avut un accident, dându-i un telefon. Trebuie reținut că nici Poliția, nici Parchetul, nu rețin telefoanele mobile ale celor implicați într-un accident rutier. De asemenea, cereți date despre unitatea medicală, de poliție sau parchet unde s-ar afla ruda și sunați pentru confirmare acolo.

Vă mai îndemnăm ca, în cazul în care sunteți sunați de astfel de persoane și nu reușiți să aflați dacă informațiile sunt corecte, să solicitați o întâlnire directă pentru a le da banii și să sunați în același timp la 112, cerând ajutorul Poliției.

Pentru a împiedica “documentarea” hoților despre familia dumneavoastră, vă recomandăm să fiți atenți la persoanele cu care intrați în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră și să afle detalii despre familie sau vecini. Nu primiți în locuință persoane care pretind că sunt de la diverse societăți comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce ați verificat actul de identitate și legitimația de serviciu și vă creează convingerea că au calitatea invocată. Nu le furnizați acestora informații despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini. De asemenea, vă recomandăm ignorarea mesajelor în care vi se spune că ați fost desemnat câștigător, la concursuri la care nu ați participat. Nu furnizați date confidențiale prin telefon, dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoașteți. Este de evitat și trimiterea de copii după buletin sau cărți de credit prin email sau fax.

Poliția dă publicității două portretele robot și îi roagă astfel pe cei care au informații să sune imediat la 112 sau să meargă la cea mai apropiată secție de poliție!

Atenție la escroci!

Victime și autori trăiesc în aceeași comunitate, însă situația generală este destul de propice săvârșirii de infracțiuni: sărăcie, creșterea prețurilor, scăderea nivelului de trai și dorința de a câștiga MULT și RAPID. Se folosesc mijloace moderne de plată, tranzacțiile financiare se fac mult mai organizat, poștă electronică, avem telefonie mobilă care permite comunicarea instantanee de date și informații și, de toate acestea ne folosim toți. După unele studii științifice suntem însă mai puțin inteligenți, iar tendința ar fi de scădere a capacității noastre de a analiza și prelucra corect informația și de a o stoca într-o formă apropiată.

Autorii de înșelăciuni nu au în vocabular cuvinte de genul: ” scrupule”, ”moralitate”, ”milă”, ”binele aproapelui”. Ei vor să câștige ! Ei nu își permit să piardă pentru că infracțiunea de înșelăciune, odată dovedită în elementele sale, se pedepsește cu ani grei de închisoare. Ei, escrocii, își asumă:

1.            Riscuri MARI

2.            Câștig MAXIM POSIBIL

3.            Într-un timp scurt !

Hoții care preferă să lucreze cu telefonul și cu vorba bună, au găsit o nouă metodă de făcut bani: o înșelăciune care îi face pe părinții/bunicii îngrijorați să scoată instantaneu banii din conturi pentru a-și ajuta copiii aflați în necaz.

Popular, e numită metoda “Accidentul”. Păcăleala este simplă și nu necesită o documentare prea riguroasă din partea hoților. Sunt vizați părinții mai în vârstă/bunici, cu copii/nepoți plecați în străinătate sau care nu mai locuiesc cu ei și se face de regulă prin telefonul fix, dar nu sunt excluse nici rețelele mobile de telefonie. O persoană telefonează victimelor și susține că este avocatul fiului familiei respective. Uneori, pentru credibilitate, o altă persoană se dă drept fiul, care vorbește plângând sau neclar, apoi îl pasează la telefon pe avocat.

Scenariul: fiul a fost implicat într-un accident rutier grav și trebuie să plătească bani victimei, pentru a scăpa de întocmirea unui dosar penal și de pedeapsa cu închisoarea. Povestea poate varia, după cum a povestit una dintre victime: nepotul a fost victima unui accident rutier și este necesară o sumă de bani pentru a rezolva problema rudei.

Un alt scenariu este acela când escrocul se recomandă a  fii medicul curant al rudei, victima unui accident rutier, și solicită o sumă de bani pentru salvarea acesteia. Acest scenariu a fost folosit ieri, în comuna Lădești, unde o persoană în vârstă a fost înșelată cu 8500 lei.

De asemenea, la Băile Govora, o femei în vârstă a fost convinsă să dea infractorilor, care s-au recomandat a fi procurori și polițiști 4700 lei  și 20 g  bijuterii din  aur  pentru rezolvarea situației în care se află nepotul său, fiind victima unui accident rutier. S-a recomandat a fi procuror aducându-i la cunoștință faptul că nepotul său a fost victima unui accident și pentru rezolvarea situației este necesară suma de 5000 lei.  În cazul ultimelor sesizări a comiterii de fapte de înșelăciune, autorii se prezintă personal pentru ridicarea sumelor de bani pentru salvarea „rudelor”.

Polițiștii vâlceni efectuează cercetări, declanșate în urma sesizărilor, pentru identificarea unui bărbat și al unei femei, în vârstă de aproximativ 28 – 35 de ani, care sunt principali suspecți de încălcarea legii.

Semnalmente bărbat: vârsta 30 ani, înălțime 1,80 m, corpolență atletică, față ovală, părul închis la culoare tuns scurt.

Semnalmente femeie: vârsta 28-35 ani, înălțime 1,60 m, corpolență atletică, părul șaten drept, prins în coadă la spate cu breton pe frunte, față ovală cu tenul închis și țesut cărnos sărăcăcios, ochii de culoare căprui.

Persoanele care pot oferi informații care să conducă la identificarea autorilor  sunt rugate să sesizeze cea mai apropiată unitate de poliție sau să apeleze numărul de urgență 112, în cazul în care cunosc sau au date certe despre persoanele ce corespund semnalmentelor puse la dispoziție. (B.C.)

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.