Meta
Realitatea Vâlceană

Stimați vâlceni, nu vă lăsați înșelați de escroci !!!

Deși infracțiunile de înșelăciune săvârșite prin diverse moduri de operare au fost mediatizate la timp în vederea cunoașterii de către populație a cauzelor, condițiilor și împrejurărilor care au generat și favorizat săvârșirea acestora, spre deosebire de alte infracțiuni, în aceste cazuri autorii se dovedesc a fi deosebit de inventivi, reușind să găsească metode de a câștiga încrederea victimelor, lucru esențial în reușita acestora.

Factori favorizatori:

- neglijența sau ușurința manifestată de victime la verificarea documentelor (false) prezentate de făptuitori;

- diminuarea atenției funcționarilor băncilor, secțiilor financiare, notariatelor, oficiilor vamale etc., prin solicitarea efectuării unor operațiuni de serviciu în orele de aglomerație, datorită grabei și volumului sporit de muncă;

- neglijența unor cetățeni sau funcționari în păstrarea documentelor (cărți de credit, cecuri, acte de studii și identitate, acte de proprietate, ștampile etc.), ceea ce înlesnește folosirea lor în scopuri frauduloase;

- interesul unor cetățeni de a-și procura unele bunuri și a-și rezolva anumite interese și pe alte căi decât cele legale;

- dorința unor cetățeni de a se îmbogăți repede și ușor;

- existența unor concepții mistico-religioase la unii oameni, care cred în posibilitatea producerii de minuni;

Sfaturi de la Poliție pentru a evita „plasa”

Primul sfat pentru a evita o astfel de înșelăciune este să verificați dacă ruda respectivă este într-adevăr rănită sau a avut un accident, dându-i un telefon. Trebuie reținut că nici Poliția, nici Parchetul, nu rețin telefoanele mobile ale celor implicați într-un accident rutier. De asemenea, cereți date despre unitatea medicală, de poliție sau parchet unde s-ar afla ruda și sunați pentru confirmare acolo.

Vă mai îndemnăm ca, în cazul în care sunteți sunați de astfel de persoane și nu reușiți să aflați dacă informațiile sunt corecte, să solicitați o întâlnire directă pentru a le da banii și să sunați în același timp la 112, cerând ajutorul Poliției.

Pentru a împiedica „documentarea” hoților despre familia dumneavoastră, vă recomandăm să fiți atenți la persoanele cu care intrați în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră și să afle detalii despre familie sau vecini.

Nu primiți în locuință persoane care pretind că sunt de la diverse societăți comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce ați verificat actul de identitate și legitimația de serviciu și vă creează convingerea că au calitatea invocată. Nu le furnizați acestora informații despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini.

De asemenea, vă recomandăm ignorarea mesajelor în care vi se spune că ați fost desemnat câștigător, la concursuri la care nu ați participat.

Nu furnizați date confidențiale prin telefon, dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoașteți.

Este de evitat și trimiterea copiilor după buletin sau cărți de credit prin email sau fax!

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.