Meta
Realitatea Vâlceană

Vâlcea are nevoie de operaţie estetică, nu doar de un simplu machiaj

Vâlcea se află într-unul din cele mai grele momente din istoria sa. Oltchim funcţionează la o treime din capacitate, CET Govora este în insolvenţă iar restul societăţilor importante din judeţ de-abia îşi mai trag sufletul. După 25 de ani de politică distructivă, de jaf instituţionalizat şi de batjocură absolută la adresa intereselor judeţului, Vâlcea a reuşit să se claseze pe unul dintre ultimele locuri la nivel naţional. Şomajul este la el acasă, mii de vâlceni aleg calea străinătăţii pentru a-şi putea hrăni familiile, mediul de afaceri este la pământ. Cu excepţia câtorva şmecheri obişnuiţi să se descurce făcând bani din combinaţii cu statul, micii întreprinzători preferă să-şi închidă firmele, doar ca să nu înregistreze pierderi şi mai mari.
În acest climat dezolant politicienii, care se laudă că au câştigat alegerile, au o misiune aproape imposibilă. Ei trebuie să găsească soluţii pentru problemele create tot de acţiunile lor dezastruoase. Indiferent de ce şi-au propus pentru următorii 4 ani, trebuie să înţeleagă că principala lor prioritate este să scoată judeţul din mocirla în care se află. Dacă nu vor găsi rapid rezolvări la principalele probleme ale Vâlcii, cetăţenii acestui judeţ nu vor mai avea nicio şansă să iasă din sărăcie. Este nevoie de investiţii, de locuri de muncă, de parcuri industriale şi de oameni dispuşi să bage mulţi bani pentru ca economia vâlceană să-şi revină. Da, este nevoie şi de drumuri, de parcuri şi de locuri de joacă, însă acestea sunt degeaba în lipsa investiţiilor aducătoare de locuri de muncă şi creştere economică. Inutil se împăunează primarii cu cămine culturale de 5 stele dacă cetăţenii lor nu au unde să plece de acasă dimineaţa, dacă nu pot aduce familiilor un salariu. Pe burta goală nu-ţi vine să te mai duci la spectacol sau să-ţi plimbi copilul prin parc. Cu rata neplătită la bancă, nu ai cu ce să alimentezi maşina pentru a merge pe drumul proaspăt asfaltat de primărie. Dacă nu ai cu ce să-ţi acoperi nevoile zilnice, nu-ţi mai vine să te duci pe terenul de sport realizat cu fonduri europene. Problemele vâlcenilor nu pot fi rezolvate prin aplicarea unui simplu fond de ten. Judeţul are nevoie de o întreagă operaţie estetică pentru a i se reda strălucirea de odinioară.
Acesta este marele pariu al celor care vor să guverneze Vâlcea în următorii ani. Dacă îl vor pierde, vom pierde cu toţii. Şi tare mi-e teamă, uitându-mă la clasa politică locală că, peste patru ani, vom fi într-o situaţie şi mai grea decât acum. Puţini dintre politicienii vâlceni au capacitatea de a gândi mai departe de propriile interese. Din păcate pentru noi toţi, aceasta este realitatea.
Anemona Tănase

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.