Meta
Realitatea Vâlceană

Women Health Medical Lunch, program de reducere a mortalităţii materne in România

• 55 de medici de familie au participat la Proiectul „Mame Pentru Viata. Viata pentru Mame”, la Valcea.
• A fost lansat un sir de module educationale creditate cu puncte EMC pe platforma educationala edu.cnsmf.ro adresate ingrijirii gravidei din medii vulnerabile, precum si doua aplicatii telefonice dedicate spatierii optime a nasterilor si asistentei prenatale.

Fundația World Vision Romania si Centrul National de Studii pentru Medicina Familiei au organizat, pe 29 iunie a.c., Women Health Medical Launch, un eveniment pentru medicii de familie din judetele Dolj, Valcea si Vaslui in cadrul proiectului ”Mame pentru viata.Viata pentru mame”, program de reducere a mortalitatii materne in Romania.
Peste 100 medici de familie din cele trei judete au participat la lansarea in cadrul proiectului „Mame pentru viata. Viata pentru mame”a cursurilor de e-learning dezvoltate pe platforma EDU-CNSMF. Cele trei cursuri sunt acreditate de Colegiul Medicilor cu puncte EMC si vizeaza aspecte actuale sibune practici in ingrijirea gravidei de catre medicii de familie.
Cele 3 cursuri au ca teme:
- Diagnosticul de sarcina si monitorizarea gravidelor cu risc scazut, in cabinetul de medicina familiei
- Educatia gravidei cu risc scazut, in cabinetul de medicina familiei
- Sarcina cu risc crescut in practica medicului de familie
Un al 4-lea curs este destinat instruirii la distanta a asistentilor medicali.
“ Dezvoltarea acestor cursuri interactive, la distanta, pe platform de e-learning a CNSMF, in colaborare cu echipa proiectului Mame pentru viata. Viata pentru mame,este deosebit de importanta pentru ca sprijina dezvoltarea profesionistilor din asistenta primara intr-o directie problematica pentru Romania-sanatatea gravidei”, a declarat dr Cristina Isar, CNSMF.
Rata mortalităţii materne în România este de peste două ori mai mare față de media UE-27, de trei ori mai mare decât în Slovacia, Slovenia și Bulgaria, de aproape şase ori mai mare decât în Italia și Spania şi de aproape zece ori mai mare decât în Austria şi Polonia. România ocupă primul loc în Uniunea Europeană în privința sarcinilor și avorturilor la minore, ceea ce indică atât lipsa educaţiei pentru sănătate, cât și accesarea redusă a serviciilor de planning familial. Intervenţiile din cele 30 de comunităţi – selectate pe baza ratei sărăciei şi a ratei mortalității materne – vor contribui la îmbunătăţirea competenţelelor cadrelor medicale, prin servicii medicale integrate, pre şi post natale. Pentru mai multe detalii:Cornelia Paraschiv Scărlătescu , Manager Proiect WVR, 0731 444 621, Delia Dumea, Specialist Comunicare WVR, 0741 66 84 85, Cristina Isar, Medic Primar Formator de Medicina Familie CNSFM tel: 0727494310
***Despre proiectul MSD for MothersMSD for Mothers (proiect cunoscut ca Merck for Mothers in Statele Unite siCanada) este o iniţiativă cu o durată de 10 ani, ce aplică expertiza ştiinţifică şi de business a MSD – precum și resursele financiare ale companiei şi experienţa în abordarea provocărilor medicale de la nivel mondial – pentru a reduce mortalitatea maternă în întreaga lume. MSD for Mothers furnizează soluţii durabile, axate pe îmbunatăţirea calităţii îngrijirii medicale a mamelor, precum şi pentru creşterea accesului femeilor la servicii de planificare familială.
Până acum, eforturile derulate în acest proiect au contribuit la îmbunătăţirea accesului la servicii medicale de calitate pentru gravide şi la servicii de planificare familială pentru un număr de 4,8 milioane de femei, în 30 de ţări din întreaga lume. Mai multe informaţii pe http://merckformothers.com/ Despre World Vision RomâniaWorld Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. World VisionRomânia este o fundație creştină care desfaşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Fundația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Inspirată de valorile creştine, fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. În 25 de ani de prezenţă în România, fundaţia a ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în 400 de comunităţi din 8 judeţe. World Vision România crede în dreptul la şanse egale pentru copiii de lasate şi de la oraş şi de aceea în comunităţile rurale unde este prezentă desfăşoară programe de dezvoltare comunitară pe termen lung cu focus pe educaţie şi reducera abandonului şcolar, sănătate şi protecţia copilului, agricultură şi dezvoltare rurală, angajament civic şi creştin. Copiilor li se facilitează astfel accesul la condiţii de viaţă mai bune prin dezvoltarea durabilă a comunităţii în care trăiesc. Proiectele sale se concentrează pe transformarea comunităţilor şi a membrilor acestora, pentru a realiza o viaţa implinită pentru fiecare copil.
Este o organizatie a medicilor formatori de medicina familiei, absolventi ai programelor internationale MATRA si NICARE. A fost infiintat in urma cu 15 ani si are ca misiune profesionalizarea medicinei de familie. De la infiintare a derulat programe inovatoare privind dezvoltarea si instruirea medicilor de familie pentru implementarea de ghiduri de practica in domeniul ingrijirii bolilor cronice cele mai frecvente (diabet zaharat, hipertensiune arteriala, astm), a celor acute (durerealombara, bolile respiratorii).

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.